Ekmeklik Buğdayda Flaş Gelişme! KTB Yeni Fiyatları Açıkladı

Ekmeklik Buğdayda Flaş Gelişme! KTB Yeni Fiyatları Açıkladı
 Muhabir
Konya'da buğday fiyatlarındaki artışın temel nedenleri kuraklık, artan ihracat talebi, girdi maliyetlerindeki artış ve arz-talep dengesindeki değişimler olarak sıralanırken Başkan Burak Kırkgöz, rekoltedeki düşüşün buğday fiyatlarının artmasında etkisi...

Konya'da buğday fiyatlarındaki artışın temel nedenleri kuraklık, artan ihracat talebi, girdi maliyetlerindeki artış ve arz-talep dengesindeki değişimler olarak sıralanırken Başkan Burak Kırkgöz, rekoltedeki düşüşün buğday fiyatlarının artmasında etkisi olduğunu söyledi.

Konya Ticaret Borsası’nın paylaştığı fiyat bülteninde, Konya’da hasat döneminde 9 TL’den açılışı yapılan beyaz sert ekmeklik buğdayın şu an 13,9 TL’den işlem gördüğünü açıkladı. Buğday hasat dönemi sonrasında %50 oranında değer kazandı. Hasat dönemi sonrasında buğday fiyatlarının artma sebebi nedir? Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konya’nın Sesi Gazetesi’ne özel açıkladı.

maxresdefault-19.jpg

Hasat dönemi sonrasında beyaz sert ekmeklik buğdayın fiyatının %50 oranında artış göstermesinin sebebinin arz talep dengesi olduğunu ifade eden Başkan Burak Kırkgöz, “Bu tabii arz talep dengesi ile alakalı bir konu. Hasat dönemlerinde ürünlerin çok olması daha sonrasındaki süreçte ürünlerdeki azlık yani ürünlerin azalması bu arz talep dengesinde bu tarz fiyat artışlarına neden olabiliyor. Türkiye ciddi anlamda un fabrikalarına ve un üretimine sahip bir ülke ve bizim yurtdışına ciddi anlamda ihracat yaptığımız bir konu olduğu için bu konuyla alakalı borsada sürekli ürünlerin değerlerinde farklılıklar gözlenebiliyor. Dönem dönem ürünlerin bazı yan ürün çeşitlerinde bu şekilde ürün fiyatlarında değişiklikler söz konusu olabiliyor” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2025-01-23-at-11-11-27.jpeg

KURAK İKLİM “VERİM KAYBINA” NEDEN OLDU

TÜİK verilerine göre geçtiğimiz yıl %5,5 oranında buğday üretimin azalmasının sebebinin kurak iklim olduğunu açıklayan Kırkgöz, “Konya’da üretim alanlarında daralma yok. Üretim alanlarında herhangi bir sıkıntımız yok ama iklimsel kaynaklı yağışların az olması, iklimin kurak gitmesi, tarlalardaki ürünlerin verim kayıplarına neden oldu. Bundan kaynaklı rekolte de biraz düşüş oldu. Rekoltedeki düşüşün de buğday fiyatının artmasındaetkisi var. Ürün az talep fazla olduğu zamanlarda fiyatlarda bu şekilde yani ürünlerin bitmesine yakın dönemlerdeki süreçlerde fiyatların bu şekilde artması söz konusu olabiliyor. Sadece bu değil örneğin ihracatın arttığı dönemler özellikle bu tarz fiyat artışları söz konusu olabiliyor. Çünkü bunun öngörüsü maalesef olamıyor. Bir ülkenin benim böyle bir ürüne ihtiyacım var dediği gün o ürünün de ülkemizdeki varlığıyla alakalı fiyatlarda değişiklikler gösterebiliyor. İhracat yapılacak üründe bizim ülkemizde az ise bu sefer fiyatı yükseliyor ki o ülkeye ihracat yapılabilsin. Bu tarz dengele ürünlerin fiyatlarında değişiklik söz konusu yapabiliyor” diye açıkladı.

aw318734-06-1-001.jpg

HUBUBATTA FİYATLAR YÜKSELECEK

Konya Ovası’nda mahsullerde şu an için herhangi bir sorun olmadığını fakat girdi maliyetlerinden dolayı hububat ürünlerinde fiyatların yükseleceğini belirten Burak Kırkgöz, “Şu anda tarımsal üretimlerimizde herhangi bir sıkıntı yok. İklimimiz şu an kurak gidiyor.2025 yılının ilk ayı hemen hemen bitmek üzere maalesef kar yağışını beklediğimiz oranda alamadık ama tarlalarda yaptığımız arazi kontrollerimizde, mahsullerimizde herhangi bir problem ile karşılaşmadık. Mahsullerin gelişimi gayet iyi, iklimsel bir kuraklık var ama tarımsal kuraklık hala yok. Tarımsal kuraklık söz konusu değil diyebiliriz. Şu anda hububatlarımızda herhangi bir problemimiz yok. Bu ara ara yağan dönemsel yağışlarla birlikte ürünlerimiz çıkışlarını sağladı. Tarımsal üretimimizde herhangi bir problem yok ama Allah göstermesin iklimsel bir problem olduğu dakika ürünlerin verimlerinde bir düşüklük olursa ürün fiyatlarında tabii ki de bir artış söz konusu olur. Girdi maliyetleri de yüksek hatta önümüzdeki yıl da girdi maliyetlerinin biraz daha yükseleceği gözüküyor. Ürün fiyatlarında da artışların olması gerekiyor. Bakanlığımızın açıkladığı fiyatlar da muhtemelen biraz daha yükselecek. Özellikle hububat ürünlerinde önümüzdeki yılda ürün fiyatlarında bir artışın olacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

2023-yili-bugday-ve-arpa-alim-fiyatlari-belirlendi.jpg