İbrahim Çiçekçi
Konya’nın ihracatı iyiydi ama…
Konya sanayisi 3 milyar 262 milyon dolar ihracatla yılı kapatarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Lojistik dezavantajlarına rağmen canla başla çalışarak üreten ve satan sanayicimiz büyük bir kahramanlık sergiledi.
Konya dış ticaret fazlası da veren bir şehir olarak da 2022’yi tabiri caiz ise kâr ile kapattı…
*** *** ***
Sanayici son yıllarda elinden geleni yaptı. Lakin 2023 ise tedirgin başladı. İhracat rüzgarının hafifleyeceği yönünde endişeler var.
*** *** ***
Dün sabah Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde bir kağıt fabrikası genel müdürü, bir tarım makine üreticisi bir de otomotiv yedek parça üreticisi dostumu ziyaret ettim.
Yeni yıldaki beklentilerini konuştuk. 3 isimde de tedirginlik hakim. Sebebi ise yukarıda da bahsettiğim gibi ihracatta sekteye uğrama korkusu.
Peki ihracat neden sekteye uğrayabilir; rekabet edemezsek…
*** *** ***
İşçilik ve hammadde fiyatlarındaki artış üretim maliyetini artırdı. Döviz ise 1 yıldır aynı seviyede. Döviz yerinde dururken maliyetlerin artması Türkiye’nin Çin ve Rusya gibi ülkelerle rekabet gücünü geriye düşürdü.
*** *** ***
Bugün Çin kapanmadan çıktı piyasaya hızlı mal tedariğine başladı. Rusya ürün satma adına ciddi fiyat kırıyor.. Navlun maliyeti ise hatrı sayılır seviyede geriledi.
Dolayısıyla biz rekabette, mal satmada zorlanmaya başladık. Pandemide yakaladığımız avantajlar kayboluyor…
*** *** ***
Ne yapılmalı !
Öncelikli olarak ihracatçı her türlü destekten faydalanabilir hale getirilmeli. Vergi iadelerindeki aksama çözülmeli. İhracatçı üzerindeki kur baskısı kaldırılmalı. Prim desteği sağlanmalı. Devletin yönlendirmesiyle ana hammaddelerde öncelik iç piyasa verilmeli. (demir-çelik, mdf, plastik, cam gibi)
Bunlar öncelikli yapılması gerekenler. İhracatçının yolu ne kadar açılır ve ne kadar çok satarsa ülke o kadar kısa sürede ekonomik virüslerden kurtulur. Başka çaremiz yok. Unutmayalım sadece ihracatı yapan değil, ülke de kazanır… Yani birileri para kazanıyor gözüyle bakmayalım olaya…