Kuzu uykuluk nedir? Kuzu uykuluk nasıl pişirilir?

Kuzu uykuluk nedir?  Kuzu uykuluk nasıl pişirilir?
Uykuluk nedir? Uykuluk hayvanın neresi?

UYKULUK NEDİR?

Uykuluk bir sakatat olup özellikle İstanbul'un Sütlüce semti ile anılır. Uykuluk kuzu ve danalardan çıksa da, en çok süt kuzusu tercih edilir. Uykuluk denen kısım hayvanın göğüs kafesinin üst kısmında bulunan timus ve pankreas bölgelerindeki bazı salgı bezlerinden oluşur.

UYKULUK NE İŞE YARAR?

Uykuluk yemeği, yüksek miktarda C vitaminine sahip bir besindir. C vitamini yönünden zengin olması, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Özellikle kış aylarında vücudunuzu çeşitli hastalıklardan korumanıza yardımcı olur. Uykuluk gibi sakatat tüketimini arttırmak, vücudu kansere karşı daha koruyucu bir hale getirebilir.

UYKULUK NASIL HAZIRLANIR?

Hazırlaması zahmetli ama yemesi lezzetli olan uykuluk; önce suda bekletiliyor, üzerindeki zarı tümüyle çıkarılıyor, kan ve kıkırdaklarından temizleniyor, ağırlık altında dinlenmeye bırakılıyor. Dinlendirilen uykuluk çeşitli yöntemlerle pişirilerek servise sunuluyor.

MALZEMELER

750 gram uykuluk

1.5 yemek kaşığı tereyağı

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı pulbiber

1 çay kaşığı kekik

YAPILIŞI

Uykuluklar iyice yıkanır.

Ocağa alınan tereyağı eritilir. Tereyağının yanmaması için sıvıyağı ile karıştırabilirsiniz.

Temizlenen uykuluk eriyen yağın içine atılır.

Sık sık karıştırılarak pişmesi sağlanır.

Pişmeye yakın içine tuz ve baharatlar atılır ve tamamen pişmesi sağlanır.

Ocaktan alınan uykuluk tercihe göre soğan, domates ile servis edilir.

UYKULUK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

  • Gerdan Uykuluk: Kuzunun gerdan kısmından çıkarılan salgı bezlerine verilen isimdir.
  • Ciğer Uykuluk: Hayvanın kalp ve ciğer bölgesine yakın bir yerden çıkarılan bezlerdir.
  • Fındık Uykuluk: Hayvanın bağırsak kısmından çıkarılan, bilye şekilde küçük bezlerdir.