Pastanelere kepenk indirecek tüyo. Asla dağılmayan poğaça pişirmenin sırrı
Bu püf noktalarını dikkate alarak evinizde lezzetli poğaçalar yapabilir, sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.
Poğaça, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Hem kahvaltılarda hem de çay saatlerinde sıklıkla tercih edilen poğaça, ev yapımı olduğunda daha da lezzetli olmaktadır. İşte lezzetli poğaça yapmanın püf noktaları:
1. Hamurun kıvamı: Poğaça hamurunun kıvamı oldukça önemlidir. Hamurunuzun yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvama gelmesi için un miktarını yavaş yavaş ekleyerek yoğurmalısınız.
2. Mayalama süresi: Hamurun mayalanma süresi, poğaçanın kabarması ve içi yumuşak olması için oldukça önemlidir. Hamurunuzu mayaladıktan sonra üzerini nemli bir bezle örtüp, sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar dinlendirmelisiniz.
3. İç harcı: Pastane usulü poğaça yaparken iç harcınızı zenginleştirmek için peynir, zeytin, sucuk gibi malzemeler kullanabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak iç harcınıza baharat ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz.
4. Fırın sıcaklığı: Poğaçalarınızın üzerinin güzelce kızarması için fırın sıcaklığının doğru ayarlanması önemlidir. Fırınınızı önceden ısıtarak, poğaçalarınızı pişirmeden önce fırın sıcaklığını kontrol etmeyi unutmamalısınız.
5. Üzerine sürme: Poğaçalarınızın üzerine yumurta sarısı sürerek, üzerinin parlak ve çıtır olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca susam, çörekotu gibi malzemelerle de poğaçalarınızı süsleyebilirsiniz.
PASTANE USULÜ POĞAÇA TARİFİ NASILDIR?
Malzemeler
1 paket oda sıcaklığında margarin ya da tereyağı (250 g)
1 yemek kaşığı instant maya
1 çay bardağı süt (125 ml)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
2 adet yumurta (birinin sarısı üstüne)
2 yemek kaşığı şeker
6 su bardağı un
İçi için;
Peynir
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı
PASTANE USULÜ POĞAÇANIN TARİFİ
Hamuru için uygun bir yoğurma kabına ılık süt, sıvı yağ, yumurta, şeker, tuz ve mayayı alarak karıştıralım.
Daha sonra oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyim.
Unu da yavaş yavaş kontrollü bir şekilde ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan bir hamur elde etmemiz gerekiyor.
Hazır olan hamurumuzdan avuç içi büyüklüğünde bezeler kopartalım ve parmaklarımızın ucu ile genişletelim.
Hamurumuzun ortasına peynirli iç harcından yerleştirelim. İç harcı için lor peyniri, kaşar peyniri, beyaz peynir ya da hepsini karıştırarak da kullanabilirsiniz.
İç harcını yerleştirdikten sonra iki ucunu kapatarak birleştirelim ve tepsimize yerleştirelim. Tüm hamur bitinceye kadar bu işleme devam edelim.
Son olarak poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısı sürelim ve çatalla bastırarak çizgiler oluşturalım.
Hazır olan poğaçalarımızı önceden ısıtılmış 200°C fırında yaklaşık 20-25 dakika pişmeye bırakalım.
Pişen poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun!
Kaynak: Lezzet.com.tr, Youtube.com
Kaynak:Haber Merkezi