İbrahim Çiçekçi

İbrahim Çiçekçi

Konyalı tarım makine üreticileri OSB istiyor !

Konya’da tarım makine sektörünü kapsayan Konya Tarım Makineleri Kümeleşme Merkezi(KONTARKÜM) ismiyle önemli bir oluşum var. Tarım makinesi üreticisi 140 üyesi var. Konya’da geçmişte kurulan en büyük kümelenme merkezlerinden. Başkanı ise tecrübeli sanayici Mehmet Çalmaz. Önceki gün kendisiyle bir araya geldik. Çalmaz’ın uzun süredir bir hayali var; Konya Tarım Makineleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurmak. Sektör için de önemli bir proje.

Ne durumda olduklarını sordum. 2013 yılında başlayan sürecin yavaş ilerlediğini, son noktada ise tıkandığını söyledi.

Planlanan yer Karaman yolunda Ali Ulvi Kurucu Mahallesi’nde… Milli Emlak’a ait 1 milyon 200 bin metrekarelik bir alan üzerinde çalışılıyor. Fakat Mehmet başkanın istediği hızda bir ilerleme olmayışı sektör temsilcilerini biraz üzmüş.

Neticede Tarım makineleri sektöründe Türkiye’nin en büyük üretici ili Konya. Türkiye’deki üretilen makinelerin yüzde 65’ini Konyalı sanayici üretiyor. Tarım mekanizasyonuna dair ne varsa Konya’da olduğu için diğer illerdeki bir çok üretici de şehrimize taşıdı fabrikalarını. Burada işiyle alakalı hammaddeye ulaşımın kolay olması en büyük etmen.

Sektör bu denli büyümüşken bir merkezde toplanma fikri ise olumlu. 5, 7, 10 bin metrekarelik parsellerden oluşan bir ihtisas OSB’yi kurarak, kamu-özel sektör iş birliği ile örnek bir çalışmaya imza atma gayretleri var. Ranta da izin verilmeyecek bir sanayi alanı hedefleniyor. Mehmet Çalmaz, mevcuttaki birçok üyelerinin kiracı konumunda olduğunu, kiraların yüksek olması sebebiyle zorlandıklarını ve kendi yerlerine taşınmak istediklerini de vurguladı.

‘Yapılanın zararı olmaz’ derdi eskiler… Hele ki yapılacak yer üretime vesile olacaksa desteklemek lazım. Elçiye zeval olmaz. Bize de dile getirmek düşer. Özetle Mehmet Çalmaz ve 140 tarım makineleri üreticileri yerel yönetimlerimizden projenin hızlanması adına destek rica ediyor

İYİ PARTİ KONYA’DA ULUSOY DÖNEMİ

Geçtiğimiz gün İyi Parti Konya İl Teşkilatı’nın merakla beklenen il kongresi tamamlandı. 3 adayın yarıştığı kongrede Kadir Ulusoy, 339 oyla İYİ Parti’nin yeni Konya İl Başkanı oldu. Diğer adaylar Rıdvan Peker 280, Nurdoğan Okur ise 15 oy aldı. Geçmişte seçim sürecini sizinle paylaşmıştım. Adaylar üzerinden yazılar yazmıştık. Acizane en güçlü aday olarak yazdığımız Kadir Ulusoy kazandı. Yani delege ülkücü bir başkan istediğini sandığa yansıttı. Seçim sonrası Rıdvan Peker ise büyük bir birlik-beraberlik örneği göstererek Kadir Ulusoy’u tebrik etti ve kaybedenin olmadığı, kazanının İYİ Parti olduğu bir kongre geçirdiklerini söyledi. Alınan oya bakıldığı zaman Rıdvan beyin de partide önemli bir ağırlığı olduğu tescillendi. Biz de Kadir Ulusoy ve listesini tebrik ediyor, şehrimiz için hayırlı olmasını temenni ediyoruz

Önceki ve Sonraki Yazılar
İbrahim Çiçekçi Arşivi