Konyalı Firma O İle 230 Milyon Euroluk Yatırım Yapıyor

Konyalı Firma O İle 230 Milyon Euroluk Yatırım Yapıyor
 Muhabir
Konya’da kurulan ve ardından merkezini İstanbul’a taşıyan Türkiye’nin en büyük vasıflı çelik üreticilerinden Hasçelik, Bilecik’e 230 milyon EURO yatırım bedeli olan dev bir üretim tesisi daha kuruyor

Konya merkezli olan ve Türkiye’nin en büyük vasıflı çelik üreticilerinden biri haline gelen Hasçelik, Türk sanayisine teknolojik bir tesis daha kazandırıyor.

1968 yılında Hasan Faydasıçok tarafından Konya’da kurulan Hasçelik, akabinde İstanbul’a taşınmıştı. İSO 500’te 198. Sırada yer alan ve 67 ülkeye ihracat yapan firmanın Gebze ile Konya’da olmak üzere 5 üretim tesisi bulunuyor.

Hasçelik CEO’su Adnan Naci Faydasıçok, yapacakları dev bir yatırımı daha Ekonomi’den Vahap Munyar aracılığı ile kamuoyu ile paylaştı. Faydasıçok, Bilecik Osmaneli’ne toplam yatırım maliyeti 210 milyon TL olan üretim tesisi kurmakta olduklarını bildirdi.

Hasçelik 1, Hasçelik 2, Hasçelik 3 olarak adlandırdıkları tesislerde ürettikleri ürünlerden bahseden Faydasıçok, “Biz mühendislik çeliği üretiyoruz. Nitelikli çelik yapıyoruz. Otomotiv sektörünün hammaddecisiyiz. Tonunu 600 dolara aldığımız kütük, bizim bitmiş üründe 1800 dolara çıkıyor. Sıcak haddelenmiş vasıflı çelikler, soğuk işlem görmüş parlak çelikler, krom kaplanmış miller ve öğütücü bilyeler üretiyoruz” dedi.

whatsapp-image-2024-08-08-at-10-08-49-1.jpeg

‘GEBZE VE KONYA’DA 5 ÜRETİM TESİSİMİZ VAR’

Faydasıçok, “Gebze ve Konya’da toplam 5 üretim tesisimiz var. Yurt içinde 9 ilde 11 çelik servis merkezi, yurtdışında 3 ülkedeki depolar ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Otomotiv, makine imalat sanayi, beyaz eşya, enerji, hidrolik & pnömatik ve havacılık sektörüne ürün veriyoruz” diye konuştu.

‘MEVCUT YATIRIMLARIMIZ 600 MİLYON EURO’YU GEÇECEK’

Yatırımlardan da bahseden Faydasıçok, “Kocaeli’nde krom kaplı mil tesisi yatırımı yaptık. 35 milyon Euro’ya kurduğumuz bu tesis, Avrupa’nın bu alanda en modern tesisi oldu. Bilecik’in Osmaneli içesinde çelikhane yatırımına 2023 yılında başladık. 150 milyon Euro’luk bu yatırım 2024’ün son çeyreğinde devreye girecek. Bu yatırım için başlangıçta 176 dönüm arsa aldık. Daha sonra 200 dönüm daha ekledik.
Biz eskiden cevherden üretilmiş kütükleri alıp işliyorduk. Cevherden kütük üretimi hurdadan üretilenden 5 kat fazla karbon salımına yol açıyor. Müşterilerimiz bunu dikkate alıp artık hurdadan üretilen kütükleri kullanmamızı istiyor.
Osmaneli’de 60 milyon Euro ek yatırımla haddehane yapacağız. Bu tesis ile uçtan uca çeliğin değer yolculuğunu sağlayacağız” dedi.

‘İSO 500’TE 198. SIRAYA YÜKSELDİ’
Faydasıçok Ailesi, amiral gemisi Hasçelik olan şirketlerini 2016 yılında Faydasıçok Holding çatısı altında topladı.
Faydasıçok Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Naci Faydasıçok, Hasçelik’in İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesindeki yerine işaret ederek, “Hasçelik, “İSO 500”de 228’inci sıradaydı. 198’inci sıraya yükselmiş bulunuyor.
Üretimimizin yüzde 25’ini 67 ülkeye ihraç ediyoruz. Aslında ana üreticiler, bizden aldıkları hammadde-ara ürün ile ürettikleri ürünlerin önemli bir bölümünü ihraç ediyor. Onları da dikkate alırsak ihracat oranımız daha yüksek noktaya ulaşıyor” ifadelerini kullandı.

Yozgat, Sivas ve Van’da güneş enerjisi için arazi aldıklarını bildiren Adnan Naci Faydasıçok, “Toplam 35 MW’lık GES kuracağız. Bu yatırımı 25 milyon dolara hayata geçireceğiz” dedi.

Kaynak:Konya'nın Sesi