Halil Yılmazer

Halil Yılmazer

Bazı mağlubiyetler kazanç sağlayabilir

Bazı mağlubiyetler kazanç sağlayabilir

Konyaspor, Galatasaray maçında sahadan mağlup ayrıldı ancak bu mağlubiyet gelecek maçlar ve süreçler için çok büyük yararlar sağlayabilir.

Sahada işin hem savunma hem de hücum tarafında pozitif bir oyun oynatmak isteyen bir Ali Çamdalı gördüğümüzü söyleyebilirim. Konyaspor sahadan puan veya puanlar ile ayrılabilirdi ancak puansız ayrılmanın da çok büyük bir kayıp olduğunu söylemek doğru olmaz.

****

İyi bir kadroda kurdu Konyaspor yönetimi ancak halen birkaç dokunuşa daha ihtiyaç var. Konyaspor stoper ve orta saha transferler ile daha iyi bir takım olabilir. Savunma önünden top çıkartabilen pas kalitesi ve oyun görüşü yüksek bir 6 numara ihtiyacı var. Ufuk ve Jevtovic bunları iyi düzeyde yapabilecek oyuncular değil. 8-10 pozisyonu için çok büyük bir sorun yok ancak topla ilişkisi iyi ve oyun kurabilen 6 numara gerekli.

Konyaspor, sahadan puan ve puanlar ile ayrılmış olsa belki transfer için devre arası beklenilebilir düşüncesi oluşabilirdi, buradaki eksikler galibiyetin arkasında kalabilirdi. Bu mağlubiyet bu eksiklikleri su üzerinde tuttu. Mağlup olmak bazen önemli kazançlar getirebilir ben bu mağlubiyeti bu şekilde değerlendiriyorum tabii ki bu eksik süreçleri doğru okumakta fayda var.

Yeni kurulan bir takım. Bir önceki haftaya göre tamamen farklı bir oyun ve formasyon anlayışı ile sahada olan bir ekip. Bu kadar yeni bir süreçlerin olduğu bir yerde her şeyin kusuruz ve yolunda gitmesi zor ancak zamanla mümkün.

****

Konyaspor’un Galatasaray maçı gösterdi ki takımın hücum ve orta saha alanında kalite artışı maalesef savunma özelinde yetersiz. Burada oyuncuların bireysel performanslarının yanı sıra halen takım savunmasında sorunlar olduğunu görüyoruz. Üst üste Kasımpaşa ve Galatasaray maçlarında benzer golleri kalesinde gören bir Konyaspor var. Duran top sonrasında hem alan hem de ofsayt savunmasını doğru uygulayamayan bir durumla karşı karşıyayız. Burada geçen sezon savunma önünde oynayan ve takımı yönlendiren N’zonzi’nin eksikliğini arıyoruz.

Orta saha ve hücum oyuncuları büyük oranda değişti Konyaspor’da ancak savunma tandemi geçen sezona göre halen aynı. Calusic’in sakatlığı ve Nikola’nın takıma geç katılmasını anlıyorum ancak Damjanovic - Adil ikilisi için iyi bir performans hayal etmiyorum. Sağ bek Uğurcan’ın sahaya koyduğu enerji, ikili mücadelelerdeki fiziksel kalitesini takdir ediyorum ancak o bölgenin oyuncusu değil. Uğurcan standart bir stoper vasat bir sağ bek bunların yanında savunma anlamında mükemmel bir hamle oyuncusu.

****

Burada kadro planlamasında da ciddi sorunlar var. Takımdaki iki orjinal sağ bekle yollar ayrıldı, yerine gelen oyuncu sezonun ilk resmi maçından 3 gün önce takıma katıldı. Hazırlık döneminde farklı farklı futbolcular orada değerlendi ve sezonun ilk resmi maçına geçen sezonki devşirme sağ bek Uğurcan ile ikinci maça ise formasyon değişikliği ile kanat bek Ndao ile çıkıldı. Bu planlamada sorunlar var. Dilediğiniz sağ bekle belki anlaşamayabilirsiniz ancak sezonun ilk iki maçına sağ bek transferini yetiştirmeniz lazım. Eğer ki yetiştirebilecek durumunu yok ise elinizde sezon başında gönderdiğiniz sağ beklerden birini tutmanız gerekirdi.

Yusuf kariyerinde daha önce kanat bek oynamış, ancak Ndao ilk kez böyle bir pozisyonda oynadı ve çokta iyi gözükmedi. Ndao yerine Nikola ile oynamak istenen oyunun seviyesini arttırabilir. Kariyerinde 5’li ve 3’lü defans formasyonlarına fazlasıyla aşina bir oyuncu. Onun takıma katılması bu oyuna ciddi katkı sağlayacaktır ve elbette stoper hattına no”kta atışı iyi bir stoper transferi şart.

****

Kasımpaşa maçına göre tamamen farklı bir oyun anlayışı ile sahada olan takım izledik. 5’li ve 3’lü durabilen bir savunmanın yanında 3 merkez orta saha oyuncusunun işin hem savunma hem de hücum tarafında olmaya çalışması sahaya ciddi bir dinamizm getirdi. Orta saha değişikliklerinin daha erken yapılması gerektiğini düşünüyorum. Maçın özellikle 60.dakikasından sonra enerji kayboldu.

Bunun yanında Aleksic – Umut çift forvet tercihi de oldukça cesur bulduğumu söyleyebilirim. Umut Nayir hava toplarında sürekli Abdülkerim ve Nelsson ile baş başa kaldı. Konyaspor sağ ve sol bek üzerinde bu hava toplarını oynayabilseydi daha büyük tehlikeler yaratabilirdi. Umut’un indirdi hava toplarında merkezde Aleksic ve Pedrinho ile rakip defansa sorunlar çıkartılabilirdi.

****

Yazımı bitirirken son olarak maçın orta hakemi Direnç Tonusoğlu içinde bir şeyler söylemek isterim. Gösterdiği hakem performansı tam bir İstanbul iç saha hakem performansıydı. Bu yönetim tarzı İstanbul takımlarının iç saha maçlarında fazlasıyla gördüğümüz bir performans. Sahada Konyasporlu oyuncuları adeta sindirdi. Bariz çıkmayan sarı kartlar, kırmızıya yakın pozisyonda çıkan sarı kartlar, çalınmayan fauller. Ali Çamdalı hakem performansını beğenmiş ancak ben oldukça vasatın altında buldum. Bunun yanında olan olmayan ne kadar hakkı varsa hepsini misafir takım için kullandı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Yılmazer Arşivi