Osman Nevres Yılmazlar
Dört Mevsim İkiye Düşer Mi ?
Nereden gelecek aklıma ; Ayça Ceylan’ın 12.Kasım.2023 Tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde, Dairesel Flora köşesindeki “Vivaldi Ne Yapsın” başlıklı yazısını okudum. Yazıda ünlü İtalyan besteci Antonio Vivaldi 1723 yılında 300 yıl önce “Dört Mevsim” bestesiyle müziğe damga vurmuş..
Dünya’nın küresel ısınma gibi bir derdinin olmadığı yıllarda Vivaldi ne hissetmiş diye kızım Güleç açtı, bende dinledim.. Vivaldi’nin dört mevsimle ilgili duygularını müziğe yansıtması 42 dakika sürüyor. İlkbahar bölümü çok hoşuma gitti. Dinlemenizi tavsiye ederim.
Küresel Isınma Etkilerini Artırdı.
Ülkemizde bu yaz küresel ısınmanın etkilerini çok net olarak yaşadık. Yüksek sıcaklıklar, orman yangınları, düzensiz yağışlar. Sadece ülkemiz değil tüm Dünya bu kötü gidişi yaşıyor.
Küresel ölçekte sıcaklık ortalamaları her yıl artış gösteriyor. Alınması gerekli önlemler belli ancak Birleşmiş Milletler dahil hiçbir devlet çözümden yana davranmıyor. Sanki bu olanlar doğanın bir şakasıymış gibi, kendiliğinden düzelecekmiş gibi herkes seyrediyor. Çözümden yana olan sivil toplum örgütleri ve çevreci aktivistlerin çabaları da cılız kalıyor.
İlkbahar Erken, Sonbahar Geç Başlıyor
“Küresel Isınmanın Dört Mevsimin Sürelerini Değiştirmesi” araştırmasına göre: 1950 li yıllara kıyasla Kuzey Yarımküre’de yaz aylarının yaklaşık 17 gün daha uzun olduğu, ilkbahar, sonbahar ve kış aylarının ise üç ila on gün daha kısa olduğu ortaya konuyor.
Araştırmanın Sonucunda Yeni Normaller.
Bu gidişle 2100 yılına gelindiğinde kış ayları iki aydan az sürerken, yaz ayları yılın yaklaşık yarısını kapsayacak.
Daha uzun ve daha sıcak yazlar, daha kısa ve daha sıcak kışlar ile daha kısa ilkbahar ve Sonbahar mevsimleri yeni normaller olarak insanlığın karşısında olacak.
Bu yeni normaller ne anlama geliyor.
Değişen mevsimsel yeni normaller, tarımsal mevsimler ve türlerinin ritminin bozulmasına, sıcak hava dalgalarının, düzensiz yağışların, fırtınaların ve kontrol edilemeyen yangınların daha sık görülmesine sebep olacak.
Yaz Artık Dram Mevsimi.
Benim dinlediğim “Dört Mevsim” yapıtınında, İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış ; dört bölümden oluşan kompozisyonda her bölüm Vivaldi’ye göre: o mevsimin duygularını yansıtıyor. Eğer “Dört Mevsim” bestesi günümüzde yapılsaydı nasıl olurdu ? sorusuna yanıt olarak İspanyol besteci ve yapımcı Hache Costa bir uyarlama geliştirerek. “24 Ekim Uluslararası İklim Değişikliğine Karşı Mücadele Günü” nde izleyici ile buluşturmuş.
Hache Costa’nın yorumlamasında yaz bölümüne dram eklenmiş ve diğer bölümler kısaltılmış. Aynı zamanda orkestranın arkasına yerleştirilen ekranda aşırı hava olaylarının etkileri ve orman yangınları gibi iklim krizinin yıkıcı etkileri ıle ılgili görüntüler izleyicilerle buluşturulmuş. Hache Costa’nın yorumunu ve görüntüleri internette bulabilirseniz,kıyaslamak bakımından izlemelisiniz. Ben bulamadım.
Hoşça kalın.