Mehmet Ali Mızırak

Mehmet Ali Mızırak

SGK İle İşe Giriş

Hatalı işe giriş nedeniyle kesilen maaş yeniden bağlatılabilir.
Hatalı sigorta kolu seçildiğinin aynı gün fark edilmesi halinde sigortalı işe giriş bildirgesi iptal edilirse yaşlılık aylığı alan sigortalının maaşı kesilmez. Bu durumda doğru sigorta kolu seçili yeni bir işe giriş bildirgesi hazırlanmalı ve e-Bildirge yoluyla SGK’ya verilmelidir.
Sigortalı işe giriş bildirgesinde sigorta kolu Sosyal Güvenlik Destek Primi seçilmesine rağmen aylık prim ve hizmet belgesinde emekli sigortalının çalışmaları için sosyal güvenlik destek prim bildirgesi yerine Tüm sigorta kolları prim bildirgesi verildiği hallerde de yaşlılık maaşı durdurulur.
Yaşlılık aylığı aldığı halde tercihi sosyal güvenlik destek primine tabi olma yönünde olmasına rağmen sehven işvereni tarafından hatalı sigorta kolu tercih edildiği ya da hatalı bildirge verildiği için maaşı durdurulan emeklilerin maaşının durdurulduğu tarih itibariyle yeniden başlatılması diğer bir anlatımla yaşlılık aylığı alan sigortalının mağduriyetinin giderilmesi her zaman mümkündür.
Sigortalı işe giriş bildirgesinde, emekli kişiye ait sigorta kolunun sehven tüm sigorta kolları olarak seçilmesi nedeniyle maaşı durdurulmuşsa, işverenin, sigorta kolunun Sosyal Güvenlik Destek primi olarak değiştirilmesi için işlem gördüğü sosyal güvenlik il müdürlüğü/merkezine yazılı başvuruda bulunması gerekir. Gerekli düzeltme işleminin yapılması sonrasında hatalı işe giriş bildirgesi verildiği için maaşı durdurulan emeklinin maaşının yeniden başlatılması için daha önce emekli maaşını bağlayan sosyal güvenlik il müdürlüğü/merkezine yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sonucunda durdurulan maaş yeniden başlatılacak ve sigortalı geçmişte alamadığı aylıkları takip eden ayda birikmiş olarak alacaktır.

DÜZELTME AMAÇLI BİLDİRGELER İÇİN CEZA YOK
Emekli maaşının durdurulması hatalı bildirge verilmesi nedeniyle gerçekleşmişse bu kez işverenin bir dilekçe ekinde maaşı durdurulan sigortalıyla ilgili olarak tüm sigorta kolları için iptal bildirge sosyal güvenlik destek primi için Ek bildirge vermesi gerekir. İşveren tarafından düzeltme amaçlı Ek-İptal bildirge verilmeden emeklinin maaşını yeniden başlatma talebi geçerli olmaz. Belirtelim ki işverene, ne işe giriş bildirgesinin düzeltilmesi ne de düzeltme amaçlı Ek-İptal bildirge verilmesine dayalı olarak idari para cezası uygulanmaz. Hatalı olarak uygulanmış olsa bile itiraz edildiği takdirde ceza kaldırılır. Düzeltme dilekçesi ekine emekli tarafından imzalanmış Sigorta Kolu Tercih Bildirim belgesi eklenmelidir..
Konuyu özetlersek, işveren tarafından hatalı bildirim nedeniyle emeklinin maaşının durdurulması kesin hüküm doğurmaz. İşverenin ve sigortalının hatalı bildirime dayalı düzeltme talebi halinde sigortalı bu olumsuz uygulamadan etkilenmez ve aylığı kesildiği tarih itibari ile yeniden başlatılır. SGK bu düzeltme işlemi için ne sigortalıya ne de işverenine para cezası uygulamaz.

a=>

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Ali Mızırak Arşivi