Miada Bahsır Açıkladı: Konya'daki O Gelenek Sudanla Aynı!

Konya’daki Ramazan ayları ile memleketi Sudan’da geçen Ramazan’ı karşılaştıran Sudanlı Miada Bahsır, “Konya’da Ramazan inanılmaz güzel geçiyor. Bu ayda şehir beni çok dinlendiriyor. Özellikle çarşılarda yapılan ışıklandırmaları çok beğendim. Tam anlamıyla Ramazan’ın ruhunu yansıtıyor” dedi
Konya’yı çok seven ve yıllar önce okumak için bu şehre gelen Sudanlı Miada Bahsır, tam anlamıyla bir Konya hayranı. Türkiye’ye 2017 yılında bir burs programıyla gelen Miada Bahsır, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halka İlişkiler ve Tanıtım Bölümünde doktorasını tamamlamayı başardı. Halen Konya’da yaşamaya devam eden Bahsır, memleketi Sudan ve Konya’daki Ramazan ayını kıyaslayarak bazı farklılıklar olsa da iftardaki yemek kültürlerinin benzediğini dile getirdi.
“KONYA’NIN ARABAŞI HAMURU BİZDE DE VAR”
İftar kültürlerinin biraz farklı olduğunu anlatan Miada Bahsır, Sudan’da iftarda kadınlar ve erkeklerin ayrı ayrı yemek yediğini aktardı. Erkeklerin evin aşağısında dışarıda yere hasır serip tepsiler üzerinde sofra kurduklarını söyleyen Bahsır, “Dışarıda yemek yemelerinin sebebi ise yoldan geçen herkes iftarını açsın, kimse aç kalmasın diye. Bu çok güzel bir gelenek. O adet hâlâ yaşanıyor. Sudan’a giden kimse Ramazan’da aç kalmaz. Biz kadın ve çocuklar da evde iftarımızı yapıyoruz. Yemeklerimiz ise Türkiye’ninkine benziyor. Sulu, etli yemekler bulunuyor. Hatta Konya’nın arabaşı çorbasının yanında tüketilen hamura benzer bir hamur da bizde var. Tek farkı sadece kek kalıbı şeklinde yapmamız. Ayrıyeten bamya, kabak, fasulye de yemek kültürümüzde bulunuyor. Ama hepsi mutlaka etli olur. Yemeklerimiz gerçekten Türkiye’deki ile çok benziyor. Bu yüzden Konya’ya geldiğimde hiç yabancılık çekmedim. Yemek konusunda zorlanmadım” şeklinde konuştu.
“KONYA’DA DÜĞÜN YEMEKLERİNDE TABAKLARIN ORTAK BİR ŞEKİLDE ORTADA YER ALMASI ÇOK HOŞUMA GİTTİ ÇÜNKÜ SUDAN’DA DA ORTADAN YERİZ”
Sudanlıların sahur kültürü hakkında bilgi veren Miada Bahsır, sahurda özel bir yemeklerinin olduğunu belirtti. Bahsır, “Mısır gevreği tarzında bir şey yapıyoruz. Sütle yeniliyor. Çıtır çıtır oluyor. Sahurda bunu tüketiyoruz. Çünkü akşama kadar tok tutuyor ve çok güzel bir lezzeti var. Ayrıca susatmıyor da. Burada arıyorum ama bulamıyorum. Bizde sahurda sadece bu yenir. İftarda ise çok az yeriz. Asıl ana yemeğimiz iftardan birkaç saat sonra olur. Türkiye’den farkımız bu oluyor. İftar bizim için hafif bir şey. O an biraz çorba ve nohut gibi yiyeceklerle geçiştirip teravihe gidip geldikten sonra asıl yemeği tüketiyoruz. Gece 01.00’a kadar da yemek yiyoruz” diye konuştu. Miada Bahsır ayrıca Konya’daki düğün yemeklerine de hayran kaldığını belirterek, “Çok yedim. Konya’ya geldiğim andan beri her yıl birkaç defa mutlaka düğün yemeklerinden yerim. Özellikle Ramazan ayında katıldığım iftar davetlerinde Konya’nın geleneksel pilavı veriliyor. Konya’da düğün yemeklerinde en çok beğendiğim tabakların ortak bir şekilde ortada yer alması. Çünkü Sudan’da da ortadan yeriz. O yüzden Konya’nın bu geleneği bana memleketimi hatırlatıyor. Hatta Konya’da yemek bittikçe tabağı dolduruyorlar ya bizim Sudan’da da aynı şey oluyor. O ortak tabak boşalırsa hemen doldururlar” dedi.
“KONYA’DAKİ RAMAZAN RUHUMU DİNLENDİRİYOR”
Konya’da Ramazan’ın ruhunu dinlendirdiğini ifade eden Bahsır, Ramazan’da genel olarak kendisine sakinlik geldiğini söyledi. Bahsır, Konya’daki insanların bu ayda daha iyi ve güler yüzlü olduğuna dikkat çekerek, “Normalde insanlar oruç tutarken sinirli oluyor. Ama Konya’da herkes böyle değil. Bunların dışında Ramazan’da kendimle daha fazla vakit geçiriyorum. İbadetlerimi güzel güzel yapmaya zamanım oluyor. İnsanın ruhuna adeta bir huzur ve sakinlik dokunuyor” diye anlattı.
TERAVİH NAMAZINI 8 REKAT KILIYORLAR
Teravih namazlarının Türkiye’den biraz daha farklı olduğunu anlatan Bahsır, Sudan’da 8 rekat teravih kıldıklarını aktardı. Bahsır, “Bizde rekat sayısı çok az. Yatsı namazı dışında teravihi 8-10 rekat kılıyoruz. O yüzden Konya’da teravihler bana çok uzun geldi. Bir keresinde hatimle teravih kıldıran bir camiye denk gelmiştim. Şu anda ise evde Sudan kültürüne uygun olarak 8 rekatlık teravih namazını kılıyoruz” dedi.
“SUDAN’DA ORUÇ TUTMAK DAHA ZOR”
Türkiye’de oruç tutmanın Sudan’a göre daha kolay olduğunu söyleyen Bahsır, Sudan’da havaların çok sıcak geçtiğini dile getirdi. Bahsır, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Sudan’da oruç tuttuğunuzda çok susarsınız. Ben sıcakta oruçlu halimle Sudan’da sürekli çalıştım. Şu anda ise Konya’da oruç tutarken bana o kadar kolay geliyor ki. Havalar soğuk ve insan susamıyor. O kadar kolay geçiyor ki sanki oruç tutmuyor gibiyim. Konya’daki Sudanlılar ise gurbeti hissetmeyelim diye sağ olsunlar burada sürekli iftar programları düzenliyorlar. Ama daha fazla yapmalarını çok isterim.” TUBA KAYA