Gazze’de Yayılmaya Başlayan Hepatit A Virüsü Türkiye İçin Tehdit mi?

Gazze’de Yayılmaya Başlayan Hepatit A Virüsü Türkiye İçin Tehdit mi?
 Muhabir
İsrail saldırının hedefinde olan Gazze’de Hepatit A virüsü yayılmaya başladı. Peki Gazze’de yayılmaya başlayan bu virüs Türkiye için bir tehdit unsuru oluşturuyor mu? Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon...

İsrail saldırının hedefinde olan Gazze’de Hepatit A virüsü yayılmaya başladı. Peki Gazze’de yayılmaya başlayan bu virüs Türkiye için bir tehdit unsuru oluşturuyor mu? Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Doç.Dr. İbrahim Erayman Konya’nın Sesi Gazetesi’ne açıkladı.

Filistin’in Gazze şeridinde yaşanılan saldırılar sonucunda yayılmaya başlayan Hepatit A virüsü akıllara 2019’da Çin’in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan'da ortaya çıkarak tüm dünyada ölümlere açan Corona virüs gibi Türkiye için bir tehdit olup olmadığını merak ediyor. Peki Hepatit A virüsü, Corona virüsü gibi ölümcül sonuçlara yol açabilir mi? Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Doç.Dr. İbrahim Erayman açıkladı.

Solunum kaynaklı bir virüs olmadığı için Türkiye için bir tehdit olmadığını açıklayan Doç.Dr. İbrahim Erayman, “Su kaynaklı bir enfeksiyon olduğu için şu an Gazze’de bu virüsün yayılması çok normal. Deprem, sel, savaş gibi dönemlerde bu tür hastalıklar artar. Hepatit A virüsünün yanı sıra kolera hastalığı da böyle durumlarda yayılım gösterebilir ama bu virüsün Türkiye’ye ambulans helikopterlerle getirilen yaralılardan bize bulaşması söz konusu değil. Hepatit A virüsü Türkiye’ye için bir tehdit oluşturmuyor” şeklinde konuştu.

HEPATİT A VİRÜSÜ NEDEN YAYILMAYA BAŞLADI

Virüsün yayılmasına hijyen bozulmasının sebep olduğunu söyleyen ERAYMAN, “Hepatit A virüsünün neden olduğu, karaciğeri tutan ve sarılıkla karakterize bir enfeksiyon hastalığıdır. Dışkı ile yayıldığı için temiz olmayan su kaynakları ve bu sularla yıkanmış gıdalar virüsün yayılması için büyük risk oluşturur. Bu nedenle hijyen, hastalığa karşı korunmada büyük etkendir. Şu an Gazze Şeridinde temiz su yok, alt yapı sistemleri tamamen çökmüş durumda, insanlar temiz olmayan sularla yıkanmış ürünleri hatta direkt temiz olmayan suları tüketiyorlar o yüzden de bu virüs savaş bölgesinde kaçınılmaz oluyor” dedi.

TÜRKİYE’DE AŞISI ÜCRETSİZ

Türkiye’de doğan her bebek için Hepatit A virüsünün aşısının ücretsiz olduğunu ifade eden Doç.Dr. İbrahim Erayman, “Hepatit A virüsünde tek tedavi yöntemi aşıdır. Vakaların yaklaşık %95'inde etkilidir ve en az yirmi yıl ve muhtemelen kişinin tüm yaşamı boyunca sürer. Türkiye’de doğan bebekler için doğum da Hepatit B aşısı, 2 yaşından sonra da Hepatit A aşısı ücretsiz bir şekilde yapılıyor” ifadelerini kullandı. -Buse Aşcı