Konya GETAT İle Şifa Bulacak!

Konya GETAT İle Şifa Bulacak!
 Muhabir
Selçuklu Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Tarihi Hemşirelik Binası’nın açılış töreni Numune Hastanesi’nde gerçekleştirildi. “Ayakta Fizik Tedavi ve Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Merkezi” olarak hizmet verecek bina Konyalılara şifa dağıtacak.

1915 yılında inşa edilen tarihi ve kültürel yapıyı aslına uygun olarak restore etmenin gurunu yaşadıklarını vurgulayan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Konyamızın önemli tarihi eserlerinden biri olan ve Selçuklu Belediyesi olarak aslında uygun bir şekilde restore ettiğimiz ve kısa bir süre önce de ‘Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Ünitesi’ (GETAT) ile ayaktan fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitesi olarak hemşerilerimize hizmet vermeye başlayan tarihi hemşire binamızın resmi açılış töreninize hoş geldiniz. Türkiye’miz artık sağlık hizmetleri noktasında cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve önderliğinde son 22 yılda adeta çağ atladı ve destan yazdı. Özellikle şehir hastaneleri sistemi ile ülkemiz sağlık hizmetlerinin kalitesini en üst seviyeye çıkarmış oldu. Konyamızda bu noktada hem şehir hastanemizle hem numune hastanemizde tıp fakültelerimizin hastaneleri ile poliklinik hizmetlerimizle Türkiye’de sağlık hizmetleri noktasında en üst standartta hizmet veren şehirlerin başında geliyor. Ben Sağlık Bakanlığımız olmak üzere Konya İl Sağlık Müdürümüze ve ekibine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Selçuklu Belediyesi olarak hemşerilerimizin sağlık hizmetine erişimi noktasında ilçemizin hangi mahallesinde hangi bölgesinde ihtiyaç varsa bu ihtiyaçlar talepler istekler beklentiler noktasında en nitelikli en sağlıklı sağlık hizmetlerini yürütülebilmesi için çalışıyoruz. Öncelikle birinci basamak aile sağlığı hizmetleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinin en iyi, en nitelikli şekilde yürütülebilmesi amacıyla biz de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Hem hayırseverlerimizle işbirliği yapıyoruz hem de belediyemizin imkânlarıyla Aile Sağlığı Merkezleri 112 Acil Sağlık Hizmetleri istasyonlarının oluşturulmasında önemli gayretlerimiz var" dedi.dsc-0290.jpg

Tarihi hemşirelik binası hakkında bilgiler veren Pekyatırmacı, "1915 yılında inşa edilen bu tarihi kültürel yapı Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile tarihi bina olarak tescil edildi ve bizlerde Selçuklu Belediyesi olarak bu tarihi yapıda restorasyon çalışmalarımızı valimizin izinleri ve yönlendirmesi doğrultusunda başlatmış olduk. Bin 266 metrekare alana sahip olan bodrum ve zemin kattan oluşan binanın tavan ve zemin seramikleri ile ahşap kapı ve pencereleri kullanım konseptine uygun olarak tamamen yenilendi. Sıva ve boya gibi duvar tadilatlarını gerçekleştirdik yine binanın dış cephesini ve çatı sistemlerini özgün malzemelerle yeniledik. Doğal gaz ısıtma sistemi ve temiz su gibi mekanik tesisatları yeniden yaptık yine binanın aydınlatma kablolama kamera sistemleri ve elektrik sistemi projelerini de yapıp son olarak gerçekleştirdiğimiz çevre düzenlemesi ve aydınlatma çalışmayla birlikte tarihi hemşire binamızın restorasyonu aslına uygun bir şekilde tamamladık ve Konya Numune Hastanesi Başhekimliğimizin hizmetinde kullanmak üzere İl Sağlık Müdürlüğümüze teslim ettik. Buradaki restorasyon çalışmalarımızın maliyeti 12 milyon 900 bin Türk Lirasıdır. İl Sağlık Müdürümüz ve kıymetli ekibi olmak üzere binanın yapımında emeği geçen çalışma arkadaşlarıma ve emek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

