En Pahalı Hayal Cep Yakıyor!

En Pahalı Hayal Cep Yakıyor!
 Muhabir
Altın fiyatlarında yükseliş devam ederken, düğün sezonunun başlamasıyla altın piyasasındaki yoğunluğun Ekim sonuna kadar devam edeceğini belirten Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yaşar, minumum düğün masrafının 300 bin TL’yi bulduğunu söyledi

Yaz aylarının gelmesiyle artan söz, nişan ve düğün hazırlığında olan çiftler, pek çok alanda alışverişler yapıyor. Evlilik masraflarının bütçeyi aştığına ve aileleri zora soktuğuna dikkat çeken Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, “Konya’da genelde bahar zamanı Mart ve Nisan aylarında nişanlar başlar. Evlenecek çiftler nişan yüzüklerini alırlar, yaz sezonunda da düğün alışverişleri başlar. Konya'da bugün hadi ben düğün yapacağım, salon bulayım desen salon bulmak mümkün değil. Salon yok demek düğün yok demek. Bize de her hafta 3-5 davetiye geliyor. Gurbetçilerin gelmesiyle bekleyen düğünlerin devreye girmesiyle işlerde yoğunluk oluştu. İnsanlar kızına, gelinine büyük hediyeler almak istiyor ama maalesef cep müsaade etmiyor. İmkânına göre kimi 50 gramdan 250-300 grama kadar altın takanlar var. Eylül-Ekim'e kadar düğün sezonu sürüyor. Bu durum sadece bize yansımıyor. Manifaturacı, tuhafiyeci, kuaför, gelinlikçi herkes birbirini etkiliyor” dedi.

dsc-0105.jpg

DÜĞÜN MASRAFLARI ARTTI

Konya’da yapılacak bir düğün maliyetinin kabaca 300 bin TL’yi bulduğunu belirten Yaşar, “Ekonomik kriz, hayat şartlarını çok ağırlaştırdı. Yemek vermek için çok büyük paralar gerekiyor. Konya'da 500 kişiden 15 bin kişiye kadar yemek veren aileler var. Kişi başı yemek maliyeti minimum 200, en fazla da 300 civarı tutuyor. Düğün için önceden 200 gram altın alan insanlar 100 grama, 100 gram altın alanlar ise 50 grama düşürdüler. Karınca kararınca herkes bir şeyler yapmak istiyor ama maddi olarak parasal değerlendirsek fiyatlara yetişmek mümkün değil. Şu anda 100 gram altın 240 bin TL. Sadece 240 bin lirayla bitmiyor. Yüzük, küpe ve saatte 30-40 bin TL tutuyor. Düğün için altın masrafı ortalama 300 milyarı buluyor” ifadelerini kullandı.

dsc-0099.jpg

ALTIN SEÇİMLERİ YÖREYE BAĞLI

Düğün sezonunda yapılan alışverişlerde tercih edilen altın çeşitleriyle ilgili konuşan Yaşar, “Düğün için alınan altında sabit bir model yok. Bu biraz yöreye bağlı. Doğanhisar, Derebucak, Ilgın ve Akşehir gibi bölgelerde daha çok Cumhuriyet ve gremse alıyorlar. Onlar bileziği daha az alıyor. Şehir merkezinde daha fantezi spor modeller tercih ediliyor. Bu durum eğitim, kültür seviyesi ile ilgili gençler beyaz altına yöneldiler. Daha güzel gösteriyor, daha spor gösteriyor diye beyaz altında alımlar arttı” diye konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ

dsc-0094.jpg