Hep Tomurcuğu Kullanılıyordu! Tozu Daha Faydalı…

Hep Tomurcuğu Kullanılıyordu! Tozu Daha Faydalı…
 Muhabir
Doğal Şifacı Aktar Baharat sahibi Serdar Ünal karanfil tozunun faydalarını ve karanfilin kullanım alanlarını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Çeşitli şekillerde kullanılan karanfil tomurcuğu hoş bir kokuya sahiptir. Baharat olarak da mutfaklarda kullanılan karanfil, ağaçta yetişen çiçeklerin tomurcuklarının kurutulmasıyla ortaya çıkar. En bilinen özelliğinin ağız kokusunu gidermek ve nefesi açmak olduğunu söyleyen Doğal Şifacı Aktar Baharat sahibi Serdar Ünal, karanfilin bilinmeyen özelliklerini ve kullanım alanlarını anlattı. Ünal, “Karanfil siyah çayın içine katılarak çaya farklı bir aroma katıyor. Yağı solunum yolu hastalıklarında kullanılır. Tozu soslarda, salatalarda ve mezelerde kullanılıyor. Karanfilin çeşitli kullanım alanları bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Karanfilin belli başlı hastalıklarda ağrı kesici özelliği olduğunu söyleyen Ünal, “Vatandaşlar karanfili özellikle diş ağrısı için tercih ediyorlar ama mide ağrılarını da gideriyor. Tomurcuk halde ve toz halinde tercih edilen karanfil güzel aroma verici özelliğe sahip. Cildi iyileştiriyor. Karaciğer yağlanmasından koruyor. Solunum yolları hastalıklarında vücut kırgınlığını alıyor. Şeker dengesini sağlıyor. Metabolizmayı hızlandırıyor. İltihapları gideriyor ve hafızaya iyi geliyor” diye konuştu.

Karanfilin kullanım alanlarından bahseden Ünal, “Karanfil çayı hazırlanabilir. Bitki çaylarında kullanılabilir. Reçel ve soğuk içecek yapımında aromasından yararlanılabilir. Toz haline getirip ağrıyan bölgeye sürülebilir. Günde 1-2 tane tomurcuk karanfili çiğnemek de sağlığa faydalıdır” dedi.

-Büşra GÜLTAŞ