Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Konya'da AK Parti İçin Öz Eleştiri Vakti!

Seçimlerin üzerinden başarının keyfini sürecek kadar vakit geçti. Tebrikler edildi, ziyaretler yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'de kendisine en çok destek veren illere teşekkür ziyaretlerine başladı.

Sayın Cumhurbaşkanı il başkanları toplantısında 14 ve 28 Mayıs seçimleri ile ilgili çok önemli cümleler kurdu. Belki de daha nefes alacak vakit olmamışken yerel seçimlerle ilgili hedef göstermişti seçim gecesi. Bu ihtiyatlı duruşunu tekrarladı, 'Türkiye'deki birçok büyük şehri hizmetsizlikten kurtarmak zorundayız' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan birçok ilde parti ile Cumhurbaşkanlığı Seçimleri arasındaki oy farkının büyük olduğuna dikkat çekti. Bunlarla ilgili sandık sandık gerekli çalışmaların yapılacağından dem vurdu.

AK Parti 22 yıldır böyle yaparak seçim zaferlerini elde ediyor.

Kimseler bu yazacaklarıma gücenmesin ama Konya'da birilerinin bu cümleleri kurması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylediği gibi vekillik ile Cumhurbaşkanlığı oy oranları arasındaki fark Konya'da çok üst düzeyde.

Konya'da %73 Erdoğan'a destek oyu çıkarken AK Parti'nin oy oranı %48'lerde kaldı. Üstelik 2018'de bu oran %59 bandındaydı.

Peki ne oldu, neden 11 puan gibi ciddi bir eriyiş söz konusu?

Öyle kulaktan dolma birilerinin dedikodusu ile ortaya çıkan söylemlere sarılmayacağım. Bizzat emek vererek yaptığımız bir analiz çalışmasının sonuçlarından bahsedeceğim size…

Seçimlerde saha çalışmasında kuşkusuz en çok gördüğümüz parti AK Parti idi. Her ilçede yoğun bir emek ciddi bir koşturma söz konusu idi. Teşkilatlar canhıraş bir şekilde en yüksek oyu almak ve Sayın Cumhurbaşkanına Konya'dan en yüksek desteği sağlatmak için var gücüyle çalıştı.

Evet, ekonomik gerekçeler ve göç politikasındaki meseleler 2018 seçimlerinde AK Parti'ye oy verip de şimdi vermeyenlerin ana gerekçelerini oluşturuyor. Lakin bu gerekçeler tüm Türkiye için geçerli olan şeyler.

Konya'da son seçimlere göre 11 puanın nereye gittiğini izah eden tek bir sonuç görünüyor.

O da şehrin tüm önemli mekanizmalarının uyarılarına rağmen yapılan birçok kamuoyu yoklamasının aksine oluşturulan son dakika vekil listesidir.

Sizlere son dakikada listeye girip çıkanları düşünülenleri söylesem herhalde birçok AK Partili bir daha sandığa gitmez…

Zaten sandığa gidip de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a oy kullanıp AK Parti'ye oy kullanmayanların en büyük meselesi vekil listesi idi. Bunu da yapılan araştırma ortaya koydu. Çevrenizi şöyle bir yoklayın; ‘2018'de AK Parti'ye oy verdim’ diyenlerden, ‘bu seçimde MHP veya Yeniden Refah Partisi’ne oy verdim’ diyen kişilere mutlaka rastlayacaksınız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İl Başkanları Toplantısı’nda oy farklarını analiz edeceklerini söyledi, Konya'daki farkın ana gerekçesi bu.

Tek tek şu vekil doğru şu vekil yanlış şu şöyle sıkıntılı falan diyerek kimseyi bu saatten sonra töhmet altında bırakacak değilim. Olanlara hayırlı olsun. Lakin AK Parti Konya'da abartmıyorum listeden kaynaklı olarak 2 vekil kaybetti. Muhalefetin en dağınık olduğu dönemde 11 vekil alınabilecekken 9 vekil zor kurtarıldı.

Yine söylüyorum kimse kusura bakmasın şapkayı öne alıp düşünme vaktidir. Listede ben illa vekil olacağım diye ısrar edenler herhalde bu sonucu görüyordur. Lakin sorumluluğu üstlerine alacaklarıyla ilgili en ufak bir düşüncem yok.

Diyeceksiniz ki, ‘bu listeyi en son raddede Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı sen ona rağmen mi bu cümleleri kuruyorsun?’

Maalesef mesele öyle değil, Sayın Cumhurbaşkanı’nın son dakika değişen listelerin 600 vekil ile ilgili görüş belirtmesi mümkün değil Konya ile ilgilenen birkaç genel başkan yardımcısı bu listenin müsebbibidir. Kendi saikleri doğrultusunda bir Konya listesi yapmışlardır. Ve netice bu olmuştur. Şimdi herkes kafayı kuma gömmüş ben üzerime düşeni yaptım modunda…

Doğru ya Cumhurbaşkanı Erdoğan Konya'da 4 kişiden üçünün oyunu almış herkes başarılı!

Yerel mekanizmaların sözü dinlenmez ise; genel merkezden 'biz daha iyi biliriz biz ne dersek o olur' diye kararlar verilir ise Konya gibi bir kaleden bile iki vekil elinizden uçar gider…

Cumhurbaşkanı kendisini yanıltanları kesinlikle çek etmeli. Zira önümüzde kendisinin de çok iyi bildiği ve çok önem verdiği 2024 yerel seçimleri var. Tıpkı 2019'da olduğu gibi Ereğli ve Beyşehir gibi ilçeler birilerinin egolarına kurban edilmemeli…

Sorun olan ilçelerin üzerine gidilmeli.

Vatandaş Cumhurbaşkanını seviyor ona ve onun temsilcilerine oy vermek istiyor. Bunu bu kadar zor hale getirmenin kime faydası var anlamak güç?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emrullah Nergiz Arşivi