Münzevi Said Efendi Kimdir?

Bu hafta sizlere Konya’mızın büyük alimlerimden olan, yaşadığı döneme ışık tutup yol açan Hadimi Hazretlerinin dördüncü oğlu olan Numan Efendi’nin oğlu, Münzevi Said Efendi’den bahsetmek isterim. Kendisi alim ve fazıl bir şahsiyettir. Keramet sahibidir.

Doğum tarihi net olarak belli değildir. İlk eğitimini babasından almış devamında ise eğitimi Hadim ve Konya’da bulunan medreselerde devam etmiştir.

Tavaslı Müslim Ağa tarafından Denizli’de yaptırılan medresede uzun yıllar müderrislik yapmıştır. Yetiştirdiği pek çok talebeden Edirne Müftüsü Fevzi Efendi, Cibali ve Hacı İsa Efendi ise herkes tarafından tanından büyük alimlerdir.

Pek çok kerametinden bahsedilmektedir. Bunlardan biri cenaze namazı hadisesidir. Uzun yıllar Tavas’ta kaldıktan sonra memleketi Hadim’e dönerken talebelerine uygun bir yer bulduklarında cenaze namazı kılmaları gerektiğini söylemiştir. Herhangi cenazeye şahit olmadıkları halde neden namaz kıldıklarını anlayamayan öğrencilerden birisi sebebini sorar. Said Efendi

-Tavas valisi tarafından zalimce dövdürülen talebe Hakk’a yürüdü. Onun namazını kıldık, der.

Tarih ve saat araştırıldığında aynı zamanda talebenin öldüğü tesbit edilmiştir.

Numan ve Sait isminde iki çocuk babası olan alim 1281/1864’te vefat etmiştir. Dedesi Hadimi Hazretlerinin yanında meftundur.

Şehrimizde bulunan büyüklerimizin kıymetlerini bilip himmetlerine lâyık olabilmek duası ve ruhaniyetlerine birer Fatiha hediye etmek temennisiyle.

Sevgi ve saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Özel Arşivi

Kavuk

15 Ağustos 2024 Perşembe 00:00