Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Yeni Otobüsler

Şehir uzun süredir bugünü bekliyordu. Pandemiydi çip kriziydi derken 2 yıldır Konya yeni otobüslerini teslim alamamıştı.

Toplu ulaşımda zaman zaman aksamalara da neden olan bu durum çok şükür aşıldı.

Konya ulaşımı için müjde niteliğindeki haberi Başkan Uğur İbrahim Altay’ın paylaşımı ile öğrendik.

MAN marka solo otobüsler gerçekten çok şık ve afilli görünüyor.

Şimdilik 10 araç geldi. Kısa vadede 50 akabinde de her ay 10 tane teslim alınacak. Körüklüler de kısa zamanda şehirde olacak.

Benzinin mazotun zirve yaptığı şu günlerde vatandaşa yeni bir nefes olacak…

Şehrimize ve Konya’mıza hayırlı uğurlu olsun inşallah.

 

KONYA KÜLTÜRÜ ADINA SUFİ SİNEMA

 

Geçtiğimiz gün Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün daveti üzerine basın toplantısına katıldık. Konu 4.’sü düzenlenecek olan Sufi Sinema Günleri etkinlikleriydi.

 

Hazreti Mevlana ve ailesinin Konya’yı teşriflerinin 795. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde 16-19 Haziran tarihleri arasında Sufi Sinema Günleri gerçekleştirileceğini öğrendik.

 

Etkinlik yarın ‘Fısıldaşan Kumlar’ adlı filmle başlıyor.

 

4 gün boyunca çoğu Selçuklu Kültür Merkezi'nde 9 ülkeden 10 film gösterilecek.

 

İranlı Mecid Mecidi, Tunuslu Yönetmen Nacer Khemir, Türk yönetmenler Nazif Tunç, Ali Özel, Çağla Çağlar, İspanyol yönetmenler Jose Sançez Montes Gonzales, Romen Blecua, Ovidio Salazar, Bosnalı yönetmen Rabia Brodbeck gibi sinema dünyasının yakından tanıdığı isimler etkinlikte yer alacak.

 

Her zaman üstünde durduğumuz şehir tanıtımı ve Hazreti Mevlâna’yı anma adına kültürel anlamda yararlı işlerden biri. Dolu dolu geçeceğine inanıyoruz.

 

KONYA’DA FİLM ÇEKİLECEK NE ÇOK MEKÂN VARMIŞ

 

Böyle bir eserin varlığından haberdar değildik.

Katıldığımız toplantıda Konya kültürünün hizmetkârlarından Ahmet Kuş Bey’in hazırladığı ‘KONYA VE ÇEVRESİ – Doğal film platosu örnekleri adlı yayını inceledik.

Meğer şehrimizde film çekilmeye uygun ne çok mekân varmış.

 

TRT’nin hazırladığı platoyu biliyoruz. Lakin doğal olanların bu kadar zengin olması şehrimizin daha keşfetmediğimiz birçok saklı köşesi olduğu anlamına geliyor.

 

Mesela; Obruk Köyü, Tarihi Konya Çarşısı, Düden Uyuz Samsam ve Gökgölleri, Bozdağ, Lale Tarlaları, Meyil Gölü, Obruklar, Eğri Göl, Mezarlık ve Sadettin İsa Türbesi, Lala Mustafa Paşa Külliyesi, Rüstem Paşa Kervansarayı, Karadağ Hatuniye Medresesi, Demirci Kasabası, Suğla Gölü, Beş Göz Gölü, Kuruçeşme Hanı, Kestel Ormanı ve Göleti, Alanözü Kasabası ve Göleti, Işıklar Kasabası, Leylekler Vadisi, Yaka Manastır, Bada Köprüsü, Zıvarık ve Zalmanda Hanları, Hıdırlık Tepesi, Bedesten, Arasta, Kandemir Hanı…

 

Bunlar benim dikkatimi çekenler. Daha onlarcası var.

Emek verilmiş ve araştırılmış. Doğru merkezlere ulaşırsa Konya sinema alanında önemli bir merkez halini alır. Elbette bu arzumuz daha çok şehrin kimliğine uygun filmlerle ilgili…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emrullah Nergiz Arşivi