Grip Kalbinize Bulaşabilir! Bu Belirtiler Varsa Dikkat

Grip Kalbinize Bulaşabilir! Bu Belirtiler Varsa Dikkat
 İnternet Editörü
Çağın son günlerde sıkça görülen yeni hastalığı belli oldu! Kalp gribi denilen bu hastalık en çok da erkeklerde kendini gösterirken doktorlar erken tanının önemine vurgu yaptı!

Konya’daki ani ve sert hava değişimlerinden dolayı aciller doldu taştı. Uzmanlar ise gribe yakalanan kişilerde “kalp gribi” olabileceğine dikkat çekti. Pek çok insanın çoğu zaman önemsiz bir rahatsızlık olarak gördüğü grip, bazen önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Sık görülen grip türlerinde kalp tutulumu az gözlenirken, Coxsackie gibi daha nadir görülen virüs tipleri ise kalbe yerleşebiliyor.

862282image1.jpg

Grip virüsünün tipine göre kalp tutulumu değişkenlik gösteriyor. Kalpte tutulan temel bölge kalp zarı olurken, daha az sıklıkta kalp kasları da grip virüsünden etkileniyor. Bu hastalığa “kalp gribi” deniliyor. Kalp gribi en sık 20-50 yaş arasındaki erkeklerde ortaya çıkıyor. Bunun nedeni, kalp damar hastalıklarının erkeklerde daha sık gelişmesi ve erkek kalbinin bu hastalıklara karşı daha duyarlı olması. Ayrıca erkeklerin daha çok iş hayatı içinde yer almaları, daha çok seyahat etmeleri ve kalabalık ortamlarda daha sık bulunmaları da kalp gribine yakalanmada diğer risk faktörlerini oluşturuyor. Kalp gribi özellikle gençlerde görülen kalp yetersizliğinin önemli sebeplerinden biri olduğu için tekrarlayan ataklar bu tabloyu kötüleştiriyor. Vücut direnci düşük, romatizmal ya da kanser hastalığı gelişen kişilerde de grip virüsünün kalbi etkileme riski yükseliyor. Konuyla ilgili bilgi veren Kalp ve Damar Cerrahı Uzman Dr. Ahmet Nihat Baysal ise, “Özellikle son 10 gün içinde boğaz enfeksiyonu geçirmiş, ardından göğüs ağrısı, çarpıntı ya da nefes darlığı şikâyeti başlayan kişilerin, “geçer” demeden bir kardiyoloji uzmanına başvurması büyük önem taşıyor” diye konuştu.

nefes-darligina-ne-iyi-gelir-nefes-darligi-neden-olur-9555156.webp

KADINLARDA DAHA AZ GÖRÜLÜYOR

Son günlerde grip enfeksiyonlarının sadece üst solunum yollarını değil, kalbi de tehdit ettiğini sıkça gözlediklerini belirten Dr. Ahmet Nihat Baysal, halk arasında “kalp gribi” olarak bilinen; virüslerin kalp kası (miyokardit) ve kalp zarı (perikardit) üzerinde yarattığı bu iltihabi sürecin, özellikle genç erkeklerde ciddi sonuçlara yol açabilen bir tabloya dönüşebildiğini aktardı. Bazı grip virüslerinin, en çok da Coxsackie virüsü gibi nadir türlerin, doğrudan kalp zarına veya kasına yerleşebildiğini söyleyen Baysal, “Kalp zarı tutulduğunda göğüs ağrısı ve nefes darlığı ön plana çıkarken; kalp kasının etkilenmesi durumunda ciddi ritim bozuklukları, tansiyon düşüklüğü ve akciğer ödemi gibi hayati durumlar gelişebiliyor. Mevsim geçişlerinin sert yaşandığı Konya gibi bölgelerde grip vakalarındaki artış, özellikle 20-50 yaş arası erkeklerde kalp gribi riskini artırıyor. Erkeklerin iş yaşamındaki aktif rolleri, kalabalık ortamlarda daha fazla bulunmaları ve bağışıklık sistemlerinin farklı tepkileri, bu riskin temel nedenleri arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.

1.jpeg

HASAR BÜYÜMEDEN ERKEN DAVRANIN

Özellikle son 10 gün içinde boğaz enfeksiyonu geçirmiş, ardından göğüs ağrısı, çarpıntı ya da nefes darlığı şikâyeti başlayan kişilerin, “geçer” demeden bir kardiyoloji uzmanına başvurmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Baysal, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Çünkü erken tanı, kalıcı kalp hasarlarının önüne geçmekte hayati rol oynar. Önlem tedaviden etkilidir. Kalabalık ortamlarda maske kullanımı, tokalaşma, öpüşme gibi yakın temaslardan kaçınma ve belki de en önemlisi, bedeni dinlemek, gerekirse durup dinlenmek gerekiyor. Tüm bu tıbbi gerçeklerin yanında, belki de daha sık karşılaştığımız bir başka “kalp” meselesi var; o da kalp kırıklığı. Onun yarattığı sarsıntı, bazen bir virüsten bile daha güçlü olabiliyor. Unutmayalım: Bir tebessüm, bir dokunuş, bazen en güçlü ilaçtır. Kalbinizi sadece hastalıklardan değil, hayal kırıklıklarından da koruyun. Çünkü bazen belirtiler, EKG’de değil; gözlerde ya da sözlerde saklıdır.”- Tuba Kaya

a2415d9f-65bb-481e-8dd4-4c9ec746fcf4.jpg