Manifaturacılardan Kitapçılara Uzanan Yolculuk

Manifaturacılardan Kitapçılara Uzanan Yolculuk
 İnternet Editörü
Öğrencilerin uğrak noktalarından birisi 1980-1981 yıllarında açılan, ticaretin merkezi halinde olan Rampalı Çarşı, içinde bir çok farklı dükkanı barındırıyor. Günümüzde ise içerisinde çeşitli kitapçıyı barındıran bu çarşıya şimdilerde rağbet yok.

Konya’nın köklü ticaret merkezlerinden biri olan Rampalı Çarşı, 1980-1981 yıllarında açıldı ve yıllar içinde birçok değişim geçirdi. İlk başlarda manifaturacılar, ayakkabıcılar, kuyumcular ve pazarlamacıların yer aldığı bu çarşı, 1995 yılında kitapçıların da katılımıyla günümüzdeki halini aldı. Rampalı Çarşı esnafının aktardığına göre otopark olarak planı yapılan alan darlığı nedeniyle kullanılamadı. Çarşı, Saray Çarşısı esnafları tarafından inşa edildi ve yıllar içinde farklı ticaret gruplarına ev sahipliği yaptı. Başlangıçta kitapçılar için tasarlanmayan çarşı, zamanla birkaç kişinin kitapçı ve fotokopicilik dükkanı açmasıyla kitapçılar tarafından keşfedildi ve benimsendi. Bugün, Rampalı Çarşı, kitapçıları ve fotokopicileri ile tanınan bir merkez haline geldi.

whatsapp-image-2024-08-07-at-12-42-43-1.jpeg

KİTAPÇILARA YAZ DÖNEMİNDE TALEP YOK

Konya Rampalı çarşıda bulunan 20 yıldır kitapçılık yapan Gençlik Kitap Evi Kitapçısı Muhammed Ali Çelik’in aktardığına göre yaz dönemlerinde satışlarda düşüş oluyor. Çelik, “Kendi dükkanımız olarak söyleyebilirim ağırlıklı olarak bizde üniversite ders kitabı ile kültür kitabı var. Pandemiden sonra kitap okuma alışkanlığı kademeli olarak bitti yani şu anda yazın zaten hiç satışımız yok. Kitap okuma alışkanlığı elde etmiş belirli bir yaş üstü kişiler genellikle kitap alıyorlar. 15-30 yaş arası yaş kitlesi pek kitap okumuyor. Rampalı çarşı konya için çok büyük bir kazanım bulunmaz bir nimet. Bütün kitapçıkları bir araya toplayan herkesin aradığını kolaylıkla bulabileceği bir alan. Kitapçıların kimi sadece kültür kitabı satıyor kimi sadece test kitabı satıyor. Bu da öğrenciler açısından çok iyi bir merkez olduğunu gösteriyor” dedi.

whatsapp-image-2024-08-07-at-12-42-43.jpeg

ÇARŞI KENDİ KENDİNİ BİTİRİYOR

Çarşı için herhangi bir dönüşüm olmadığını aktaran Çelik, “Çarşıya kitap talebi olmadığı için çarşı kendi kendini bitiriyor. Kitapçılar kitabı okumuyor, her şey test kitabına döndü. Rampalı Çarşı’ya gereken önem gösterilmiyor. Bu bitirişte hem rampalı esnafı kaybedecek hem de Konya halkı kaybedecek” diye konuştu.

KİTAP SEKTÖRÜ İÇİN TEKNOLOJİLERİN GETİRİLERİ TEHDİT Mİ?

Cep telefonunun zamanı yutan bir makineye dönüştüğünü ifade eden Çelik, “İnsanlar artık çoğu zamanını sosyal medya içerisinde geçiriyorlar. Buda insanları kitap okumayan bir nesil haline getirdi. Konya değil dünya genelinde telefon kitap okuma alışkanlığını bitirdi. Telefonda müzik var, video var, oyun var, sosyal medya var yani telefon insanların zamanını sömürüyor. Boş bir vakit bırakmıyor ki insanlar kitap okuyabilsin ama bu bir alışkanlık zaten bizim aile yapımızın içinde kitap okuma alışkanlığı yok. Aslında biz kitapçıkların hiçbiri burada kitap satabilme potansiyeline sahip insanlar değiliz ama bu mesleğe yıllarını vermiş kitabın içinde büyüyen esnaflar müthiş bir kitap bilgisine sahip. Binde bir böyle kitap okuyucusu ile karşılaştığım zaman seviniyorum” diyerek sözlerini bitirdi.

Kaynak:Konya'nın Sesi