Annelerimiz Haklıymış! Sağlık Burada Başlıyor!
Ayakların sağlıklı bir şekilde hareket etmesi ve günlük işlevlerini yerine getirilebilmesi için dokulardan ayak derisine ve tırnaklara kadar bütünsel şekilde sağlıklı bir yapıda olması kritik bir önem taşıyor. Konya’da 8 yıldır ayak sağlığı uzmanlığı yapan Furkan Solak en sık karşılaşılan ayak sorunlarını açıkladı.
Konya’da 8 yıldır podologluk yapan Furkan Solak, “Podoloji, ayak sağlığı, ayak bilimi demek. Konya’da çok fazla sayısız ayak sağlığı merkezi varmış ama resmiyette diplomalı olarak ayak sağlığı merkezi açan ilk kişiyim. Ayakla ilgili bütün rahatsızlıkların tedavisini, bakımı yapıyoruz. Örneğin tırnak batması olan bir insanın tamamen tırnak batmasından kurtulması, topuk çatlağı olan birinin tamamen topuk çatlağından kurtulması mümkün oluyor. Kişinin rahatsızlığına göre, bu işlemlerin kısa sürede veya daha uzun süren tedavi olmalarını sağlıyorum. Burada tırnak batması, topuk çatlağı, nasır tedavisi, siğil tedavisi, tırnak kalınlaşması, deforme tırnakların tedavisini yapıyorum” dedi.
TOPUK ÇATLAĞI ÇOĞU KİŞİDE GÖRÜLÜYOR
Topuk çatlağı sorununun hemen hemen herkeste olduğunu söyleyen Furkan Solak, “Hastalarım en çok deformasyon tırnak ve batık tırnak şikâyeti ile geliyorlar. Bunların yanı sırada en önemli diğer şikâyet topuk çatlağı oluyor. Konya’nın kurak iklimi ve suların ekstra klorlu olmasından dolayı kurumalar artıyor aslında topuk çatlağı hemen hemen herkes de var. Topuk çatlağı, topuk bölgesinde kuru ve sert derinin oluştuğu, çatlakların meydana geldiği bir cilt sorunudur. Genellikle nasır oluşumuyla başlar ve zaman içinde çatlaklara dönüşür. Topuk çatlağı herkeste görülebilir ancak kuru cilt yapısına sahip bireylerde daha sık görülür. İleri bir safa olmadığı sürece ya da özellikle diyabet hastalarında çatlak ve yarıklar ağrı yaptığı için daha çok tercih ediyorlar. Topuk temizlemek işlemlerini cihazlarla yaptığımız için öncesinde nemlendirme işlemi uygulamaya gerek olmuyor. Nemlendirme sürecinde mantar artabilir veya çatlağın içine mantar kaçabilir. O yüzden ben cihazlarla işlemleri yaparken de kuru işlemleri tercih ediyorum. Podologların kullandığı iki çeşit cihaz var. Cihazlardan birini pedikürcülerde kullanıyor ama ben çok sağlıklı bulmadığım için diğer cihazı tercih ediyorum” şeklinde konuştu.
NASIR VE ÇATLAK NASIL ÖNLENİR
Ayaklarda en çok görülen sorunların başında gelen nasır ve çatlak sorunlarının önlenebileceğini söyleyen, “Nasır ve topuk çatlağı oluşumunu önlemek mümkün. Ayakkabı tercih bu konuda çok önemli. Kadınlar için özellikle dar ayakkabı tercih etmemeleri gerekir. Basınç bozukluğu varsa onun için hemen analizlerin sonucuna göre ortopediden bir özel bir tabanlık yaptırılması gerekir. Bunları uyguladıktan sonra nasır oluşumu büyük ölçüde yok olacaktır çünkü yanlış bası bozukluğu yani basınç bozukluğuna bağlı nasıl oluşur. Topuk çatlağı için de klorlu su ile ilgili. Klor önleyici duş başlıkları bulunuyor. Duş başlığı dışında nemlendirmek ve su tüketimini arttırarak topuk çatlağının önüne geçmek mümkün olabilir” diye konuştu.
TIRNAK BATMASI NEDEN OLUR
Ayak tırnaklarında oluşan tırnak batmalarının birçok sebebinin olabileceğini ifade eden Solak, “Tırnak deformasyonu, tırnak batması, tırnak kalınlaşması ve mantar olmak üzere 4 çeşit tırnak sorunumuz bulunuyor. Tırnak batması tırnağın ete gömülmesi etin orada iltihaplanması, eti sıkıştırması, şişmesidir. Genelde köşelerden batar, çoğunlukla ayak tırnaklarından olur, çok dar ayakkabı tercihinde ve tırnakları çok derin kesersek tırnak batması oluşur. Maalesef bizim insanımızda yanlış kesim dediğimiz bir olayımız var, tırnak pistir ve derin kesilir. Bu doğru bir şey değil tırnakta birazcık beyazlık kalmak zorunda. Tırnağın kökünü yakıyorlar ve ben bunun da doğru bir işlem olduğunu düşünmüyorum. Bazı doktorlar tırnağı çektikten sonra kökünü yakıyorlar bu çok mantıklı bir uygulama değil çünkü tırnak uzamaya devam ettiği için tırnak batması sorunu da devam ediyor. Tırnak kalınlaşması tırnağın darbe sonucu deformasyonundan dolayı oluşacak tırnağın kendini koruma mekanizmasıdır. Tırnak kalınlaşmasında tırnak katman katman olur, rengi değişir, tırnak makası girmez yani kesilmez öncesinde inceltilmesi ve temizlenmesi gerekiyor. Tırnak mantarı, cildiyeden tanı ve teşhis konulduktan sonra tırnak parçası kültürü alınıp, tırnak mantar testi konulduysa podolog eşliğinde işlemlere başlayıp tamamen kurtulabiliyor. Mantar üremeye devam edebilen veya diğer tırnaklara hatta ele de bulaşabileceği için ilerlemeden direk teşhisin konulup tedavi edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı. -Buse Aşcı