Halil Yılmazer

Halil Yılmazer

İkinci yarıdaki oyun Konyaspor’u Avrupa’ya götürür

Konyaspor, ilk yarının son maçında Karagümrük deplasmanından 1 puanla dönmeyi başardı. Karagümrük takımının ileri hattı oldukça hareketli. Akan oyunda, duran topta, kenar ortalarda, uzaktan şutta… Her şekilde gol bulabilecek bir yapıya sahip. Mbaye Diagne ve Fabio Borini bu alanda ligin en iyi birbirini tamamlayan oyuncuları. Geçen hafta Levent Mercan Kayseri deplasmanında uzaktan golü bulmuştu bu hafta da Ozdoev buldu. Savunması güç bir takım.

***

Konyaspor ise sezon boyunca defansta iyi işler çıkartan ancak hücumda sorunlar yaşayan takım olarak ön plana çıkıyor. Karagümrük maçının ilk yarısında ikisinin aynı anda kötü olduğunu gördük. Savunmada aksayan ve bunun yanında rakip ceza sahasında pozisyon üretmekte güçlük çeken Konyaspor izledik. İkinci yarı da ise İlhan Palut’un oyuncu değişiklikleri maça etkisini gösterdi. Muhammet ceza sahasında Diouf’un üzerindeki baskıyı aldı. İlk yarıda iki oyuncuya karşı mücadele eden Diouf ikinci yarıda kafa toplarında 1’e 1 ve hatta boş pozisyonlarda topla buluştu. Konyaspor ikinci yarıda Diouf’un 3 kafa golüyle maçtan 1 puanla ayrılmayı başardı. Konyaspor, eğer ikinci yarıdaki oyunun defansif ve ofansif kısımlarını geliştirebilir ve oyuncularının performanslarını arttırabilirse kendini yeniden Avrupa kupalarına katılacak pozisyonda bulabilir. Elbette bu kadronun ek takviyelere ihtiyacı var bunu da göz ardı etmemek gerekiyor.

***

Diouf transfer edilirken yaşından dolayı herkesin ‘bu yaşta bu oyuncuya ne gerek var’ diyerek karşı çıktığı bir isimdi. Ben doğru kullanıldığı zaman verim alınabilecek oyuncu olduğunu o günde dile getirmiştim. Kontra atak veya geçiş hücumları ile gol bulmaya çalışıyorsanız Diouf takımınızda etkili olmaz. Ancak oyunu rakip yarı alana yıktığınızda topu yerden veya havandan özellikle havadan penaltı noktası ile 6 pas arasına indirdiğiniz zaman Diouf’dan üst düzey performans alabilirsiniz. Kendisi Hatayspor forması giyerken bunu bizlere izletmişti. Hatayspor ile ligde attığı 31 golün 13'ünü kafa vuruşuyla, 18'ini ayakla atmış. Ayakta attığı gollerinde 8'i penaltı. Penaltı gollerini bir tarafa çıkarttığımız zaman 13-10 gibi bir durum ön plana çıkıyor. Attığı 3 gol ile takımın Beşiktaş maçı öncesinde kendisine gelmesini sağladı.

***

İlhan Palut’un Amilton ısrarı.. Bu duruma bende anlam veremiyorum. Konyaspor rakip yarı alanda oyun oynamaya çalışıyor ve Amilton bu oyunun oyuncusu değil. Bunu anlamak zor olmamalı. Aynı şeyleri tekrarlayarak farklı sonuçlar beklemek anlamsız. Amilton gol veya asist katkısı ile takıma destek olmuyor. Top kayıpları ile takıma zarar veriyor. Eğer İlhan Palut Amilton ile oynamak istiyor ise tamamen kapan-çık takımına dönüşmeli o zaman belki bi anlamı olur oynamasının ama bu oyunda Amilton hem yabancı oyun olduğu için hem de verimsiz-etkisiz olduğu için fazlalık.

***

Robert Muric.. Oyun tarzı ve taşıdığı potansiyel ile ilk geldiği günden bu yana Konyaspor’a çok fayda sağlayacağını yazdım, söyledim. Son haftalarda ise şunu söylüyordum: ‘Eğer takımda kalmak istiyorsa gol katkısı yapması gerek’ Dün de bunu yaptı. Belki bu katkı çok geç geldi ama ben onun için bir uyanma asisti olduğunu düşünüyorum. Sezonun geri kalanında formunu ve performansını yukarıya taşıyacağını düşünüyorum. Konyaspor, oyunu rakip alana, rakip 35 metreye yıktığı zaman şut atabilen, adam geçebilen bir oyuncuya ihtiyaç duyuyor. Muric bunları fazlasıyla yapabilir. Karagümrük maçı onun için hayata dönüş maçlarından biri olacak. Buna inanıyorum.

***

Son olarak yedek kaleci Erhan Erentürk. Erhan bir önceki sezon 1.Lig’de Bursaspor kalesini koruyordu ve takımı ile 2.Lig’e düştü. İlk transfer edildiği gün; “TFF 2.Lig takımlarının hedefinde olan bir oyuncu için bir anda 1 ay sonra Avrupa maçı kadrosunda yer alacak olmak büyük bir şans olsa gerek. Varsayalım Sehic'te bir sakatlık problemi oldu ve iki BATE Borisov maçına Erhan ile çıkacaksın. Kulağa çok güvenilir gelmiyor.” diye tweet atmıştım. Buradaki BATE Borisov takımını çıkartın yerine Alanyaspor, Karagümrük yazın, aynı şey. Erhan, Bursaspor ile 22 maça çıkmış ve 30 gol yemiş. 1.Lig’de bile maç başına 1,35 gol yeme oranına sahip bir kaleci Süper Lig’de maça çıkacak kaliteden oldukça uzak demektir. Sehic’in sakatlığı uzunsa Konyaspor yeni bir kaliteli yedek kaleci arayışlarına başlamalı.

Biraz demode ve klişe bir söz vardır: ‘Futbolda atan ve tutan iyi olacak’ diye. Konyaspor; Karagümrük maçında atını iyi olduğu için mi 1 puan aldı yoksa tutanı kötü olduğu için mi galip gelemedi…”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Yılmazer Arşivi