Güneş Kremlerindeki Hileye Dikkat! Gerçeği Yansıtmıyor!

Güneş Kremlerindeki Hileye Dikkat! Gerçeği Yansıtmıyor!
 Muhabir
Güneş kremi, cildimizi zararlı UV ışınlarından koruyarak hem sağlığımızı hem de güzelliğimizi koruma konusunda vazgeçilmez bir ürün olarak biliniyor. Peki güneş kremi alırken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar…

Yaz aylarında güneşin zararlı etkilerine karşı güneş kremleri büyük koruma sağlıyor. Ancak güneş kremi seçiminde yanlış bilinen bilgiler de mevcut. Güneş kremi seçerken dikkat edilmesi gerekenleri Uzman Eczacı Melek Nur Çimen Aksoy Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Etkili ve güvenilir güneş kremlerinin eczanelerde satıldığını belirten Melek Nur Çimen Aksoy, güneş kremi seçerken dikkat edilmesi gereken noktaları sizler için sıraladı. Güneş kremlerinin 3-4 saatte bir mutlaka yenilenmesi gerektiğini belirten Aksoy, “-SPF değerleri güneş kremlerinin koruyuculuğunun ne kadar artırıldığını gösterir. Her bir SPF değerini yaklaşık 2 dakika koruma sağlıyor gibi düşünebiliriz. Yani 30 SPF değerine sahip bir güneş kremi yaklaşık olarak 60 dakika koruma sağlar ve 1 saatlik periyotlarda yenileme gerektirir. 50 SPF değerine sahip bir güneş kremi ise 100 dakika koruma sağlıyor gibi düşünebiliriz ve 3-4 saatte bir yenilemek gerekir. Güneş kremi seçerken en az 30 SPF değerine sahip olmasına özen göstermek gerekir. Geniş spektrum ibaresine sahip güneş kremleri hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan güneş kremleridir. Güneş kreminin etkinliğini anlamak için bu ibare tek başına yeterli değildir. Ama etkili bir güneş kreminin geniş spektrumlu olması gerekir” dedi.

en-iyi-cocuk-gunes-kremi-1080x627-001.jpg

TÜM GÜN KORUMA GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Güneş kremlerinin üzerinde yazılı olan tam koruma veya tüm koruma ibarelerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Aksoy, “Suya dayanıklı güneş kremleri su içinde de korumaya devam eder. Özellikle tatillerde deniz ve havuzlarda bolca zaman geçiren çocuklarımız için güneş kremlerinin suya dayanıklı olması anne-babalar için büyük kolaylık sağlar. Çocuk her suya girdiğinde güneş kremini yenilemek yerine, güneş kreminin SPF değerine uygun periyotlarda yenilemek yeterli olacaktır. Güneş kremlerinde tam koruma veya tüm gün koruma gibi ifadeler maalesef tam olarak gerçekliği yansıtmamaktadır. Sadece güneş kremiyle güneşin tüm zararlı etkilerinden tam koruma sağlanamayabilir. Çünkü güneşin zararlı etkileri sadece cildimiz üzerine değildir. Koruyucu ek faktörler her zaman kullanılmalıdır. Şapka, şemsiye, güneş gözlüğü ve koruyucu kıyafetler gibi mutlaka tercih edilmelidir” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-07-29-at-14-04-40.jpeg

Güneş koruyucularının aynı aktif iki bileşeni içermediğini açıklayan Aksoy, “Kimyasal(mineral) filtre ve fiziksel filtre olmak üzere iki çeşit filtre içerir. Kimyasal filtreli güneş kremlerinin içeriğinde avobenzon, oksibenzon, oktokrilen gibi aktif maddeleri içerir. Fiziksel filtreli güneş kremleri ise çinko oksit, titanyumdioksit gibi aktif maddeleri içerir. Güneş kremleri sadece mineral ya da sadece fiziksel filtreler içerebildikleri gibi bazı güneş koruyucular hem fiziksel hem de kimyasal filtreler içerebilmektedir. Bu bileşenler, UV ışınlarını emerek veya yansıtarak cildin zarar görmesini engeller” ifadelerini kullandı.

SAHTE GÜNEŞ KREMİNİ AYIRT ETMEK İMKANSIZ

Tüketicilerin gerçek güneş kremi ile sahte güneş kremini ayırt etmelerinin neredeyse imkansız olduğunu belirten Aksoy, “Güneş kremleri hem yaz hem kış aylarında dışarı çıkmadığımız günler de dahil olmak üzere günlük kullanılması ve gün içinde yenilenmesi gereken ürünlerdir. Ama tabi ki güneş kremlerinin de akşamları, cilt tipiniz için uygun bir temizleme ürünüyle ciltten yıkanarak arındırılması gerekmektedir. Bir tüketicinin sahte ve gerçek güneş kremlerini ayırt edebilmesi pek mümkün değil. Gerçek bir güneş kremi kullandığınızda UV aynada yüzünüz siyah renkli gözükecektir. Sahte güneş kremlerinde ise güneş koruma özelliği olmadığı için cildiniz normal renkte gözükecektir. Üzerinde yazan ibarelerden güneş kreminin sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu anlamak mümkün değil. Çünkü sahte güneş kremlerinin ambalajları gerçek güneş kremlerinin ambalajlarının bire bir taklidi şeklinde üretilmekte. Eğer tüketici gerçekten etkili ve güvenilir bir güneş kremi kullanmak istiyorsa tercihini eczanelerden yana yapmasını öneririm. Eczanelerde hem etkinliği yüksek hem de güvenilir ürünler bulunur” şeklinde konuştu.