Osman Nevres Yılmazlar
Dünya Gıda Günü
16 Ekim Dünya Gıda Günü:
Dünya Gıda Günü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kuruluş tarihi olan 1945’i anmak için her yıl 16 Ekim’de dünya çapında kutlanan uluslararası bir gündür. Bu gün her yıl 16 Ekim’de kutlanıyor ve açlık konusunda farkındalık yaratmayı ve gıdanın, insanların ve gezegenin geleceği için eyleme geçmeyi teşvik etmektedir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 1979 yılında 16 Ekim tarihini Dünya Gıda Günü olarak belirledi. 16 Ekim günü, Dünya Gıda Programı, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu da dahil olmak üzere açlık ve gıda güvenliğiyle ilgilenen diğer birçok kuruluş tarafından geniş çapta kutlanıyor.
16.Ekim.2023 de Dünya Gıda Günü’nün Teması:
2023 yılı teması, “Su Hayattır”, “Su Gıdadır” ve “Kimseyi Geride Bırakmayın” üzerinedir. Tema, suyun yaşam için ne kadar elzem olduğunu ve gıdamızın temeli olan suyun kritik rolünü vurgulamayı hedeflemektedir. Aynı zamanda hızlı nüfus artışı, ekonomik gelişme, kentleşme ve iklim değişikliğinin su mevcudiyetini tehdit etmesi nedeniyle suyu akıllıca yönetmenin önemi konusunda küresel farkındalığı artırmayı amaçlamaktadır.
Rakamlarla Dünya’da Açlık Gerçeği:
*Dünya’da her 7 kişiden 1 i yatağa aç giriyor.
*Dünya’da üretilen gıdanın 3 te 1 i çöpe gidiyor.
*Dünya’da 5 yaş altındaki çocukların % 45 i yetersiz besleniyor.
*Dünya’da 3 kişiden 1 i sağlıklı yaşam için yeterli gıdayı alamıyor.
*Dünya’da her yıol 3.1 Milyon çocuk açlıktan ölüyor.
*Dünya’da açlık her 4 saniyede bir can alıyor.
Gıda ve Açlık Konusunun temel çözümü Çevreden geçer:
Sorunun çözümü neden çevreden geçer. Zira gıda üretimi için olmazsa olmaz doğal değerler. Su, Toprak ,Hava, Ormanlar, meralar öncelikle korunmalıdır. Amaç dışı kullanımları önlenmeli, suyu toprağı bitki ve hayvan varlığını korumazsak gıdaya erişim zorlaşır.
Gıda İsrafını Nasıl Önleriz ?
1-Gıdayı ihtiyacımız kadar almalıyız.
2-Akıllı alışveriş yapmalıyız. İlk aldığımız gıdayı tüketmeden ikincisini almamalı, üretim ve son kullanım tarihini kontrol etmeliyiz.
3-Gıdaları doğru yöntemlerle muhafaza etmeliyiz.
4.Gıdaları ihtiyacı olanlarla paylaşmalıyız.
5-Yemek artıklarını değerlendirmeliyiz.
6-Sebze,meyve vb..gıda artıklarını kompost yapabiliriz.
7-Sıfır atık projesine destek vermeliyiz.
Gıda israfını önleme konusunda yukarıdaki maddelerin ayrıntılı açıklamaları İnternette bulunmaktadır.
Son söz…Gerek kendi sağlığımız ve gerekse Dünya’nın sağlığı için yerel ürün ve üretimleri desteklemeliyiz. Dünya Gıda Günü’nde 2023 yılının teması olan “ Su Hayattır, Su Gıdadır” konusunu daha sonra ayrıntılı olarak işleyeceğiz.
Hoşça kalın..