Osman Nevres Yılmazlar
Yediğimiz Ekmek Sağlıklı Mı ?
Oktay Ekinci ‘nin ÇED Köşesindeki “Beyaz Ekmek” le ilgili yazı beni çok şaşırtmıştı. Beyaz undan yapılan ekmekler konusunda biraz bilgim vardı ama inanın çok yetersizmiş. Bu bilgileri zaman zaman tüketici kesimle paylaşmak gereğini duyuyorum.
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI’ nın “Ekmeğimizle Oynayanlar Sağlığımızla Oynayanlardır” başlıklı makalesinden önemli tespitlerini aktaracağım. “Önce Ekmekler Bozuldu” adlı yazısında “Tam Buğday Unundan Yapılmış Ekmekler İnsanı Bir Çok Hastalıklardan Koruyor”. ”Beyaz Ekmek İse Kanseri Tetikliyor” diyen Kaymakçı, ekmeğe beyazlatmak ve dayanıklılığını ve raf ömrünü artırmak amacıyla üretim aşamasında yoğun katkı maddeleri eklenmesinin önemli sağlık sorunları yarattığını söylüyor. Dahası beyaz ekmek tüketiminin “şeker Hastalığı” nın ortaya çıkmasında birinci derecede etken olduğunu da belirterek, son yıllarda yaygınlaşan “Obezite” ye de yol açtığını vurguluyor.
Beyaz undan ekmek üretimi ,Ülkemizde 2.Dünya Savaşı sonrasında ABD nin ünlü “Marshall Yardımı” ile 1948 de başlamış. Prof.Dr.Kaymakçı beyaz ekmeğe 10 kadar kimyasal konulduğunu söylüyor.
Ekmeğe katılan kimyasallar aşağıdadır:
*E/170 Kalsiyum Karbonat: Yüksek dozları zehirleyici olup, safra, böbrek taşı ,hemoroit, müzmin kabızlık, fistül kanaması gibi hastalıklara neden olabilir.
*E/280 Probiyonik Asit, *E/281 Sodyum Propiyonat,*E/282 Kalsiyum Propiyonat,
*E/283 Potasyum Sorbat: Koruyucu işlevle kullanılıyor. Migren ağrılarına neden olabilir.
*E/200 Sorbik Asit : Cilt kaşıntılarına sebep olabiliyor.
*E/420 Sorbital : Kıvam artırıcı, tatlandırıcı, nem tutucu. Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanılması yasaktır.
*E/920 Sistain: İnsan saçından, domuz kılı ve diğer hayvan kılından, tavuk tüyünden elde edilir.
*E/924 Potasyum : Un işleme ajanıdır. Fazla miktarda alınırsa bulantı, kusma ishal ve sancı yapar.
*E/928 Benzoil Peroksit : Unu beyazlatmak için kullanılıyor.
*Bunların dışında çeşitli boyalar da kullanılıyor.
Ne Yapılmalı ?
1-Beyaz undan ekmeklere “sağlığa zararlıdır” ibaresi yazılmalı.
2-Evlerde tam buğday unundan ekmek üretimi özendirilmeli.
3-Türk Gıda Kodeksi, beyaz undan değil, tam buğday unundan yapılmış ekmeği önerecek şekilde değiştirilmeli.
4-Yerel yönetimler tam buğday unundan ekmeğe yönelmeli.
5-Hibrit buğday tohumu yerine, yerli ata buğday tohumlarını ekmeli,ektirmeli teşvik etmeliyiz.
Evet, Artık insan zekasını bile olumsuz etkilediği söylenen beyaz ekmeği yemeyelim. Anadolu’nun sağlıklı ve geleneksel köy ekmeğini, buğday ekmeğini yiyelim. Bu konuyu herkesle konuşalım. Tam buğday unu ve siyah ekmek istiyoruz diye fırınlara ve Belediye’ye baskı yapalım.
Haydi, Ekmeğimizi Kendimiz Kontrol Edelim.
Ekmek, dışından bakıldığında iyi pişmiş ve kabarmış, kendine has görünüşte, kokuda ve kabuk renginde olmalıdır. Renk dağılımı olabildiğince homojen olmalı, basık ve yanık olmamalıdır. Ekmek kesildiği zaman iç kısmı süngerimsi yapıda, gözenekler mümkün olduğunca eşit dağılımda olmalıdır. Hamurumsu, yapışkan olmamalı, yabancı madde ve karışmamış halde un, tuz, katkı maddeleri topakları bulunmamalıdır. Aksi görünümde ise ekmeğe hile karıştığı düşünülmelidir.