Grip Kışın Kabusu Olmasın: Uzmanından Şifa Reçetesi!

Grip, kış aylarında sıkça karşılaşılan ve neredeyse her yıl birçok kişinin yaşamını etkileyen viral bir hastalık olarak biliniyor. Ancak, bu hastalık sadece sıradan bir soğuk algınlığından çok daha fazlasını ifade ediyor. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Hümeyra Yerlikaya Aydemir, grip hakkında önemli bilgiler verdi ve kış aylarında sağlıklı kalmanın yollarını paylaştı.
GRİBE NEDEN OLAN VİRÜSLER
Prof. Dr. Aydemir, grip virüslerinin mevsimsel değişikliklere bağlı olarak hızla yayıldığını ve tüm yaş gruplarını etkileyen salgınlara neden olabildiğini belirtti. İnfluenza A virüslerinin, genetik esneklikleri ve türler arası bulaşma özellikleri nedeniyle daha sık görüldüğünü ve daha tehlikeli olduğunu söyledi. Grip virüslerinin, soğuk hava koşullarıyla daha stabil hale gelmesi ve insanların bağışıklık sistemlerinin soğuk havalarda zayıflaması, hastalığın daha hızlı yayılmasına neden oluyor.
Kış aylarında D vitamini eksikliğinin bağışıklık sisteminin etkinliğini düşürebileceğini ve bu durumun gribin mevsimselliğini artıran bir etken olduğunu belirten Aydemir, "Sağlıklı beslenme, bol uyku, yeterli sıvı tüketimi ve stres yönetimi gripten korunmada önemli adımlar olsa da, doğru adımlar atılmadığında gripten kaçınmak neredeyse imkansız olabilir" dedi.
TEDAVİDE ETKİLİ ADIMLAR
Grip hastalığının tedavisinde antiviral ilaçların özellikle hastalığın ilk 48 saatinde etkili olabileceğini ancak, grip hastalığının semptomlarını hafifletmeye yardımcı olacak evde uygulanabilecek bazı yöntemlerin de bulunduğunu hatırlatan Aydemir şu ifadelere yer verdi:
“Tavuk çorbası için. Evet bir klişe değil, bu bir gerçek. Tavuk suyu çorba gripli iken kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre tavuk çorbasının birçok iyileştirici faydası var. Tavuk suyu çorbasının iltihapla mücadele eden, sıvı alımını artıran ve mukus akışını sağlayan özelliklere sahip olduğu bildirilmiştir. C vitamini açısından zengin besinler turunçgiller ve meyveler bol bol tüketilebilir. Grip semptomları başlamadan önce alındığında C vitamini süreyi kısaltabilir ancak hastalanmanızı engellemez. A vitamini içeren ıspanak, havuç, brokoli ve domates tüketilebilir. Protein tüketimi çok önemli. Süt, yoğurt, yumurta, sığır eti, tavuk, deniz ürünleri, fındık, fasulye ve mercimek dahil olmak üzere tüketebileceğimiz hayvansal ve bitkisel protein kaynakları. Bu değerli besin öğelerinin tüketimi ile beraber D vitamini ve çinkoyu da vücudunuza sağlamış oluyorsunuz. Ve bol bol su tüketilmeli: Su vücut ısısını düzenlemenin anahtarıdır ve su kaybı, mevcut ateşi daha da kötüleştirebilir.”
SAĞLIKLI BAĞIRSAK KALKAN OLUYOR
Sağlıklı bir bağırsağın vücudun grip gibi viral enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturduğunu belirten Aydemir, “Sağlıklı bir bağırsak floranız varsa virüs ile karşılaşsanız bile hasta olmuyorsunuz ya da çok hafif atlatıyorsunuz. Peki, bu nasıl oluyor? Yapılan çalışmalarda, bağırsağınızdaki iyi bakterilerin ürettiği bazı maddelerin solunum sistemi ile etkileşime girebildiğini ve akciğerlerin virüslere karşı bağışıklık reaksiyonunu etkileyebildiği bulunmuştur. Yine birçok çalışma probiyotik ile beraber prebiyotik tüketiminin gripte kayda değer iyileşme sağladığını ifade etmiştir. Probiyotik ile beraber prebiyotik nedir derseniz vereceğim en güzel cevap turşu tüketmek olur. Çeşitli sebze ve meyvelerden ev sirkesi ile yapılmış bu mucize ürün belki de bu saydığım birçok faktörden grip rahatsızlığını iyileştirmede daha değerli” diye konuştu.
-Büşra KÖSE