Yumurtada Arz Düştü! Üretici Endişeli!

Yumurtada Arz Düştü! Üretici Endişeli!
 Muhabir
Önemli bir protein kaynağı olan yumurta üretiminde Konya ilk üçteki yerini korumaya devam ediyor. Tavuk yumurtasına olan arzın düşmesi, üreticileri endişelendirmeye başladı. Yaz mevsiminde yumurta tüketiminin azalmasıyla satışlarda yüzde 20 düşüş yaşandı

Tüketicilerin yumurtanın faydasına değil fiyatına odaklanması yumurta tüketiminde belirgin bir azalmaya yol açıyor. Bu durum, piyasalarda tedarik sorunlarına ve fiyat artışlarına neden oluyor. Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu yumurta tüketimindeki azalma nedenlerini Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

İKLİMLENDİRMELİ KÜMES KULLANILIYOR

Tavukların kümeslerde nasıl yumurtlama süreci geçirdiğini anlatan Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu, “Tavukların yumurtlama süreci için iklimlendirmeli kümesleri kullanıyoruz. İçerisi soğursa ısıtır, sıcaksa soğutur. Kümes sıcaklıkları 20-25 derece arası idealdir. Tavukların sağlıklı büyümesi ve verimli olması için dengeli ve kaliteli yem kullanıyoruz. Bu genelde mısır oluyor. Isıtma ve aydınlatma sistemi kuruyoruz, özellikle kış aylarında daha önemli oluyor. Tabi doğal kümesler de var ama o zaman da yaz sıcaklarıyla yumurta üretimi düşer. Tavuk için ideal mevsim ilkbahar ve sonbahardır. Tavuk sıcağı da sevmez soğuğu da sevmez. O yüzden büyük yumurta üreticileri iklimlendirmeli sistemi kullanırlar” şeklinde konuştu.

gokkayauretim2-4c467.jpg

KONYA EN ÇOK YUMURTA ÜRETİLEN İKİ İLDEN BİRİ

Konya’nın en çok yumurta üretilen illerden biri olduğunu belirten Saraçoğlu, “Yumurta üretiminde birinci sırada Afyonkarahisar, ikinci sırada Konya ve Gaziantep var. Gaziantep her an Konya’yı geçebilecek konumda. Yıllar ikinci sırada olan Konya yakın zamanda üçüncü sıraya düşebilir ama Konya yumurta üretiminde ilk üçteki yerini koruma devam eder. İl ve ilçelerde kurulmuş 12 tane birliğimiz var. Hedefimiz üretici örgüt olarak sağlıklı yumurta üretilmesi konusunda çaba sarf etmektir” dedi.

whatsapp-image-2024-08-01-at-15-48-02-001.jpeg

YUMURTA TÜKETİMİNİN AZALMASI FİYATLARI DÜŞÜRÜYOR

Yaz aylarında kahvaltı alışkanlığının değişerek yumurta tüketiminin azalmasıyla fiyatlarda düşüş yaşandığını söyleyen İsmail Saraçoğlu, “Yumurta satışlarının azalmasında, yem fiyatlarındaki artıştan ziyade yumurta tüketiminde azalma var. Sıcak havaların gelmesiyle yumurta tüketilmiyor ve satışlar yüzde 20 düşmüş durumda. Bunun yanında ihracatta yaşanan bazı sıkıntılardan, lojistik olanaklarının kısıtlanmasından kaynaklı sorunlar da yaşanıyor ve fiyatı düşüyor. Tüketiciler fiyatların düşmesine seviniyor ancak ilerde yumurtaların daha yüksek fiyatla satılması da gerekebilir. Buna gerek kalmaması için birtakım planlar üzerinde uğraşıyoruz. Ağustos ayının sonlarına doğru yumurta satışlarında bir artış olmasını bekliyoruz” dedi.

yumurta-uretimi-2.jpg

İHRACAT YAPILMASI GEREKENİN YARISINDAN AZ

Konya’nın geçen senelere göre yaptığı yumurta ihracatının bu sene azaldığını ifade eden Saraçoğlu, “İhracat yollarının kapanması nedeniyle fiyatlar da değişiyor. Ne zaman düzeleceğini bilemiyoruz. Yumurta ihracatı şu an yapılması gerekenin yüzde 40’ı kadar yapılıyor. Avrupa ülkelerinin hemen hemen hepsine yumurta ihraç ediyorduk fakat yollar kapandığı için şu an sadece Afrika ülkelerine gönderiyoruz.” diye açıkladı. -Buse Aşcı