Muhammed Mustafa Çetinkaya

Muhammed Mustafa Çetinkaya

Akşehir’in Gurur Günü

Milli Mücadelemizde Batı Cephesi Karargâhı göreviyle çok önemli bir rol üstlenen Akşehir'de; Taarruz hazırlıklarının sona ererek, Karargâhın taşındığı 24 Ağustos 1922 tarihi anısına her yıl düzenlenen Akşehir Onur Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Akşehir için bu çok önemli elbette…

Gelin olayı bir hatırlayalım…

Sakarya Meydan Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasından sonra, düşmanın Afyon-Eskişehir hattının doğusunda mevzilenmesi üzerine, Alagöz Köyü'ndeki Batı Cephesi Karargahı Akşehir'e taşınır. 18 Kasım 1921' de Akşehir'e gelen Karargah, Belediye binasına yerleşir. 24 Ağustos 1922 günü Büyük Taarruz için cepheye hareketlerine kadar bu binada çalışılır. Geçen dokuz buçuk aylık sürede, Büyük Taarruz hazırlıkları buradan yönetilir, planlar burada yapılır ve karar burada verilir. Bu arada Mustafa Kemal birçok kez Akşehir'e gelerek çalışmaları denetler, hazırlıkları yönlendirirdi.

Ayrıca Başkumandan Mustafa Kemal Paşa düşmana son darbeyi indirmeye hazırlanırken taarruzun yerini ve tarihini gizli tutmaya özen göstermişti. Komutanları dikkat çekmeden bir araya getirmek için de Konya'nın Akşehir ilçesinde futbol maçı organize etti.

İsmet Paşa (İnönü) ile görüşen Mustafa Kemal Paşa, 24 Temmuz sabahı Konya’ ya gitmiş ve General Townsend ile beklenen ve ilan edilen görüşmesini yapmıştı. Bu görüşme nedeni ile Konya’da birkaç gün kalan Mustafa Kemal Paşa, bu sırada 28 Temmuz 1922 günü Akşehir’de, Subaylar arasında yapılacak iddialı futbol maçını da seyre davet olunmuştu. 28 Temmuz 1922 Cuma gününe kadar subaylar Akşehir’de toplanmaya başladılar. Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa, İsmet Paşa ve diğer komutanlar toplantıdan önce bir araya gelip, taarruz planını bir daha gözden geçirdiler. Görüşler birleştirildi.

İşgalci kuvvetlerin şüphelenmemesi için maç basına bildirildi. Komutanlar da maçı izlemeye çağrıldı. 28 Temmuz 1922'de oynanan futbol maçı Büyük Taarruz'un seyrini belirleyen önemli anlardan biri olarak tarihe geçti.

24 Ağustos 1922 Akşehir’in Şeref Günü

Türk ordusu ve karargâh bütün ağırlıklarıyla birlikte 24 Ağustos 1922 günü Akşehir’den ayrılarak taarruz hattı Kocatepe’ye ulaştıktan sonra 26 Ağustos 1922’de o kutsal emir verildi. 5 gün gibi kısa sürede 30 Ağustos 1922’de, Türk tarihindeki Ağustos ayının zaferlerine bir zafer daha eklendi.

24 Ağustos 1922 günü Akşehir’de son hazırlıklar gözden geçirildi. 26 Ağustos 1922 sabahı Büyük Taarruz başladı. Her iki ordunun bütün cephelerine saldırarak düşmanı 9 Eylül 1922 günü İzmir’e kadar kovaladı.

9 Eylül 1922 sabah saat 03’te 1.Süvari Tümeni önünde 14. Süvari Alayı, Sabuncu Beli’ne kadar geldi. Ortalık ağarınca Bornova şosesinden İzmir’e doğru yürüdü. Birliklerimiz hızla İzmir’e girdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Muhammed Mustafa Çetinkaya Arşivi

Emek

15 Kasım 2024 Cuma 00:00