Osman Nevres Yılmazlar

Osman Nevres Yılmazlar

Toprak Ana Günü

Tarımsal üretimin, toprağın ve tohumun bereketine dikkat çekmek amacıyla kutlanan 10 Aralık Toprak Ana Günü’nde, geleneksel sağlıklı, temiz gıda ve yerel tatların önemine dikkat çekilmektedir.

Geleneksel ve sürdürülebilir tarıma, yöresel lezzetlere ve doğal beslenmeye dikkat çekmek amacıyla her yıl 10 Aralık’ta tüm dünyada kutlanan Toprak Ana Günü, İstanbul’un tek aktif ve tescilli Yeryüzü Pazarı olan Şile Yeryüzü Pazarı’nda kutlandı. Etkinliğe katılım sağlayan ziyaretçiler ve gastronomi meraklıları Şile’nin yerel lezzetlerinin haricinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ürünleri de tatma fırsatı buldu.

Toprak Ana hareketinin temel hedefi olan "iyi, temiz ve adil gıda" ilkesini benimseyen organizasyon, 160'tan fazla ülkede destekçilere ve bin 600'den fazla yerel gruba ev sahipliği yaparak uluslararası bir platform oluşturuyor. 2009 yılından bu yana her yıl dünya genelinde kutlanan Toprak Ana Günü, yerel gıdanın değerine dikkat çekmek, toprağın bereketini ve bize sunduğu nimetleri kutlamak açısından önem taşıyor.

"Beslen, Öğren, Harekete Geç" sloganıyla gerçekleşecek olan etkinliklerde Toprak Ana Günü vesilesiyle dünya genelinde yerel gıdanın önemini vurgulayarak, toprağın kutsal değerini ve sağlıklı beslenmenin önceliklerini benimseyen herkesi harekete geçmeye davet ediyor. Tüm Dünya’da toprağın amaç dışı kullanımı önlenmeli. Zira toprak kıt kaynaktır.

Toprağa, sevdiği tohumu vermeliyiz.

Ata tohumu, DNA dizilimine müdahale edilmeden ve saflığı korunarak çoğaltılan bir tohum çeşidilir. Bu tohumlar, nesilden nesile yetiştirilen doğal ürünlerden elde edilir. Söz konusu ürünlerin temel özelliği; ekim, çoğaltma ve yetiştirme işlemlerinin hiçbir aşamasında kimyasal müdahale yapılmamasıdır. Mahsuller, Anadolu çiftçilerinin ektikleri doğal ve katkısız ürünlerden elde edilir.

GDO’lu hibrit tohumdan elde edilen ürünler, buzdolabında uzun süre muhafaza edilebilir. Bu durumun sebebi, tohumların genetiğine saklama ömrünü arttıracak müdahalelerin yapılmış olmasıdır. Ata tohumlarında böyle bir durum söz konusu değildir. Bu ürünlerden elde edilen mahsullerin muhafaza ömrü kısadır. Ürünler, hasattan sonra kısa süre içinde tüketilmelidir.

Muhafaza ömrünün kısalığı bir dezavantaj değildir. Ata tohumu fidesinden elde edilen meyve ve sebzeler vitamin ve mineral değerlerini koruyarak yetişir. Bu ürünlerde bitkilerin doğasında bulunan zengin içerik muhafaza edilir. Söz konusu mamuller, bu özellik sayesinde sağlıklı bir beslenme alternatifi oluşturur.

Vitamin ve mineral dengesinin korunması, sağlığın yanı sıra lezzet açısından da avantajlı bir durumdur. Atalık tohumlardan elde edilen ürünler doğal şeker ve mineral dengesi sayesinde lezzetli bir yapıdadır. Bu mamuller; reçel, turşu, marmelat ve kurutma gibi saklama yöntemleri için de uygundur.

Doğurganlık, ata tohumlarının ayırt edici özelliklerinden biridir. Söz konusu ürünler, sürdürülebilir bir yapıya sahiptir. Uygun yetiştirme koşullarını sağlayarak bu ürünlerden nesiller boyunca verim almak mümkündür.

Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Nevres Yılmazlar Arşivi