Akçe Gizlenmez Cami

Bu hafta sizlere Hacı Ferruh Mescidi ve Taş Cami isimleri ile de anılan Akçe Gizlenmez Cami’sinden bahsetmek isterim.

Camii, Konya Aksinne Mahallesi Sahip Ata Külliyesi yakınındadır. Kitabesinde yapının, 612 (1215-16) yılında, I. İzzeddin Keykavus devrinde, Hacı Ferruh bin Abdullah tarafından Mimar Ramazan bin Güneş’e yaptırıldığı yazmaktadır. Eserin yapımında kullanılan muntazam kesme taşlar, Gödene ve Küçük Muhsine’den getirilmiştir. Bu nedenle halk arasında Taş Camii olarak anılmaktadır. Mihrapta bulunan geometrik işlemeler; kâinatı, sonsuzluğu ve yıldızları sembolize etmektedir. Selçuklu Dönemi’nin nadide eserleri arasında yer alıp tamamen kesme taştan inşa edilen tek örnektir.

Halk arasında anlatılan hikayeye göre ise caminin banisi Hacı Ferruh, inşaatı yapacağı zaman mimara “ Bana her tarafı taştan ve muntazam öyle bir cami yap ki hiçbir yerine akçe dahi gizlenemesin.” demiştir. Söylenen esasa göre yapılan caminin Akçe Gizlenmez olarak anılmasının temelinde bu hikaye yer almaktadır.

Bahçede bulunan küçük mezarın ise kime ait olduğu net olarak bilinmemektedir. Her ne kadar mezar taşında ‘Havace Ferruh’ yazsa da cami cemaati bu yazının sonradan eklendiğini belirtmektedir. Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2006 yılında restore edilmiştir.

Her bir karışı ecdad hatıralarıyla dolu bu kadim şehrin kıymetini bilip, tarihimizi öğrenerek bizden sonraki nesillere de aktarabilmek bugün yapacağımız en değerli vefa örneğidir diye düşünüyorum.

Ecdat yadigarı bu eserlerin kıymetini bilip, tarihimize sahip çıkmak temennisi ve emeği geçen tüm büyüklerimize birer Fatiha hediye etmek duasıyla.

Sevgi ve saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Özel Arşivi