dsc-0299.jpg

KONYA’NIN KALBİNDE ŞİFA KAYNAĞI OLACAK

GETAT merkezinde alanında uzman hekimlerle hastalara hizmet verileceğini belirten Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, “Numune Hastanesi yerleşkesi içinde yer alan ve 100 yılı aşkın süredir hizmet veren eski hemşirelik binası Selçuklu Belediyemizin aslına uygun yenileme çalışması sonrasıyla halkımızın hizmetine sunulmuştur. Yenilenen binamızda geleneksel tamamlayıcı tıp hizmetleri ve ayaktan fizik tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu iki alanda halkımızın en çok ihtiyaç duyduğu özellikle geleneksel tamamlayıcı tıbbın bilimsel ve bir kolu olan arkadaşlarımızla yani hekimlerimizin nezaretinde yapılması çok çok önem arz etmektedir. Burada yetkin sertifikalı uzman hekimlerimize bu hizmeti vermenin gururunu yaşıyoruz. GETAT ünitemizde mezoterapi, ozon tedavisi, kup tedavisi, akupunktur ve sülük tedavileri yapılmaktadır. Ayaktan fizik tedavi ünitemizde inme sonrası tam veya yarım felçli hastalarımızın hayata tutunmasında önemli olan tedaviler ile teknolojik rehabilitasyonlar, egzersiz programları ve elektro terapi uygulamaları yapılmaktadır. Ayrıca bel boyun ve bütün omurgalarda meydana gelen dejeneratif dediğimiz kireçlenme durumlarında olan tedavi ve egzersizler yapılabilir. Bu güzide tesisin hayata kazandırılmasından dolayı Ahmet Pekyatırmacı başkanımıza ve tüm emeği geçenlere en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Bu hizmet şehrimizin kalbinde çok büyük şifa kaynağı olacaktır. Numune Hastanemiz Konyamızın kalbinde acil poliklinik ve tanı tedavi hizmetlerinde çok önemli hizmetler vermektedir. Şehir hastanelerimiz Cumhurbaşkanımızın vizyonuna uygun olarak yaptığımız planlamalar sayesinde ilimizde üniversite hastanelerimize yapılmayan birçok hizmeti bölgemize ve bizim ülkemize sunarak lokomotifi üstlenmiştir. Sizlere birkaç istatistikle Şehir Hastanelerimizin Konya’daki rolünün ülkemizdeki konumunu hatırlatmak istiyorum. Bu yılın ilk 6 ayında ilimize gelen 21 uçak ambulansının 20 tanesi şehir hastanemize inmiştir ve burada hastalarımıza tedavi verilmiştir. İlçelerimizden helikopter ambulansla getirilen vakaların 29’u her iki üniversite hastanemizde kabul edilirken 83 hastamız Şehir Hastanemizde kabul edilmiştir. 2024’ün ilk 6 aylık bölümündeki acil başvuran bin 800 kalp krizi vakasının bin 100 tanesi şehir hastanesinde kabul edilmiş ve tedavi edilmiştir. Kalp damar cerrahisi yanık merkezi hiperbarik oksijen tedavi ünitesi gibi üniversite ve özel hastanelerimizde bulunmayan kliniklerde hem ilimizde hem ülkemizin her bölgesinden gelen vatandaşlarımıza hizmet sunmaktayız” diye konuştu.

dsc-0304.jpg

SESİMİZ GÜR ÇIKMALI

Açılış konuşmasına başlarken Hamas Lideri İsmail Haniye’nin şehadet haberine duyduğu üzüntüyü dile getiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “İnsanın konuşmayı bile istemediği bir ortamdayız. İsmail Haniye‘nin şehadet haberini duyarak güne başladık. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum ailesine ve kardeş Filistin halkına başsağlığı temennisinde bulunuyorum. Bulunduğumuz her ortamda Katil İsrail’in eylemlerini kınıyoruz ama bizim kınamamız bizim söylemlerimiz adeta onları cesaretlendiriyor. Onun için hepimizin söylemlerimize dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bundan kastım şu; demek ki daha güçlü şeyler söylemek gerekiyor, demek ki daha fazla yerde söylemek gerekiyor, demek ki daha birlikte söylemek gerekiyor. Kendisinin çağrısıyla cumartesi günü tüm dünyada Gazze’ye destek konusunda yürüyüşler ve mitingler yapılması için bir planlama içerisindeydi ve sivil toplum kuruluşları platformumuz cumartesi günü saat 17:30’da Kılınçarslan Meydanı’nda bir program düzenlemeye karar verdiler. Bu vesileyle tüm Konyalıları buraya davet ediyorum. Hiç olmazsa Konya’dan çok güçlü bir şekilde İsrail’in vahşetine dur diyelim. Çocukları sivilleri katlediyorlar inşallah bu işin bir an önce sonlanmasını temenni ediyoruz. Tüm dünyada bu konuya destek olanları da ibretle izlediğimizi buradan ifade etmek istiyorum özellikle uluslararası ceza mahkemesi kararıyla mahkûm olmuş birisinin Amerika Temsilciler Meclisi’nde adeta kahramanlar gibi karşılanıp alkışlanması tüm Müslümanların not etmesi gerektiğini buradan bir kez daha ifade ediyorum. Zannediyorum cuma günü defnedilecek gıyabi bir cenaze namazı ile ilgili de Konya’da programlar var ama bunları da doğru planlamak gerekiyor acele etmemek lazım. Her zaman kardeş Filistin halkının yanında olacağımızı buradan bir kez daha ifade ediyorum. Ayrıca Konyalılara bu konuda gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum ama hepimizin duyarlılık seviyesini bir nebze arttırmamız gerekiyor. Cumartesi günü tarihi bir buluşmayla bu konudaki duruşumuzu ifade edelim diye arzu ediyorum” ifadelerini kullandı.

