Hangi Ayda Hangi Balık Yenir? Balık Sezonu Açıldı! İşte Eylül Ayında Yenecek Balıklar...

Hangi Ayda Hangi Balık Yenir? Balık Sezonu Açıldı! İşte Eylül Ayında Yenecek Balıklar...
Av sezonun açılmasıyla balık fiyatları da düşmeye başladı. Fiyatların düşmesiyle sofraların baştacı balık hakkındaki araştırmalar da yoğunlaştı. Eylül ayında hangi balıkların yenmesi gerektiği de araştırılıyor. Peki, Eylül'de hangi balıklar yenir?

Sağlık ve lezzet deposu balıklar av yasağının sona ermesiyle yeniden tezgahlardaki yerini almaya başladı. Derya kuzuları hem ağları hem de sofraları dolduruyor. Uzmanlar ise bazı balıkların bazı aylarda tüketildiğinde daha lezzetli ve sağlıklı olacağı konusunda vatandaşları uyarıyor. İşte eylül ayında yenilmesi tavsiye edilen balıklar…

EYLÜL AYI BALIKLARI!

Eylül ayının gelmesiyle balık sezonu açılır. Yağmur suyunu alan palamut irileşir ve bollaşır, izmarit, istavrit, sardalya ve kılıcın tadı yerindedir. Bolca görülen kırlangıcın yanında lüfer azdır ama sezonu gelmiştir. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbunya, çinekop, çipura, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.

HANGİ AYDA HANGİ BALIK TÜKETİLMELİ?

OCAK: Lüfer, uskumru, palamut ve istavrit, kefal, hamsi, çinekop, tekir ve kırlangıç.

ŞUBAT: Kalkan, hamsi, gümüş, kalkan, izmarit, mersin, kefal, torik, kaya balığı, levrek, tekir, kefal, dere pisisi, minakop, midye.

MART: İzmarit, kalkan, mezgit, kaya balığı, mersin, kefal, mezgit, levrek, yayın.

NİSAN: Gümüş, kalkan, mersin, izmarit, levrek, kefal, morina, kaya balığı.

MAYIS: İzmarit, mezgit, kalkan, iskorpit, tekir, minakop.

HAZİRAN: Mercan, kaya balığı, akya, sarıağız, mersin, orfoz, orkinos, sardalya.

TEMMUZ: Çinekop, sarıağız, akya, sarıkanat, kaya balığı, orkinos, trança, istavrit, sardalya sinarit.

AĞUSTOS: Çinekop, sinarit, kaya balığı, sarıağız, sarıkanat orkinos, istavrit.

EYLÜL: Palamut, izmarit, istavrit, sardalya, kılıç, kırlangıç, lüfer kolyoz, barbunya, izmarit, çipura, çinekop, kırlangıç ve kılıç.

EKİM: Lüfer, barbunya, palamut, istavrit, tekir, pisi balığı palamut, barbunya, kılıç, çipura, lüfer, tekir, levrek, palamut, sardalya, traça orfoz.

KASIM: Uskumru, hamsi lüfer, barbun, mercan ve levrek.

ARALIK: Lüfer, palamut, uskumru, torik, uskumru, hamsi, barbunya tekir.

•Hazırlayan: Büşra Gültaş