Rızkın Ve Bereketin İkramı: Aşure Günü

Rızkın Ve Bereketin İkramı: Aşure Günü
 Muhabir
Aşure Gününe kısa bir süre kala binlerce yıllık geleneği bozmayan Konyalılar bu sene malzemeleri şimdiden almak için Tarihi Bedesten Çarşısı’nın yolunu tuttu. Peki aşure malzemelerinin fiyatları ne kadar? İşte detaylar…

Her yıl Muharrem ayının onuncu günü kutlanan Aşure Günü, bu yıl da 16 Temmuz 2024 gününe denk geliyor. İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan bu gün birlik ve beraberliği simgeleyen geleneksel bir tatlı olan aşurenin paylaşıldığı özel bir gün olarak biliniyor. Binlerce yıllık bu özel lezzet bazen bir evin mutfağında tencerede bazen bir köy meydanında kazanlarda güzel dualarla pişiriliyor ve herkesle paylaşılıyor. Konya Baştimur Gıda sahibi Yakup Baştimur Aşure Gününe özel önemli detayları Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

BİNLERCE YILLIK TATLI AŞURENİN HİKAYESİ
Aşurenin hikayesi ne olursa olsun halk tarafından İslami açıdan önemsendiğini söyleyen Yakup Baştimur, “Bildiğim kadarıyla aşurenin ortaya çıkışı Hz. Nuh Peygamberin gemisinin tufandan kurtulması. Tabi bunun dışında Kerbela Olayı diyenler de var. İki peygamberimiz de İslam’da önemli bir yer tutuyor. Aşurenin hikayesi elbette önemlidir ama binlerce yıldır aşure pişirip dağıtma geleneğinin asıl önemi kuşaktan kuşağa aktarılması, paylaşma, bolluk, bereket ve birlik duygusu amacıyla sürdürülüyor” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2024-07-11-at-14-44-37.jpeg

AŞURE BESİN DEĞERİ YÜKSEK VE SAĞLIKLI BİR TATLI
Kuruyemişlerin aşure yapımında önemli olduğunu belirten Yakup Baştimur, “Aşure genellikle buğdayla yapılır. Bunun yanında ise ceviz, fındık, badem, kuru üzüm, sarı üzüm, kuru kayısı, kuru incir gibi besleyici ve lezzetli kuruyemişler aşureye konulur. Kuruyemişler, aşureye hem dokusal hem de besleyici açıdan zenginlik katıyor. Besleyici değerleri yüksek olan kuruyemişler, protein, lif ve sağlıklı yağ açısından zengin bir alternatif sunuyor. Aşurede kullanılan bu kuruyemişler, aşureyi hem daha doyurucu hem de daha besleyici hale getiriyor” dedi.

whatsapp-image-2024-07-11-at-14-48-04.jpeg

FİYATLAR YÜKSELSE DE GELENEK BOZULMADI
Malzeme fiyatlarındaki artışa halkın tepkisinin oldukça fazla olduğunu belirten Baştimur, “Malzemelere yüzde 200 zam geldi. Geçen yıl üzüm 60 TL iken bu yıl 180 TL oldu. Ama halk geleneği bozmadı. Geçen yıl bir kilo aldıkları malzemeyi bu yıl 250 gr alarak yine aşure yapmaya devam ediyorlar. Bu güzel bir durum. Gelenek bozulmadı. Halkın İslam’ı ve değerlerimizi yaşatması güzel bir şey” dedi.