Başkan Bulut: 80 bin TL’ye Çalıştıracak Eleman Bulamıyoruz!
Konya Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Adem Bulut, usta sorunun çözülmesi için ciddi adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
Ülkemizin önemli sektörlerinden birisi olan inşaat sektörü yaşanan sorunlara rağmen durmadan üretmeye devam ediyor. Fakat sektörde usta ve nitelikli eleman bulunamama durumu son yıllarda en büyük sorunlardan birisi haline geldi. Konya Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Adem Bulut, konu hakkında açıklamalarda bulundu. İnsan ve emeğin olmadığı bir yerde hiçbir şekilde üretim olmayacağını ifade eden Başkan Bulut, “İnşaat sektörü hiçbir zaman durmuyor, üretmeye devam ediyor. Bütün sektörlerle bağlantılı bir sektörümüz var ve lokomotif bir sektör diyoruz. Her inşaatında kendine göre spesifik bir çalışma alanı var ve tüm bunlar insan emeği ve insan gücüyle yapılan bir şey. İnsan ve insan emeğinin olmadığı yerde üretim olmuyor. O yüzden de inşaatta insanın, ustanın, nitelikli ve ara elemanın olmadığı bir durum olmuyor. Hepsi lazım. Mimar ve mühendisi içine alarak başlayan alan, teknik eleman, ara eleman, usta eleman gibi tüm elemanları barındıran geniş bir yelpazeye sahip. Tabi bizim burada da kalıplaşmış en büyük sorunlarımızdan birisi nitelikli eleman. Nitelikli eleman dediğimiz aslında geçmişten gelen ustalarımız” diye konuştu.
“DEVLETİMİZİN BUNUNLA İLGİLİ ADIMLAR ATMASI LAZIM”
Sektördeki mevcut ustaları pandemiden sonra kaybetmeye başladıklarının altını çizen Bulut, “Özellikle pandemi de işi bırakan, fabrikalara giren ustalar oldu. Daha sonra dışarıdan gelen göçmen halkla alakalı çalışmalarımız oldu. Ama bunu da çok doğru kullandığımızı düşünmüyorum. Kayıt altına alamadık, o süreci de doğru yönetemedik. Bu problemi çözecek olan yine devletimiz. Devletimizin bununla ilgili ciddi mesleki eğitim atılımları yapması gerekiyor. Hatta bu noktada liseden gelen süreci sonra üniversitelerin devam ettireceği bir alan oluşturması lazım. Bunu somutlaştırdığımızda bir mühendis bugün mezun olduğu zaman minimum asgari ücretle maaş alıyor. Ancak çıraklar ve ustalar 2-3 katı maaş alıyor. Yani haliyle bu ara eleman ve nitelikli elemanın daha değerli olduğu anlamına geliyor. Şu an bir ustanın maaşı 80 bin TL’ye varabilir. Çünkü sektörümüzde usta yok. Bu çeşmeci, elektrikçi, kalıpçı ve duvarcı olabilir. Hiçbir alanda usta yetişmiyor, bu da büyük bir sorun” ifadelerini kullandı.
“3 YIL SONRA FARKLI SORUNLARLA KARŞILAŞABİLİR”
Gün geçtikçe sürecin daha da kötüye gittiğini belirten Bulut, “Bu süreci biz doğru yönetmezsek, doğru sürece iyi geçiş yapmazsak karşımıza çok ciddi bir tablo çıkacak. Yarın bugün yaptırdığımız işi yaptıracak usta bulamayacağız. Haliyle bunu kim yapacak? Proje çizilecek, paramız ve malzememiz olacak. Ama bunu oraya koyacak usta bulamayacağız. Usta bulamayacağımız için de konut yapım süreci uzayacak ve daha değerli hale gelecek. Bu süreden kastım da bir yılda biten inşaat belki bir buçuk yılda bitecek. Bizim için en değerli şey zaman olduğu için zamanın maliyetini yakalamış olacağız. Sonuçta süreç doğru yere gitmeyecek. Bununla ilgili kesinlikle eğitim ile çıraklığı teşvik edecek bir model oluşturulmalı. Bu işin lise eğitimini, üniversite eğitimini alan, bilgili, tecrübeli ve çalışabilecek ustalar istiyoruz. İşi, hem teknik hem teorik hem de pratik olarak bilsin istiyoruz. Bu sıkıntıları da giderecek olan devletimizin adımları ve bakanlığımızın çalışmaları. Eğer bununla ilgili çözüm üretmezlerse gerçekten inşaat sektörü 3 yıl sonra farklı sorunlarla karşılaşabilir” dedi.
Kaynak:Haber Merkezi