Konyalı Terzi Unutulan Mesleğin Son Temsilcilerinden!

Konyalı Terzi Unutulan Mesleğin Son Temsilcilerinden!
 Muhabir
Teknoloji ve Sanayinin gelişmesiyle birçok meslek unutulmaya yüz tutmaya başladı. Geçmiş yıllarda çok önemli bir zanaat olan terzilik mesleği mağazaların çoğalmasıyla özel dikime olan ilgi oldukça azaldı. Konya çocukluk yıllarında çıraklıktan başlayan...

Hazır giyim sektöründeki büyümeyle birlikte, geleneksel terzilik mesleği zamanla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Konya’da 23 yıllık terzilik yapan Mustafa Odacı, “23 senedir Kemerli Çarşısında terzilik yapıyorum. 1987 yılında bu mesleğe başladım. Okula gitmedim ve meslek öğrenmek için de çıraklığa başladım. Okula gitmesem bile kolumda altın bileziğim olsun diye terzinin yanında çalışmaya başladım ama yıllar önce terzilik mesleği bitti. El emeği ile yapılan terzilik mesleği kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin neredeyse en başında geliyor.

dsc-0003.jpg

Her yerin mağazalarla dolmasıyla birlikte vatandaşlar artık terziye kıyafet diktirmiyor, hazır giyimleri tercih ediyorlar. Mesleğimiz son demini yaşıyor 5 yıl ya da 10 yıl sonra terzilik diye bir meslek kalmayacak” şeklinde konuştu.

dsc-0012.jpg

DİKİM BİTTİ TAMİRAT BAŞLADI

Terzilerin günümüzde sadece tamir işleri yaptığını söyleyen Odacı, “2002 yılından itibaren sadece tamirat işi yapıyorum. Bizde özel dikim yok artık hatta Konya’da bu işi yapan 3-4 tane yer var. Diğer terzilerin hepsi tamirata yöneldi nedeni de artık herkes hazır kıyafeti alıyor. Şu an bir pantolon dikimi 750 TL olmuş bide bunun 300 TL kumaş parası toplamda bin TL oluyor o yüzden herkes mecburen hazıra yöneliyorlar. Doğal olarak terziler de niye dikimle uğraşacağız diyor. Tamirata geçiyorlar” dedi.

dsc-0010.jpg

ÇIRAKLIK TAMAMEN BİTTİ

Terzilerde çıraklık döneminin tamamen bittiğini belirten Odacı, “Terzilik mesleğinin bitmesinin sebeplerinden biri hazır giyime yönelinmesi olsa bile diğer bir önemli sebebi de çıraklık artık bitti. Terzilik mesleğini yapacak nesil yok, nesil yetişmiyor. Eleman eksikliği var. Aşağı yukarı 10 senedir çırak problemi var. Ben yıllardır kardeşim ile beraber yapıyorum bu mesleği çünkü aileler git bir terzinin yanında bir iş öğren demiyor. Parayı merak ediyorlar, kaç para verecek diye soruyorlar. Usta 30 bin alıyorsa çırak 15 bin alması gerekir çünkü aralarında fark var ama çocuklar ve aileler bunu kabul etmiyor o yüzden biz son nesiliz bizden sonra bu mesleği yapan olmaz” dedi.

dsc-0021.jpg