Anneler haklıymış. Gripken bu besinleri yiyorsanız hastalığınız uzayabilir!

Anneler haklıymış. Gripken bu besinleri yiyorsanız hastalığınız uzayabilir!
Grip hastalığı hepimizin hayatını olumsuz etkiliyor. Fakat bazı yiyecekler var ki onları yediğimizde fark etmeden hastalığımızı uzatıyormuşuz. İşte uzmanından o besinler…

Özellikle mevsim geçişlerinde çok fazla üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanabiliyoruz. Boğaz ağrısı, öksürük ve burun akıntısı gibi semptomlar gösteren hastalığın etkileri bazı besinlerle daha fazla tetiklenebiliyor.

İnsanlar genelde hastalıklara hangi besinlerin iyi geldiğini araştırırken hangi besinlerin zararları olduğunu bilmiyor. Peki hangi besinler grip ve nezle gibi hastalıkların uzamasına ve vücutta artmasına sebep oluyor.

Milliyet’in haberine göre, üst solunum yolu enfeksiyonlarında vücudun doğal olarak ürettiği histamin sorumlu.

Vücutta histamin arttığı zaman ise hastalığın süresi uzuyor, iyileşmesi zorlaşıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya konu hakkında bilinmeyenleri ve o 6 besini açıkladı.

1. MAYALI GIDALAR

Mayalı Gıdaların içeriğinde histamin çok fazla bulunur. Uzmanlar bilinenin aksine yoğun sirke ve tuz içeren turşunun boğaz ağrısını artırabileceğini belirtiyor. Yoğurt ve ayran da yine aynı şekilde tepki verdirebiliyor.

2. PEYNİR

Uzmanlara göre, peynir de histamin zenginliği açısından dikkat edilmesi gereken bir besin. Özellikle eski peynirler grip ve nezleyken yemememiz gereken yiyecekler. İnek sütü de kaçınılması gereken bir besin. Eski kaşar, çedar, tulum peyniri, permesan ve küflü peynirler yüksek histamin içerirler. Bunlar yerine yumuşak beyaz peynir, dil peyniri, taze krem peynir, lor peyniri gibi taze beklememiş, pastörize peynirler tercih edilmeli.

ggggg.jpg

3. BALIK

Histamin için riskli besinlerden bir diğeri balık. Özellikle taze tüketilmeyen balıklar hastalığın artmasına sebep olabiliyor. Uzmanlar, özellikle bayat balıktan mutlaka uzak durulmalı diyor.

4. ISPANAK, DOMATES, PATLICAN

Çoğu meyve ve sebze de histamin oranı düşük olsa da bu konuda uzak durulması gereken üç sebze: ıspanak domates, patlıcan…

5. RAFİNE ŞEKER

Rafine şeker zaten tüketimi önerilmeyen bir besin olsa da gerip, nezle dönemlerinde tamamen uzak durulması gerekiyor. Histamini artırıcı etkisi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini engelleyici özelliği nedeniyle rafine şeker içeren tüm gıdalardan uzak durulması önemli.

aa.jpg

6. ÇAY

Son olarak tiryakileri üzecek bir haber var. Solunum yollarımızı rahatlatıp, semptomları yatıştırması için sıklıkla başvurduğumuz çaylar da istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Kaynak: Milliyet

Kaynak:Haber Merkezi