Eylül Ayının Sebzeleri Hangileri? Faydaları Neler?

Eylül Ayının Sebzeleri Hangileri? Faydaları Neler?
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı direncinin artması için mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerekmektedir. Peki, eylül ayı meyve ve sebzeleri nelerdir? İşte bağışıklık sistemini güçlendiren eylül meyve-sebzeleri...

Eylül ayı, birçok şehirde mevsimsel sebzelerin bolluğunu gördüğümüz bir dönemi işaret eder. Bu ayda doğa, sonbaharın yaklaştığını müjdelemek için sofralarımıza çeşitli renkli ve lezzetli sebzeler sunar. Mevsiminde yetişen gıdalar, besin değerleri bakımından daha zengin ve antioksidan kaynağı olması sayesinde birçok hastalığa karşı vücut direncini arttırmaktadır.

EYLÜL AYININ SEBZELERİ HANGİLERİ?

Domates: Kırmızı ve canlı renkteki meyveler en güçlü antioksidanlar olarak bilinerek vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Kanser hücrelerinin yok edilmesine ve sağlıklı hücrelerin çoğalmasına yardımcı olan domates ağustos ayında hasat edilen en sağlıklı sebzeler arasında yer almaktadır.

DOMATES

Mantar: Mantarlar doğada yaygın olarak bulunurlar ve çeşitli türleri farklı iklim ve coğrafi bölgelerde yetişir. Mantarlar, B vitaminleri (örneğin B2, B3, B5 ve B6), folik asit, demir, potasyum ve selenyum gibi bir dizi vitamin ve mineral içerir. Mantarlar, kemik sağlığı için önemli olan D vitamini sentezine yardımcı olabilirler, özellikle güneş ışığına maruz kaldıklarında. Mantarlar, bitkisel kaynaklı protein açısından zengindir ve özellikle vejetaryen veya vegan diyetler için önemli bir proteindir.

MANTAR

Mısır: Kalp, sindirim, göz ve cilt sağlığını koruyan mısır, aynı zamanda Alzheimer riskini azaltmaktadır.

MISIR

Taze Fasulye: A, B12, C ve K Vitaminleri içeren taze fasulye kemik gelişimine katkı sağlayarak iskelet sisteminin güçlendirmektedir. Kan dolaşımına katkı sağlayarak kalp krizi riskini düşürmektedir. Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Taze fasulyenin en önemli faydalarından biri de kalp dostu olmasıdır. Hem zengin besin değerlerine sahip olup hem de hafif olan taze fasulye kötü kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini azalmaktadır.

TAZE FASULYE

Patlıcan: Patlıcan genellikle mor, siyah, beyaz veya yeşil renkte bulunan patlıcanlar, dünya genelinde farklı yemeklerde kullanılan ve besin değeri yüksek bir sebzeyi temsil eder. Patlıcanlar, C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, potasyum ve folik asit gibi vitaminler ve mineraller içerir. Patlıcanın içerdiği bazı bileşenler, kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Patlıcanlar, potasyum içeriği ile kalp sağlığını destekler ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir.

PATLICAN

Lahana: Lahana, kökeni Akdeniz bölgesine dayanan ve dünya genelinde farklı türleri yetiştirilen, popüler ve besin değeri yüksek bir sebzeyi temsil eder. Lahana, çeşitli yemeklerde kullanılır ve sarmalar, salatalar, lahana dolması, turşular, lahana çorbası ve daha birçok yemek tarifinde lezzet verici bir bileşen olarak kullanılır. Lahana aynı zamanda fermente edilerek turşu yapımında da kullanılabilir. Lahana, sindirim sağlığını desteklemek için yüksek lif içerir. Lif, bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önler. Lahana düşük kalori içerir ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

LAHANA

Bamya: Antioksidan kaynağı besinler arasından bamya da yer almaktadır. Vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Vücuttan toksinleri attığı gibi iltihapların da sökülmesinde etkilidir. Özellikle idrar yolu iltihap sorunu olanların bamya tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Bamya, A, C, K vitaminleri içerdiğinden hastalıklara karşı korumasının yanında kemiklerin güçlenmesinde oldukça etkilidir.

BAMYA

Nar: Antioksidan kaynağı ve zengin besin değerlerine sahip olan nar, kalpdamar hastalıklarına ve yüksek tansiyona iyi gelmektedir. Özellikle Antioksidan özelliği vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olduğundan iç organların daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. İçerdiği besin değerleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek grip-nezle gibi solunum yolu hastalıklarına karşı bünyeyi güçlendirmektedir

NAR

•HAZIRLAYAN: Banu Çiçekçi