Konya’da Hastane Bahçesindeki Türbe Merak Uyandırıyor! Meğer…

Konya’da Hastane Bahçesindeki Türbe Merak Uyandırıyor! Meğer…
 Muhabir
Konya Numune Hastanesi’ne giden vatandaşlar hastane bahçesinde yer alan türbeyi merak ediyor. Haftada sadece bir gün ziyarete açılan türbenin hikayesi ise öğrenenleri duygulandırıyor. İşte türbenin hikayesi…

Konya’da Numune Hastanesi Bahçesi’nde 14.yüzyılda yaptırılan ve Türkiye Selçuklu Dönemi eserlerinden Ulaş Baba Türbesi, 1982 yılında alınan kararla korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olan türbenin kitabesi bulunmadığı için tam bir tarihlendirme yapılamasa da türbenin 650 yıllık geçmişi olduğu düşünülüyor. Türbenin malzeme ve örtü sistemine bakılarak 13. yüzyılın sonu ile 14. yüzyılın başında yapıldığı tahmin ediliyor. 1951 yılında Eski Eserleri Sevenler Derneği tarafından onarılan Ulaş Baba türbesi, 1993 yılında da Selçuklu Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi yapılarak günümüzde adından söz ettiriyor.

dsc-0259.jpg

Türbeyi kimin yaptırdığı bilinmemekle beraber sekizgen gövdeli yapısı ve üzeri dıştan piramidal bir külah, içten ise kubbe ile örtülü kare planlı cenazelik bölümü toprak altında kalmıştır. Tarihçi Yazar İbrahim Hakkı Konyalı eserlerinin birinde türbenin cenazelik kısmına 11 basamaklı bir merdivenle inildiğini, burada bir cenaze tabutu olduğunu, dört duvarında mazgal pencerelerin bulunduğunu ve üzerinin de kubbe ile örtülü olduğunu belirtiyor.

dsc-0387.jpg

Üst kat girişi doğuda olup, buraya iki yönlü ve cephesi profilli üçer basamaklı merdivenle çıkılıyor. Sivri kemeri oyuk ve kavak silmelerle çerçevelenen kapının üzerinde yarım nar motifi bulunuyor. Sekizgen gövdeli olan ikinci katın üzerini içten Türk üçgeniyle geçilen kubbe örtüyor. Her yönde açılan dikdörtgen ve mazgal pencerelerle iç mekân aydınlatılıyor. Kubbe, sarı ve kırmızımtırak renkli tuğlaların dikey ve çapraz hatlarla dizilmesiyle elde edilen zikzaklı örgülerle süslenerek sekiz kollu bir yıldız şeklindeki bu zikzaklar eteklerden başlayarak kubbe merkezine doğru iç içe sıralanıyor. Türbenin mimarisinin yapısıyla cennetin 8 kapısını simgelediği düşünülüyor. Türbenin sandukası ahşaptan olup, sandukanın yapıya adını veren Ulaş Baba’ya ait olabileceği tahmin ediliyor. Selçuklu komutanlarından olduğu bilinen Ulaş Baba, halk arasındaki inanca göre hastanede tedavi gören hastalara yardımlarıyla biliniyor. Türbe günümüzde her hafta Cuma günü ziyarete açılıyor. Türbenin temizliğini ve bakımını üstlenen gönüllüler ise Cuma günleri türbe içinde bekçilik yapıyor.

-Büşra GÜLTAŞ

dsc-0385.jpg