Muhammed Mustafa Çetinkaya
Sille tarihi
Sille tarihi 5 bin yıl önce dayanan turistlerin her yıl akın akın geldiği bir bölgemiz.
Hatta Konyalılar bile sık sık gider. Özellikle yaz aylarında yürümesinden en zevk aldığım bölgedir.
Sille’nin tüm yönleriyle ele alınması, daha fazla tanıtılması da çok önemli.
Son yıllarda burada hatrı sayılır restorasyonlar yapılıyor. Ne zaman gitsek bir çalışma söz konusu. Geçtiğimiz günlerde açılan Mimarlar Müzesi de bunlardan birisiydi. Orayı da çok beğenmiştik.
Dün yine Selçuklu Kongre Merkezi’nde Sille ile ilgili görkemli bir program yapıldı.
Anadolu’nun önemli tarihi ve kültürel miraslarından olan, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sille’nin tüm yönlerinin alanında uzman isimler tarafından geniş bir yelpazede ele alınacağı II. Uluslararası Sille Sempozyumu başladı.
Programın ilk gününde Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı da konuşma yaptı.
Başkan;
“Uluslararası Sille Sempozyumumuz da bu iş birliklerimizden bir tanesi ve Sille’ye çok değer veriyoruz, Sille’nin tüm yönleriyle ele alınması gerçekten çok önemli. Bu yıl ikincisini gerçekleştirmek üzere bir arada olduğumuz Uluslararası Sille Sempozyumu’nda da coğrafyası, tarihi, gelenekleri ve günümüze ulaşan eserleri ile Sille çok geniş bir perspektiften incelenmiş olacak. 2. Uluslararası Sille Sempozyumu ile Konya ve Sille Hazineleri Sergisi’ni Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sille Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği, Kapadokya Araştırma Merkezi, Yunanistan Sille Derneği ve Küçük Asya Araştırmaları Merkezi ile birlikte gerçekleştiriyoruz. 5 oturum halinde yapılacak ve 27 Ocak Cumartesi gününe kadar devam edecek olan sempozyumda yerli ve yabancı olmak üzere 49 bilim adamı tarafından bildiriler sunulacak. Bu bildiriler daha sonra Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki cilt halinde kitaplaştırılarak kaynak eser olarak yayın hayatımıza kazandırılacak. Sempozyumda öncelikle Sille’de günümüze kadar ulaşan tüm eserler coğrafi ve tarihi özellikleri dikkate alınarak özel başlıklarda incelenecek. Sille’nin imar ve koruma planından gelenek ve göreneklerine, yaşam biçiminden giyim kültürüne kadar her şey bu sempozyumda ele alınacak. Yine Türkçe, Yunanca ve İngilizce olmak üzere üç farklı dilde açıklamaların bulunduğu ve ilk kez bilim dünyasına sunulacak olan eserlerin de yer aldığı “Konya ve Sille Hazineleri Sergimizi” de açılış programımızdan sonra ilginize sunacağız” dedi.
Gerçekten Sille’nin gündemde tutulması anlamında önemli bir sempozyum olduğunu düşünüyorum. Başkanın da Sille için ayrı bir pencere açtığına inanıyorum. İnşallah Sille’miz daha da çok tanınır.