Osman Nevres Yılmazlar

Osman Nevres Yılmazlar

Eylül Ayındaki Çevre Günleri

16.Eylül Uluslar arası Ozon Tabakasını Koruma Günü

Montreal Protokolü: Yaşamı Koruyan Küresel İşbirliği;1994 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1987 tarihli Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Montreal Protokolü'nün imzalanmasının anısına 16 Eylül'ü “Uluslararası Ozon Tabakasını Koruma Günü” ilan etti.

18.Eylül Dünya Su İzleme Günü

Her yıl 18 Eylül'de kutlanan Dünya Su İzleme Günü, su kirliliği sorunları konusunda farkındalık yaratmak ve yerel su kaynaklarını denetleme bilincinin dünyanın dört bir yanından herkese ulaştırmak amacıyla 2003 yılında Amerika Temiz Su Vakfı tarafından oluşturuldu.

Dünya Parklar Günü (Eylül Ayının 3.Cumartesi Günü)

20 Eylül Dünya Parklar Günü.Amerikan eÜ Çevre Merkezi mesaj yayınladı. EÜ Çevre Merkezi tarafından takip ediliyor. Ülkemizde yaygın bir kutlaması yoktur.

22.Eylül Dünya Gergedan Günü

Dünya Gergedan Günü; 2010 Yılından beri her yıl 22 Eylül’de, nesli tükenme tehdidi ile karşı karşıya olan gergedanların azalan nüfusuna dikkat çekmek amacıyla kutlanmaktadır.

Gergedan, Gergedangiller familyasından, ağır ve hantal gövdeli, burun kemiğinin üstünde derisine yapışık bir veya iki boynuzu bulunan, kalın derili otçul memelilerin genel adı. Bugünkü gergedanların, üçü Asya’da, ikisi Afrika’da yaşayan beş türü vardır.

22 Eylül Dünya Otomobilsiz Kentler Günü

Avrupa Hareketlilik Haftası, kentleri ve belediyeleri temiz ve sürdürülebilir kentsel ulaşım

tedbirleri almaya ve desteklemeye teşvik etmek amacıyla, 2002 yılından itibaren her yıl 16-22

Eylül tarihleri arasında dünyanın bir çok ülkesinde kutlanmaktadır.

Dünya Arabasız Günü, ekolojik dengenin iyileştirilmesi amacıyla bilinçli olarak özel

araba kullanımından vazgeçmeyi karbondioksit salımının en aza indirilmeye çalışıldığı,

daha temiz bir havanın solunmak istendiği 22 Eylül tarihinde dünyanın birçok şehrinde

kutlanan bir gündür.

Dünya Yeşil Binalar Haftası (Eylül Ayının Son Haftası)

‘’Yeşil bina’’ olarak tanımlanan yapıların etkin enerji, su ve diğer kaynakların kullanımı, atık ve kirlilik sorunun çözümü, yerel ve doğal malzeme kullanımı, doğru iklimlendirme, çevreye verilen zararın minimuma indirilmesi gibi etmenlerin yanısıra, yeşil bina’lara yapılan maaliyetlerinin yatırımcıya finansal açıdan da geri döndüğü açıkça gözlemlenmiştir.

26.Eylül Dünya Çevre Sağlığı Günü,

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, çevre sağlığı kişinin dışında yer alan tüm fiziksel, kimyasal, biyolojik faktörleri ve davranışları etkileyen tüm ilişkili faktörleri içine alır. Çevre sağlığı çalışmaları hastalıkları önleyici ve sağlığı destekleyici bir ortam yaratmaya yöneliktir.

28 Eylül Yeşil Tüketici Günü,

Tüketim çağında alternatif ve daha çevre dostu ürünlerin artmasından yana olan yeşil tüketiciler, farkındalıklarını diğer tüketici gruplarına da aşılamayı bir görev saymaktadırlar. Çevre dostu tüketimi yaygınlaştırmak ve dayanışmayı güçlendirmek adına da 28 Eylül günü "Yeşil Tüketici Günü " olarak kutlanmaktadır.

Dünya Nehirler Günü (Eylül Ayının Son Pazar Günü)

Her yıl, Eylül ayının son pazar günü Dünya Nehirler Günü olarak kutlanıyor. Özellikle son yıllarda artan çevre kirliliği, kentleşme ve iklim krizi sebebiyle nehirler büyük bir tehlike altında. Dünya Nehirler Günü de 60’tan fazla ülkenin katılımıyla, bu tehlikeye dikkat çekmek adına kutlanıyor.

Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Nevres Yılmazlar Arşivi