Anadolu’nun Pizzası: Yağ Somunu

Anadolu’nun Pizzası: Yağ Somunu
 Muhabir
Konya'da yöresel mutfakta önemli bir yere sahip olan yağ somunu son zamanlarda hem Konyalıların hem de turistlerin ilgisini çekiyor. Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan ve Konya'nın geleneksel yiyeceği olan tarifin lezzetine doyum olmuyor.

Adını üzerine ve içine bolca sürülen tereyağından alan yağ somunu; küflü peynir, pastırma, sucuk, kavurma gibi çeşitli malzemelerle yapılıyor.

Yağ somunu Konyalıların etli ekmekten sonra vazgeçilmez lezzeti haline geldi. Şendağlı Yağ Somunu ve Etli Ekmek Salonu İşletme Sahibi Hakan Şendağlı yağ somunu kökenini ve yapılışını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

dsc-0145-001.jpg

YAĞ SOMUNU HAZIRLANIŞI

1938 yılında dededen kalma meslekle 2002’den bu yana yağ somunu geleneğini sürdüren Şendağlı Yağ Somunu ve Etli Ekmek Salonu İşletme Sahibi Hakan Şendağlı, “Yağ somunu adı üzerinde somun ekmek ve yağdan yapılıyor. Hamuru un, su, tuz, yağ ve maya ile yapılıyor. Hamur kabardıktan sonra içi açılır ve fırına gider. Biraz piştikten sonra içine malzemeler konulur. Malzemeler konulduktan sonra üzeri kapatılıp bolca tere yağ sürülüp tekrar fırına gönderilir. Uzun süre sadece yağ ve somun ekmekle devam etti. Daha sonra içine yöresel peynir olan küflü peynir eklendi. Şimdilerde tüm peynir çeşitleri girmeye başladı. Küflü peynirli yemek istemeyenler için sucuk, kavurma ve pastırma konularak çeşitlendirilebiliyor. Farklı malzemelerin girmesiyle beraber herkesin beğendiği güzel bir lezzet oldu. Bunun dışında yağ somunu tatlı bir şekilde de servis edilebiliyor. Dedem 1900lü yıllarda toz şekerle tatlandırırmış ancak biz şimdi tahin ve helvayla tatlandırdık ve lezzetli hale getirdik” şeklinde konuştu.

dsc-0132.jpg

YAĞ SOMUNU HİKAYESİ OSMANLI’YA DAYANIYOR

Yağ somunu hikayesinin Osmanlı Dönemi’ne dayandığını söyleyen Hakan Şendağlı, “Osmanlı döneminde askerlere ekmeğin arasına küflü peynir verilerek yediriliyormuş. O zamanlar küflü peynir penisilin diye biliniyor. Küflü peynir doğal bir antibiyotik ve askerleri güçlendirme bakımından yararlı bir peynir olarak geçiyor. Küflü peynir soğuk havalarda sıcak tutan, toprak altında oluşan ve çok yararlı bir peynir olduğu için uzun süre yağ somununda da devam etti. Şimdi tabi günümüzde artık yağ somunu bol çeşit ve farklı lezzetlerde yapılabiliyor” dedi.

dsc-0159.jpg

ETLİEKMEKTEN SONRAKİ LEZZET YAĞ SOMUNU

Yağ somununun etli ekmekten sonra vazgeçilmez lezzet olduğunu söyleyen Şendağlı, “Yağ somunu şu an kaşarlı ve küflü peynirli daha çok tercih ediliyor. Konya’nın etliekmeği ve yağ somunu çok meşhurdur. Artık etli ekmek her yerde yapıldığı için canı çeken herkes istediği yerde yiyebiliyor ama yağ somunu özel bir yiyecek olduğu için ve her yerde yapılmadığı için şehir dışından buraya gelen misafirlerimiz çok fazla oluyor. Geleneği devam ettiriyoruz ve böyle bir lezzetin devam etmesi güzel bir his” şeklinde konuştu.

dsc-0184-001.jpg