dsc-0373.jpg

KÜLTÜREL MİRAS ŞEHRE KATKI SAĞLIYOR

Tarihi eserlerin gün yüzüne çıktıkça Konya’nın turizmine katkılar sağladığını belirten Altay, “Selçuklu belediyemizin büyük emeklerle şehrimize kazandırdığı sağlığa hizmet edecek bir tesisin açılışında sözlerimin başında Selçuklu Belediye Başkanımız Ahmet Pekyatırmacı ve ekibini böyle güzel bir iş için tebrik ediyorum kutluyorum Allah razı olsun. Burada iki önemli iş var birincisi kültürel mirasa sahip çıkmak şehrimizde özellikle sur içerisinde Dar-ül Mülk projesi kapsamında kültürel mirasa sahip çıkacak işleri ilçe belediyelerimizle birlikte yürütüyoruz. Konya tarihi kadim bir şehir ve birçok tarihi esere sahip, bunlar restore edildikçe gün yüzüne çıktıkça şehrimizin tarihine turizmine çok önemli katkılar sağlıyor. Burada önemli olan ikinci iş ise bir sağlık tesisi olarak hizmete devam ediyor olması 100 yıldan fazla bir süredir sağlık tesisi olarak işletilen bu binanın bugün de hastalarımıza şifa veriyor olmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum” cümlelerini kurdu.

dsc-0312.jpg

KONYA’NIN SAĞLIK HİZMETİNİ İLERİYE TAŞIYACAK

Türkiye’nin sağlık sistemini daha ileriye taşımak için gençlerin en iyi şekilde yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Hem şehrimizde hem bütün mahallelerimizde tek tek insanlarımızın yaşam kalitesini artırmak için sağlık kamu hizmeti başta olmak üzere hükümetimizin belirlemiş olduğu stratejiler doğrultusunda belediyelerimiz ve ilgili kuruluşlarımız elbirliğiyle güzel hizmetler yapmaktadır. Bu yönüyle bugünkü açılışımız da bu hizmeti iyileştirecek insana dokunacak sağlık hizmetini daha da ileri seviyeye taşıyacak bir tesis. Aynı zamanda tarihi bir bina tarihi bir binada o tarihi misyona uygun bir şekilde sağlıklı hizmetin burada icra ediliyor olması ayrı bir önemli ve anlamı var. Artık sağlık sistemimizin önündeki engellerden kurtulduğunu, fiziki altyapısını çok iyi bir şekilde olduğunu Anadolu’nun dört bir tarafına yaygın bir şekilde var olduğunu biliyoruz görüyoruz. Hastaneleriyle sağlık ocaklarıyla sağlık birimleriyle çok iyi bir şekilde fiziki bir altyapı hazırlandı. Tıbbi teknolojik cihazlarla donatıldı. İnsan kaynakları yönünde hekimlerimizin rehberliğinde sağlık personeli çok nitelikli bir şekilde yetişti. Bunların işletilmesi ile ilgili ufak tefek aksaklıklar varsa bunları iyileştirmemiz lazım. Bu iyileştirme faaliyetinin en önemli hususu sağlık çalışanlarımız çok daha iyi bunu yaşamaktadır. Özellikle ikinci üçüncü basamak sağlık sistemi üzerindeki yükün hafifletilmesi için önleyici tedbirler çerçevesinde faaliyetlerini artırmamız lazım. Birinci basamağı çok daha güçlendirmemiz lazım. Bu günde bu sağlık sistemini çok iyi takip etmemiz gerektiğini bakanımız da söylüyor. Bizler de bunu elbirliğiyle iyileştirmemiz lazım. Filistin’de yaşanan İsrail’in yapmış olduğu katliamlar ve İsmail Haniye’nin şahadet mertebesine uğraması büyük bir tesir oluşturdu. Bizim bu değerlerimizi korumamız gençlerimizi korumamız gelecekte medeniyetimizin bu maddelerin yaşatılması maneviyatımızın yaşatılması aynı zamanda gerçekten her biri bize düşen görevi çok iyi yapmayla ilgili olduğunu ben de vurgulamak istiyorum. Artık manevi değerlerimizin korunması zulümlerin bitmesi bir yönüyle tek tek bütün gençlerimizin çok iyi bir şekilde yetişmesi eğitilmesi bilgi teknolojileri ile ve topyekûn memleket olarak millet olarak devlet olarak adeta durumlara dur dememiz manevi değerlerimizin korunması manevi değerlerimizin korunması maddi kalkınmamızda direkt ilişkili olduğunu bilmemiz lazım. Bu yönden de her birimize düşen en iyi eğitimi yaparak işimizi en iyi yaparak bilgi teknolojileri başta olmak üzere Savunma Sanayi başta olmak üzere her alanda yüksek derecede bir katma değeri oluşturup dünyadaki rekabet gücümüz en üst noktada olduğu zaman bu tür odakların Siyonizm başta olmak üzere bunların öğretmiş olduğu fitne fücura sebepler dairesinde ancak dur diyebiliriz” şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ

dsc-0370.jpg