Burhan Dede Kimdir?

Bu hafta sizlere Eski Garaj yakınında Sarıyakup Mahallesi’nde medfun olan Burhan Dede’den bahsetmek isterim.

Kendisinin doğum ve ölüm tarihi ile ilgili net bilgilere ulaşamadığımız Burhan Dede’nin Hz. Mevlana’nın müritlerinden olduğu bilinmektedir. Halk tarafından sınanmış türbelerden olup, halk arasında bu manada kabul gören Burhan Dede türbesinin bezeme rahatsızlığına şifa olduğu düşünülmektedir.

Bezeme, kırmızı kabartılardan oluşan şiddetli yanma ve kaşıntıya sebep olan bir tür cilt hastalığıdır. Zamanında bu rahatsızlığa yakalanan kişiler şifa bulmak niyetiyle medfun olan zatın ruhuna Fatiha okur, dua eder sonrasında orada bulunan kabın içinde karıştırılmış sulu çamuru benzemenin üzerine sürer ve yine orada bulunan tuzdan bir miktar alarak türbeden ayrılırdı.

Bu inanç yıllarca dilden dile aktarılmış bizlere kadar ulaşmıştır. Ancak bizler şifanın Allah’tan olduğunu elbette bilmeli ve dua edip şifa beklerken şirke girmekten kaçınmalıyız.

Daha önce bir evin içerisinde yer alan türbenin şu anda restorasyon amacıyla etrafı yıkılarak boşaltılmıştır. Kapısı kilitli olduğu için türbenin içini görebilme imkânı bulamadık. Umuyorum ki en yakın sürede gerçek manada zata yakışacak bir şekilde restore edilerek halk için ziyarete açılır.

Son olarak şehrimizde bulunan büyüklerimizin kıymetlerini bilip himmetlerine lâyık olabilmek duası ve ruhaniyetlerine birer Fatiha hediye etmek temennisiyle.

Sevgi ve saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Özel Arşivi