Mahşerin Dört Atlısı

İlişkiler üzerine araştırma yapan John Gottman, bir ilişkinin sonunu tahmin edebilecek dört iletişim modelini mahşerin dört atlısı olarak açıklamıştır.

İlişkiler üzerine araştırma yapan John Gottman, bir ilişkinin sonunu tahmin edebilecek dört iletişim modelini mahşerin dört atlısı olarak açıklamıştır.

Hadi bu dört iletişim modeli ve panzehirlerine birlikte bakalım ☺

1-Eleştiri

Suçlamayı, yargılamayı ve partnerin karakterine yönelik olumsuz ifadelerdir. Eleştirinin panzehiri ise herhangi bir konuda konuşmaya yumuşak geçiş yapmak ile başlar. “Ben” ifadesini daha fazla kullanmak ve kendi ihtiyaçlarınız ve duygularınızı dile getirmekle devam eder.

2- Savunma

Genellikle eleştiriyi takip eder. Kendini savunma halidir, karşı tarafın söylediklerinin duyulmamalıdır. Kişi suçlandığı ve sürekli eleştirildiği zaman haklı veya haksız olması fark etmeden kendini savunmaya alır ve karşı tarafı suçlamaya başlar böylece kısır döngüye girer ilişki. savunmanın en güzel panzehiri sorumluluk almaktır. Yaşanan sorun anında kendi payını görmek ve bunun sorumluluğunu alabilmektir.

3- Aşağılama

İlişkilerde en olumsuz davranış biçimlerinden biridir, saygının olmadığını gösterir diyebiliriz. Dört atlının en zehirlisi de diyebiliriz, boşanma veya ayrılmaların en büyük habercisi. Çiftlerden birinin diğerini sürekli küçük görmesi ve kendisini üstün görme halidir. Bu durumda çatışma kaçınılmazdır. Panzehiri ise kendi duygu ve ihtiyaçlarımızı belirlemek olacaktır. Kendimizin farkına vardığımızda takdir ve saygıyı hem kendinize hem partnerinize göstermiş olursunuz.

4- Duvar Örme

Duygusal ve fiziksel olarak konuşmaktan kaçınmaktır. Bir tartışma anında iletişimi kesmek, konuşmamaktır. Karşı tarafa değersizlik mesajı gönderdiği için tartışmaları daha da körükleyebilir. Bu durumda yapılabilecek en güzel , yaşanan sorunlardan kaçmadan konuşabilmeyi öğrenmek, tartışma anında gerekirse molalar verebilmektir.

Daha mutlu ve sağlıklı ilişkilere sahip olabiliriz. Bunun için bu dört atlıdan uzak durmak için çaba sarf etmeliyiz. Eğer ilişkilerinizde yer alıyorsa bu iletişim modelleri geç değil, heme değiştirebiliriz.

Sevgilerimle????

Yaşam Haberleri