Çocuklar Hangi Diş Macununu Kullanmalı?
Sağlıklı dişler, çocukların genel sağlığı için önemli bir konu olarak hayatımızda yer almaya devam ediyor. Güçlü ağız bakımı, çocukların büyüdükçe iyi diş alışkanlıkları edinmesine yardımcı oluyor. Bu noktada çocuklarda hangi tip diş macununun tercih edildiği önem arz ediyor.
Çocuklarda ağız ve diş bakımına başlanmasıyla birlikte ailelerin kafasında birçok soru yer alıyor. Bunların başında flor ne işe yarıyor? Dişler için ne önemi var? Çocuklar florlu diş macunu kullanmalı mı? Merak edilen soruları Diş Hekimi Merve Dursun Konya’nın Sesi’ne özel cevapladı.
ÇOCUK DİŞ MACUNU FLORLU MU
YOKSA FLORSUZ MU OLMALI?
Diş Hekimi Merve Dursun, “Çocuklarda florlu diş macunu dişler ilk sürmeye başladıktan sonra ebeveyn gözetiminde kullanılabilir. Dişler ilk sürdükten 2yaşına kadar 500ppm florlu macun ile 2-6yaş arasında 1000ppm florlu macun ile ebeveyn gözetiminde dişler fırçalanabilir. Yine 6yaşından 12 yaşına kadar 1000ppm florlu macun ile fırçalama yapılır. 6 yaş sonrasında çocuklar 6ay aralıklarla diş hekimine kontrole gitmelidir. Diş hekimi 6 yaş sonrası daimi dişler de çıkmaya başladığı için ağız florasına bakarak fırçalamaya rağmen çürüğe yatkın ise belirli aralıklarla flor cilası uygulayabilir. Flor cilası 6 yaş altı çocuklarda uygulanmaz çünkü tükürülmesi gerektiği için 6 yaş altı çocuklar bunu tam sağlayamaz” dedi.
FLOR NE İŞE YARIYOR?
DİŞLER İÇİN NE ÖNEMİ VAR?
Dt. Merve Dursun, “Flor dişlerin çürüğe karşı dayanıklılığını arttıran bir elementtir. Topikal (diş macunu, gargara, jel, vernik) ya da sistemik (florlu sular ve tuzlar) olarak kullanılabilir. Topikal uygulamalar florun koruyucu etkinliğini arttırmak için daha uygundur. Bazı gıdalardan da flor alabiliriz. Yumurtada flor vardır ve deniz suyu flor açısından zengin olduğu için deniz ürünleri de flor açısından zengindir” dedi.
ÇOCUKLARDA HANGİ TİP
DİŞ FIRÇALARI TERCİH EDİLMELİDİR?
Merve Dursun, “Yeni yürümeye başlayan çocuklarda özel diş fırçası kullanılmalıdır. Küçükbaşlıklı ve minik ellerin kolayca kavrayabileceği şekilde yumuşak saplı ve geniş kulplu olması gerekir. Tüm çocuklarda diş fırçası ağzın genişliğine uygun bir başlığa sahip olmalıdır. Başlığın dil temizleyicisine sahip olması tercih edilmelidir. En ideal diş fırçası kılları yumuşak ucu yuvarlatılmış olanlardır. Sert diş fırçası dişeti dokularını zedeleyebilir. Diş fırçasının büyüklüğü ve biçimi her dişe ulaşabilecek şekilde olmalıdır” dedi.
Kaynak:Konya'nın Sesi