İbrahim Çiçekçi

İbrahim Çiçekçi

Tarımda devrim niteliğinde değişiklik !

Tarım sektörüne yakın biri olarak yıllardır yazdığımız ‘Planlı Tarım’ için devrim niteliğinde bir karar alındı, kanun değişikliğine başlandı.

*** *** ***

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Kanunu’nda ve yine tarımla ilgili bazı kanunlarda, Orman Kanunu’nda çok köklü değişiklikler yapıyor. Bu konuda hazırlanan “Tarım Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı” son aşamaya geldi. Önceki gün Ekonomi Gazetesi konuyla ilgili detayları paylaştı.

*** *** ***

Artık istediğini, istediğin yere ekme dönemi bitiyor. Bakanlıkça belirlenen ürün ve ürün gruplarının üretimi için çiftçiler Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin almak zorunda. Yani çiftçinin ne üreteceğine bakanlık karar verecek. İzin almayanlar önce uyarılacak, izin almadan üretime devam ederlerse desteklerden men ve idari para cezası uygulanacak.

*** *** ***

Bir başka önemli değişiklik bakanlığın belirlediği ürünleri çiftçi sözleşmeli olarak üretmek zorunda. Tarımsal desteklemeler Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) göre değil, bakanlığın belirlediği kayıt sistemlerine göre ödenecek. Ayrıca üst üste iki yıl ekilmeyen tarım arazileri Tarım Bakanlığı tarafından öncelikle bulunduğu yerde ikamet edenlere veya sivil toplum kuruluşları ile meslek odalarına kiralanacak.

Tarım Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören torba yasada en önemli değişikliklerden birisi de 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nda yapılacak değişiklik. Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nun 44. maddesinde öngörülen değişiklikle iki yıl üst üste ekilmeyen tarım arazilerinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başkalarına kiraya verilmesini düzenliyor.

Kenevir üretiminde de yeni bir dönem başlıyor. Bakanlık tıbbi amaçlı kullanımın yaygınlaştırılması için kenevir üretiminin artırılmasını sağlayacak…

Özetleyecek olursak yeni düzenlemeyle birlikte;

*Bakanlıkça belirlenen ürün ve ürün gruplarının üretimi için çiftçiler bakanlıktan izin almak zorunda, izin almayanlara ağır cezalar geliyor

*Bakanlık tarafından belirlenen ürünlerin sözleşmeli olarak üretilmesi zorunlu hale gelecek

*Desteklemeler Çiftçi Kayıt Sistemi yerine Bakanlıkça belirlenen kayıt sistemleri ile verilecek.

*Lif, tohum ve sap üretimi ile tıbbi amaçlı kenevir yetiştiriciliği, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iznine bağlı olacak, üretim kotasını Cumhurbaşkanı belirleyecek.

*Üst üste 2 yıl ekilmeyen tarım arazileri Bakanlıkça kiraya verilerek üretim yapılması sağlanacak.

Son derece önemli bir gelişme. Eğer planlı bir tarım yaparsak Türkiye tarımsal hasılada zirveye çıkar

Önceki ve Sonraki Yazılar
İbrahim Çiçekçi Arşivi