Ayşe Özel
Ilgın ve Şifalı Suları
Bu hafta sizlere Konya’nın Ilgın ilçesi ve sahip olduğu şifalı kaynaklarından bahsetmek isterim.
Ilgın’ın tarihi, günümüzden binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. M.Ö.1500-1200 yılları arasında şimdiki mevcut yerinin 25 km kuzey doğusunda Hititler tarafındanYalburt adında büyük bir şehir devleti olarak kurulmuştur.
Aynı zamanda Kral Yolu üzerinde bulunan Ilgın ve çevresi sırasıyla; Hitit, Firik, Lidya, Roma ve Bizans dönemlerinde de var olduktan sonra 1077 yılında Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu olan Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından fethedilerek Büyük Selçuklu topraklarına katılmıştır.
Anadolu Selçukluları zamanında başkent olan Konya içinde değerli bir su şehri olarak anılmıştır. Haçlı Seferleri esnasında birçok kez yağma edilen Ilgın, Selçuklular döneminde bilhassa Alaaddin Keykubat ve II. Gıyasettin Keyhüsrev zamanında yeniden imar edilmiştir. Alaaddin Keykubat 1236 yılında seferler dolayısıyla harap olan Bizans hamamları yerine ilk Türk hamamını Ilgın’da yaptırmıştır. Bu durum Ilgın’ın, Ab-ı Germ (Kaplıca) şehri olarak tanınmasını sağlamıştır.
Osmanlı-Karamanlı mücadeleleri sonrasında Karamanoğulları’nın eline geçen Ilgın, 15.Yüzyıl başlarında Turgutoğulları’nın idaresine verilmiştir. Bazı kaynaklara göre ; Ilgın, Akşehir ve Aksaray Osmanlı Sultanı I.Murat tarafından kızı Nefise Hatun’a, Karaman Beyi ile evlendirilirken çeyiz olarak verildiğini yazmaktadır.
Büyük Taarruz öncesi, Fahrettin Altay Paşa komutasındaki 5.Süvari Kolordusu Ilgın’da konuşlanmış, savaşa burada hazırlanmıştır.Cumhuriyetimizin kurcusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından da denetlenmiştir.
Ilgın; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde şifa bulunan yer olarak bilinmiştir. Hazreti Mevlana’da yılın belli dönemlerinde kaplıcalara giderek şifasından faydalanmıştır. Evliya Çelebi Seyahatname isimli eserinde de Ilgın kaplıcalarından övgüyle bahsetmiştir.
Peki Kumdöken Suyu Nerede?
Ilgın, Aşağıçiğil karayoluna 1 km mesafede bulunan Kumdöken Çeşmesi, yıllardır böbreklerdeki kumu dökmeye yardımcı olduğu düşünüldüğü için şifa bulmak isteyenler tarafından önünde uzun kuyruklar oluşan bir çeşmedir.
Çeşmenin bulunduğu konum aynı zamanda piknik alanı olup gelen ziyaretçilerin kullanımına sunulmuştur.
Suyu içenler, şifa bulduklarına ve hastalık sürecinin hızlı bir şekilde sonlandığını ifade etmektedir. Şifası yıllardır dilden dile yayılan çeşme gerek Konya gerekse çevre illerden pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.
Sevgi ve saygı ile…