Osman Nevres Yılmazlar
Çevreye Dost Olmak
Çevre için bizim atacağımız adımlar önemli. İklim değişikliği ile Dünya’nın başı dertte, doğal kaynaklar üzerinde baskı korkunç boyutlara ulaştı. Dünyanın ekonomik düzeni kaynakları tüketerek para kazanmayı, rekabet etmeyi bir türlü bırakmak istemiyor. Birleşmiş Milletler ise sorunun çözümünde çok etkili değil.
Hal böyle olunca; Bizler kendimizden başlayıp, farkındalık yaratmalıyız. Her birimiz bir diğerine tüket at kültürünün yanlışlığını, reklamlar baskısıyla bize dayatılan moda kültürünün çevreye ve diğer insanlara nasıl zarar verdiğini anlatmalıyız.
Su Tüm Canlının Yaşam Hakkıdır.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2 Milyar insan sağlıklı suya erişemiyor.
Dünya’daki toplam su miktarı 1,4 Milyar km3 olup, bunun % 97,5 i tuzlu su, okyanus ve denizlerdedir. % 2,5 i tatlı su dur. Bu tatlı suyun da ancak % 0.4 ü yeryüzü ve atmosferde bulunuyor. NASA verilerine göre son 60 yılda Dünya’da 2 Milyar Hektar sulak alan kurudu. Su politikası olmayan, suyu iyi yönetemeyen ülkeler su kıtlığına dolayısıyla ürün kıtlığına sebep oluyorlar. Türkiye’de Kişi başına düşen su miktarı 1.519 m3 civarında olduğu için SU STRESİ çeken ülke durumundadır. Su fakiri olmamıza bir adım kaldı. Yani su tasarrufu yapmalıyız.
Gıda İsrafı Bir Başkasının Aç Kalması Demek
Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre küresel ölçekte 1.3 milyon ton gıda çöpe atılıyor ve ne yazık ki atılan gıdaların en az yüzde 40’ı yenilebilecek durumda. Tarladan soframıza gelinceye kadar çok miktarda gıda israf ediliyor. 2050 yılında Dünya nüfusunun yaklaşık 10 milyara ulaşacağını düşündüğümüzde gıda talebi ve tüketimi çok bunalımlı hale gelecektir. Dünya üzerinde her 10 kişiden birinin yakın gelecekte açlıkla karşı karşıya kalacağını bilim insanları öngörüyor. Ülkemizde ise her yıl kişi başına 93 Kg. yiyecek çöpe atılmaktadır. Gıda israfına son vermeliyiz.
Enerji Verimliliğine Önem Verelim
Binalarımıza ısı yalıtımı önemli, buradan başlayıp, evlerin çatısına güneş paneli kurmak ikinci adımdır. Beyaz eşya seçimlerimizde enerji verimliliği yüksek ürünleri tercih etmeli, radyatörlerin ve kombinin yıllık bakımlarını yaptırmalı, elektrik süpürgesinin filtresini düzenli olarak temizlemeli, LED aydınlatmaları tercih etmeli, ev içi sıcaklığında ideal bir sıcaklık oluşturmak çevre için yapacağımız önemli adımlardır.
Moda Sanayii ve Gardırobumuz
Moda endüstrisi Dünya için en önemli kirleticilerden biri olduğunu unutmayalım. Küresel karbon emisyonlarının yüzde on kadarı giysilerden ve ayakkabılardan geliyor. Moda endüstrisinin 2050 yılına kadar dünya karbon bütçesinin yüzde 25 ini oluşturacağı öngörülüyor. Peki bu durumda ne yapmalıyız? Gardırobumuzdan alış veriş yapalım. Göreceksiniz ki gardırobunuzda neler var neler. Uygun olanları giyelim. Bazı giysiler küçülmüş veya daralmış kısalmış olabilir bunları da kullanacak birilerine verelim veya belediyelerin konu ile ilgili dolaplarına atalım.
Hoşça kalın.