Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Başardılar Çünkü Başaramayacaklarını Bilmiyorlardı!

2021-22 Eğitim Öğretim yılının son günündeyiz. Çocuklarımız karnelerini alacaklar. Özellikle son 2 yıllık salgın süreci eğitim hayatını çok yıprattı. Çocuklarımız bu sezon yüz yüze eğitimin farkını daha net anladılar.

Veliler uzaktan eğitim ile yüz yüze eğitimin çocukları üzerindeki etkisini çok daha net kıyas etme fırsatı buldu.

Anlaşılan o ki salgın türünde bir sıkıntı olmadığı sürece öğrenciler daha uzun yıllar okullarında eğitim görecek. Öğretmen ile yakın iletişim bambaşka bir şey…

Geldiğimiz nokta bunu gösteriyor.

 

Hep söylediğimiz bir şey var ya hani… Okul başarısı bir çocuğun geleceği için asla kriter değil. Bu yüzden kıyas yapmak ve karnesi kötü olan bir çocuğu hayata küstürmek doğru bir şey değil.

Geçtiğimiz gün güzel bir örnek dinledim. Türkçe sınavından 100, Matematik sınavından 70 alan bir öğrenci için bizim mantığımız ‘hemen özel hoca tutalım matematik eksiğini tamamlatalım’ şeklinde çalışıyor. Farklı ülkelerin eğitim sistemlerinde ise Türkçeden 100 alan çocuğun edebi başarısı göz önünde tutularak bu alanda daha da gelişmesi için çaba harcanıyor.

Yani çocuğun eksik tarafına değil güçlü yönüne yapılıyor yatırım.

Ne kadar güzel bir bakış açısı değil mi?

 

Hadi yeri gelmişken bu minvalde bir öğrenci hikâyesi anlatayım size…

 

Matematiği sevmeyen bir öğrenci ders sırasında uyuyakalır. Teneffüs zili çalınca uyanır! Tahtada gördüğü problemi ev ödevi zannederek defterine yazar.

Eve döndüğünde uzun süre uğraşır ama bir türlü soruyu çözemez. İyice hırslanır defalarca dener ve her nasılsa problemi çözer. Bir sonraki derste ev ödevini öğretmenine göstererek cevabın kontrol edilmesini ister.

Öğretmen şaşkındır, çünkü tahtaya yazdığı problem Matematik tarihinde çözülememiş problemlerden biridir.

Derste uyuyan öğrenci o sorunun şimdiye kadar çözülmediğini bilmediği için defalarca denemiş, sonunda çözebilmiştir.

Kahramanımız büyük bir iş başarmıştır, çünkü o işin başarılamayacağını duymamıştır!

Diğer öğrenciler sorunun çözülemeyeceğini bildiklerinden, tecrübelerine dayanarak mantıklı ve gerçekçi hareket edip hiçbir şey yapmamıştır.

Çığır açan işleri başaran, tutkulu ama birçok tecrübesiz insanın başarı sırrı bir cümleyle özetlenebilir.

"Başardılar Çünkü Başaramayacaklarını Bilmiyorlardı"

 

YAZ TATİLİ DOLU DOLU GEÇSİN

 

Dün gazetemiz faydasına inandığım bir özel haberimiz vardı. Sağ olsun belediye başkanlarımız bu konuda çok duyarlı. Merkezde Büyükşehir, Karatay, Meram ve Selçuklu Belediyeleri yaz spor okullarıyla ilgili gerekeni yapıyor. Kayıtların büyük bölümü dolmuş durumda.

Sporun yanı sıra yaz tatili çocuklarımızın eğlenmeleri gezmeleri enerjilerini atmaları için de güzel bir fırsat tabi bunun yanında camilerimizi Kur’an kurslarımızı da yavrularımızın şenlendirmesi elzem…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emrullah Nergiz Arşivi