Konya sezonu açtı! Pedalı olan sokağa dökülüyor

Konya sezonu açtı! Pedalı olan sokağa dökülüyor
 İnternet Editörü
Bahar ayının gelmesi ve sıcaklıkların artmasıyla birlikte bisiklet şehri Konya'da bisiklet sezonu açıldı.

Konya'da havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte bisiklet sezonu açıldı. Bisikleti olan Konyalılar sokaklara akın ederek güzel havayı fırsata çevirmeye başladı. Bisiklet şehri olarak bilinen Konya, hem içinde bulundurduğu 600 kilometreyi aşkın bisiklet yoluyla hem de her beldeye tamir noktasında "bisbulans" göndermesiyle dikkat çekiyor.

9660f191-9e75-4282-97af-54cc08bfcb6b.jpeg

Konuyla ilgili özel açıklamalarda bulunan Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Ömer Bardakcı ise, bisiklet kullanımı hakkında yapılması gerekenleri anlattı. Ayrıca dünyanın en prestijli bisiklet organizasyonlarından biri olan 2025 UCI Pist Bisikleti Uluslar Kupası’nın Konya’da gerçekleşmesi ve şehrin Kılıçarslan Meydanında “Velespit Müzesi” yapılması da şehrin bisiklet kullanımına ne derece önem verdiğini gösteriyor.

50901265-b3ee-4f41-896f-24fc7ae5fca3.jpeg

BU AMBULANS ÇOK FARKLI!

Başkan Bardakcı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın bisiklet kullanımının Konya’da gelişmesi için çok sayıda çalışma yaptığına dikkat çekerek şehirdeki bisiklet tramvayının başka yerde olmadığını belirtti. Konya’nın, düz coğrafi yapısından dolayı bisiklet kullanımına çok eleşverişli bir şehir olduğunu söyleyen Bardakcı, “Ama günümüzde insanlar bisikleti sadece spor amaçlı kullanıyor. Eskiden bisiklete ulaşım aracı olarak biniliyordu. Şimdi her evin önünde en az 1 araba olduğu için vatandaşların çoğu bisiklet kullanmayı pek tercih etmiyor. Ama biz bisikletlilerin işleri kolaylaşsın diye çalışmalar yapıyoruz. Örneğin yılda 2 defa şehrin en kalabalık noktalarından olan Karatay Belediyesi önü, Meram son durak ve Kayalıpark gibi yerlere bisiklet tamir çadırları kuruyoruz. Bunu da ücretsiz yapıyoruz. Hatta bisbulans adında belediyeyle yaptığımız önemli bir çalışmamız var. Bisbulans yani bisiklet ambulansını kurduk. Büyük bir aracı ücretsiz olarak hizmet veren tamirhaneye çevirdik.

f4f8d65b-f551-49d7-9029-1ed7521a851f-001.jpeg

Bisbulansımızı bisiklet tamircisi bulunmayan kasaba ve köylerde gezdiriyoruz. Her gün bir beldeye gidiyoruz. Şehir içinde parklarda bulunan küçük tamir istasyonları da var. Ama bunları ancak profesyoneller kullanabiliyor. Bunların yanında Konya’da 600 kilometreyi aşan bisiklet yolu var. Yeni açılan caddelerin hepsinde projeye bisiklet yolu konuluyor. Bu yollar bisiklet kullanıcıları için çok güzel, güvenli ve verimli bir deneyim sunuyor. Ancak bazı araç sürücüleri bisiklet yollarına araçlarını park edebiliyor. Dolayısıyla bisikletliler tehlikeli duruma düşüyor. Geçen günlerde bisiklet yoluna pak edilen bir aracın sürücüsü kapıyı açınca oradan geçen bisikletli kapıya çarptı ve gelen aracın önüne düşüp ezildi. Sonuç olarak diğer sürücülerin bisiklet yolunu park yeri olarak kullanmaması gerekiyor. Ayrıca yollarda normal araç sürücüleri bisikletlilere önem vermeyebiliyor. Halbuki kanunlara göre bisikletler de bir ulaşım aracı olarak geçiyor” diye konuştu.

352c9318-41ec-4631-9a3e-d34a400dd51f.jpeg

ÖNCELİKLE KULLANIM AMACINIZI BELİRLEYİN

Havaların ısınmasıyla birlikte Konya’da bisiklet kullanımında büyük bir artış yaşanacağını belirten Başkan Bardakcı, öncelikle kışın kullanılmayan garajda veya depoda duran bisikletleri kullanmadan bakımlarının mutlaka yaptırılması gerektiğini vurguladı. Bardakcı, “Bu bisikletlerin fren, zincir ayarı, tekerlek akortları ve lastik havaları bozulur. Bisikletimizi en yakın tamirciye götürerek ilk bakımlarını ve kontrollerini yaptırmalıyız. Bunun için odamızdan her zaman yardım alabilirsiniz. Ayrıca yeni bir ürün düşünüyorsanız bisikleti mutlaka bisiklet satan yetkili bayide almalısınız. Alınan bisikletin kesinlikle faturası ve teknik belgesi olmalı. Bisikleti alırken kullanım amacınızı da ilk başta belirlemelisiniz. Örneğin yarış veya normal kullanım amaçlı bisiklet isteyip istemediğinizi satıcıya belirtmelisiniz. Hatta alınacak bisiklet Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ve garanti belgeli olmalı. Yüksekliği de boyumuza, yaşımıza ve kilomuza uymalı. Bisiklette özellikle ayna, zil ve ışıklandırma tertibatı bulunmalı. Koruyucu güvenlik kilidi gece görüşünü sağlayan reflektörler olmalı. Frenlerin, lastik ve diğer parçalarının kaliteli, sağlam olmasına da dikkat etmeliyiz” şeklinde anlattı.

3e434c5f-35e8-4a9b-9f5f-a4b9f81cc538.jpeg

Başkan Bardakcı, bisiklet kullanırken uyulması gereken kurallar hakkında da bilgi vererek sözlerine son olarak şunları ekledi: “Yola çıkmadan kaskınızı takın. Fren ve lastiklerinizi elinizle kontrol edin. Mutlaka bisiklet yolunu kullanın, olmayan yerlerde yolun en sağından gidin. Trafik kurallarına uyun. Yan yana toplu halde el ele tutuşarak bisiklet sürmeyin. Bisiklete tek başınıza binin ve yarış yapmayın. Karayolu Trafik Kanuna göre bisiklet de bir ulaşım aracıdır. Diğer araçların haiz olduğu bütün haklara bisiklet kullanıcıları da sahip. Bütün sürücülere kazasız, sağlıklı ve mutlu sürüşler diliyorum.” -Tuba Kaya

13591c99-63cd-45be-b4e9-9c15060f5298.jpeg