Beşikli Baba Kimdir?

Bu hafta sizlere Elazığ Harput’ta bulunan Beşikli Baba Türbesi’nden bahsetmek isterim.

Tescilli bir kültür varlığı olan Beşikli Baba Türbesi, Harput Mahallesi Kayabaşı, Belek Gazi heykelinin hemen altında yer almaktadır.

Mülkiyeti Elazığ Belediyesine ait olan ve kitabesi bulunmayan türbenin tarihi ile ilgili kesin bir veri de bulunmaktadır.

Sayın Aytaç, türbeye adını veren Beşik Baba adlı zatın kendisi, eşi ve çocuğu Harput’un Araplar tarafından istilası sırasında şehit düştüğü, türbede bulunan beşiğin çocuğa ait olduğunu ve türbenin ismine de bu nedenle Beşikli Baba Türbesi olarak anıldığını ifade etmektedir.

Türbe tek mekânlı, sekizgen, içten beşik tonozlu dıştan basık kubbe üstü kurşun kaplamalıdır. Güneybatıda küçük dikdörtgen ahşap bir kapı ile türbeye girilmektedir.

Kuzeydoğu cephesinde küçük bir pencere açıklığı bulunmaktadır. Türbe 2012 yılında Vakıflar Malatya Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon görmüştür.

Sayın Araz ise, Elazığ ve çevresinde türbeyi çocuğu olup da yaşamayan kadınların, çocuklarının yaşaması için ziyaret ettiklerini yine çocukları hasta olan annelerin Allah’ın ihsanı ile bu ziyaret sonrasında şifa bulacaklarına inandıkları önemli bir mekân olarak gördüklerini ifade etmiştir.

Ülkemizde bulunan büyüklerimizin kıymetlerini bilip himmetlerine lâyık olabilmek duası ve ruhaniyetlerine birer Fatiha hediye etmek temennisiyle.

Sevgi ve saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Özel Arşivi

Kavuk

15 Ağustos 2024 Perşembe 00:00