28 Yıldır Elektrikli Tellerle Korunuyor! İşte Sebebi...

28 Yıldır Elektrikli Tellerle Korunuyor! İşte Sebebi...
 Muhabir
Konya'nın simgesi haline gelen Anadolu yaban koyunları, Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda korunuyor. 1967 yılında tescil edilen bu alan, koruma altında tutulan 678 yaban koyunu ile bölgenin biyolojik çeşitliliğine katkı sağlıyor.

Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Konya Karatay, Selçuklu ve Altınekin ilçe sınırları içerisinde bulunuyor. 59 bin 296 hektarlık alana sahip alan 1967 yılında tescil edilmiş ve sahanın 3 bin 515 hektarı kafes tel çitle çevrilerek koruma altında tutuluyor. Halen 678 civarında yaban koyunu yaşadığı biliniyor. Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası etrafında 18 adet mahalle bulunuyor. Konya tarihinde Anadolu yaban koyunları Hodul Babanın koyunları olarak geçmekte, bölgesel olarak yaban koyunlarına ceren, ceran ve dağ koyunu da deniliyor ve kutsal bir hayvan olarak görülüyor. Konya Aksaray yolu 45. km’de bulunan Akbaş Mahallesi yolunu takiben ana yoldan 4,5 km mesafede Divanlar mahallesi tarafında yer alıyor. Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde 3 bin 515 hektarlık alanda, etrafı tel örgü ile çevrili Yaban Koyunu Üretme yeri bulunuyor. Kafes tellere 1997 yılında elektrik verilerek yırtıcıların dışarıdan içeriye girişi ve çıkışı engellendi. Bozdağ Yaban Koyunu Üretme İstasyonu, 2002 yılında Uluslararası Av ve Yaban Hayatı Koruma Konseyi (CIC) tarafından “Edmond Blanc” ödülü aldı. Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası yönetim ve gelişme planı 2011 yılında hazırlandı ve 2012 yılında Genel Müdürlükçe onaylanarak yürürlüğe girdi. Stratejik eylem planı faaliyetleri 2018 yılında revize edilerek uygulama ve izleme çalışmaları devam ediyor.

bozdag-4.jpg

EVCİL KOYUNLARIN ATASI

Ovis gmelini anatolica bilimsel adıyla anılan Anadolu yaban koyunu, günümüzde doğal olarak sadece Konya Bozdağ'da yaşamaktadır ve endemik bir türdür. Ovis gmelini türünün Türkiye’de iki alt türü bulunuyor. Bunlardan birincisi 1960’lı yıllarda sadece Konya Bozdağ’da sıkışmış olan Ovis gmelini anatolica, yani Anadolu yaban koyunu. O zaman sayıları 35-40’a kadar düşen ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Anadolu yaban koyunları, zamanın Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınarak yok olmaktan kurtarıldı. Anadolu’da yaşayan ikinci yaban koyunu alttürü ise, esas habitatı İran olan ve ilkbahar aylarında Doğu Anadolu’da Iğdır-Van-Hakkâri arasındaki dağlık bölgeye geçen ve Türkiye’de yavrularını dünyaya getirip yaz boyunca ülkede kalan, sonbaharda ise tekrar İran’a çekilen Ovis gmelini gmelini alttürüdür. Bu alttürün dişilerinde de boynuz bulunduğu halde Konya Bozdağ’da yaşayan Anadolu yaban koyununun dişilerinde boynuz bulunmuyor. Bu da Anadolu yaban koyununun, evcil koyunların atası olma ihtimalini güçlendiriyor.

620e2a086294d.jpg

KONYA’NIN SİMGESİ HALİNE GELDİ!

Çevre ve Orman Müdürlüğü hayvanlara kış mevsiminde yem takviyesi yapıyor. Yazın ise belli yerlerde kurulan su depolarından su sarnıçlarına otomatik olarak su verilerek hayvanların su ihtiyacı karşılanıyor. Ayrıca, sulukların bulunduğu yerlere hayvanların tuz ihtiyacını karşılamak için tuz konuluyor. Günümüzde Büyükşehir Belediyesi tarafından çeşitli park ve bahçelere heykelleri konulan bu endemik hayvan, zamanla Konya’nın simgelerinden biri hâline geldi.