İbrahim Çiçekçi
Seçim yerel, tepki genel !
Türk siyasi tarihinin en önemli yerel seçimlerinden bir tanesini tamamladık. Çeyrek asra yakındır Türkiye’yi yöneten AK Parti, girdiği 18 seçimde ilk kez ikinci parti oldu.
*** *** ***
Büyükşehirlerin önemli bir bölümünü CHP aldı ve AK Parti yereldeki iktidarını kaybetti. İşin bu tarafı çok uzun tartışmalara açık bir konu.
*** *** ***
Biz Konya özelinden süreci değerlendirelim…
Konya merkez ilçelerde ve büyükşehirde bir önceki seçime göre ortalama yüzde 20 bir kayıp mevcut.
Merkezdeki seçmen, tepkisini sandıkta Yeniden Refah Partisi’nden yana tercihte bulunarak gösterdi.
Benim Konya merkezdeki kayıpla ilgili yorumum genel sebepler. Yani yerel sebepler değil.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, başarısız bir dönem geçirdikleri için yüzde 20 oy kaybetmediler.
İnsanların tepkisi başkanların şahıslarına ya da çalışmalarına değildi. Merkezdeki kaybın temel nedenleri ülkenin ana problemlerinden kaynaklı.
Giderek yükü ağırlaşan enflasyondan büyük yara almış kesim, torununa harçlık veremez hale gelen emekli, yabancılardan yılmış bir vatandaşlar, atanamayan üniversite mezunları Konya’da da sert bir tepki göstererek cezayı AK Parti’nin adaylarına kesti…
Özellikle Uğur İbrahim Altay’ın yüzde 49,5’e düşmesinin başka izahatı yok…
*** *** ***
Gelelim taşra ilçelere. Burada AK Parti soğuk duş aldı. Hatta Cumhur İttifakı diyelim. Çünkü MHP aday gösterdiği 6 ilçeden sadece Akören’i kazanabildi…
Taşradaki kayıpların nedeni ise Cumhur İttifakı teşkilatının yanlış aday tercihleri.
*** *** ***
Sahanın kokusunu iyi alan CHP sessiz sedasız bir süreç yürüttü, ilçeleri kazanabilecek adaylarla yola çıktı.. Bu sayede Konya’nın en büyük taşra ilçeleri Ereğli, Akşehir, Seydişehir, Cihanbeyli ve Tuzlukçu’yu kazandılar. Karapınar ve Hadim’i de kıl payı kaybettiler… Tabi CHP’nin bu başarısının kahramanı Konya Milletvekili Barış Bektaş. Barış bey, şehri kendini sevdirmiş, kendi has bir tarz ile beğenilen bir muhalefet sergiledi. Süreçte ilçeleri sık sık ziyaret etti. Doğru adaylar noktasında uğraştı. Ki bu mücadelesinin sonucu partisi aldı. Bunu da görmezden gelmeyelim….
*** *** ***
BEYŞEHİR’DE AKIŞ’IN ISRARI SEÇİMİ KAZANDIRDI
Bir de Beyşehir’e değinmek istiyorum. Malum olduğunuz üzere geçtiğimiz dönem bağımsız olarak seçilen mevcut belediye başkanı Adil Bayındır AK Parti’den aday yapıldı. Burada Mustafa Akış’ın payı büyük. Akış, hem sahayı iyi koklayan, hem de memleketinin dokusunu bilen bir siyasetçi. Adil başkanda ısrarcı oldu ve haklı çıktı. Kaybedilir korkusu ile bakılan Beyşehir’de seçimi AK Parti rahat kazandı…
*** *** ***
Gelelim Yeniden Refah Partisi’ne… Kimsenin ummadığı bir şekilde genel seçimlerde Konya’dan milletvekili çıkaran YRP, yerel seçimlerde de sürpriz yaşattı. YRP’nin merkezdeki oyu tamamen tepki oyu. Adayların isimleri, çalışmaları yahut teşkilata bir teveccüh olduğu için alınan bir oy değil. YRP’li arkadaşlar kızmasın ama gerçek bu…
Taşrada ise tepki oyları ve doğru adayın konsolide edilmesi ile 6 ilçe kazandılar. Bu da büyük bir başarı. Özellikle Çumra ve Sarayönü gibi iki ilçenin alınması takdir edilecek bir zafer.
*** *** ***
Taşrada adayın önemine en büyük kanıt ise Bozkır oldu. AK Parti”den aday adayı olan ve gösterilmediği için Büyük Birlik Partisi’nden aday olan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, fark atarak Bozkır’ı kazandı. Güçlü isim ve gayretin en büyük örneği…
Yine bir ters örnek; ilçe halkının istemediği halde aday gösterilen Ahırlı Belediye Başkanı İsa Akgül’de Ahırlı’nın İYİ Parti’ye geçmesine vesile oldu.
*** *** ***
Toparlayacak olursak… Cumhur İttifakı’nın merkezdeki kayıplarının ana nedeni EKONOMİ, taşradaki kayıplarının ana nedeni de YANLIŞ ADAY tercihleri oldu…
*** *** ***
Hem merkezde hem taşrada seçilen belediye başkanlarını tebrik ediyorum. Hangi partiden olursa olsun adayların ortak gayesi Konya olsun.